Tarih: 04.11.2014 09:17

Dünyasını karartan madencilikten hakkını arıyor

Facebook Twitter Linked-in

SOMA - Soma ilçesinde bir süre önce kömür rezervi bittiği gerekçesiyle faaliyetlerini durdurduğu iddia edilen Uyar Madencilik’e ait ocakta çalışırken 2 gözünü kaybeden Ali Kandemir ile vücudunda 42 parça çoklu kırık meydana gelen İdris Sarıkaya, haklarını alabilmek için hukuksal mücadelelerini sürdürüyor.
Dünyasını karartan madencilikten hakkını arıyor - Tıkla İzle

Mağdur işçiler, Ermenek’te facianın meydana geldiği ocağın sahibi ile Soma’daki Uyar Madencilik sahibinin akraba olduğunu iddia etti.

Soma’ya yaklaşık 25 km uzaklıktaki Balıkesir’in Savaştepe ilçesinde ikamet eden maden işçileri Ali Kandemir (35) ve İdris Sarıkaya (42) Soma’da 7 yıl önce Uyar Madencilik’e ait ocakta meydana gelen kaza sonrası engelli durumuna düştü. 5 kişinin yaralandığı kaza sonrası bir çocuk babası Ali Kandemir 2 gözünü kaybederken, iki çocuk sahibi İdris Sarıkaya’nın vücudunda kol bacaklarında 42 parça çoklu kırık meydana geldi. O günden itibaren hakları için hukuki süreç başlatan Kandemir ve Sarıkaya, olayın üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen bir sonuç alamamaktan şikayetçi. Mahkeme kararıyla İdris Sarıkaya, 125 bin TL tazminat kazandı ancak şirketlerin sürekli isim değiştirmesi nedeniyle alacağını bir türlü tahsil edemedi. Yaşanan kaza sonrası gözlerini kaybeden Ali Kandemir, o günü şöyle anlattı: “31 Temmuz 2007 tarihinde dinamit patlaması sonucu ben iki gözümü kaybettim. Patlatılan dinamit bu dışarıda taşları kırmak için kullanılanlardandı. Yani ucuz bir dinamit sonucu bu duruma geldik. Buradaki hatanın sebebi ise haberleşmeci ve dinamitçinin arasındaki iletişim kopukluğuydu. Burada iş verinin iş güvenliğini yeterince yerine getirmediği için bu kaza meydana geldi. Ben gözlerimi kaybettim, yakın arkadaşım İdris Sarıkaya’nın ise vücudunun birçok yerinde kırık oluştu. 2008 tarihinde hukuksal süreci başlattım. Bu zamana kadar adaletten herhangi bir netice alamadık. Halen mahkememiz devam etmekte. “ 

Kazada kol ve bacaklarının büyük bölümünü kaybetmesi sonucu yüzde 48 bedensel engelli kalan İdris Sarıkaya da şirketin isminin sürekli değişmesi sebebiyle mahkeme sonucu kazandığı 125 bin TL’lik tazminatı alamadığını belirtti. Kaza anını anlatan Sarıkaya, “Yerin 350 metre altında hatalı dinamit patlaması nedeniyle 5 kişi yaralandık. Dinamitçi aceleci davranınca, haberci bizim olduğumuz yere yetişemeden, patlatılan dinamit de ucuz olduğu için dışarıda patlatılması gereken malzeme olduğundan yaşandı. Ömür boyu sakat kaldım. 2010 yılında ‘sürekli iş göremez’ durumuyla emekli edildim. Şirketin bize olan duyarsızlığı herhangi bir yardımda bulunmadığından dolayı 2008 yılında hukuki süreç başlattım. 2011 yılında bu hukuki süreç tamamlandı. 125 bin TL maddi ve manevi tazminat kazandım. Ama bu şirketin aynı adres üzerinde sürekli isim değiştirmesi, yakın akrabaları Uyarlar’ın sürekli mal varlıklarını aktarmasından dolayı ve ismi geçen Azim Uyar’ın üzerine hiçbir mal varlığı bulunmadığından dolayı paramı tahsil edemiyorum. Bu konuyla ilgili muhalefet ve iktidardan herkes ile görüştüm. İki tane lisede okuyan çocuğum var. Maddi ve manevi yardım istiyorum. Yetkililerden bu Uyar Madencilik’in isimlerini sürekli nasıl değiştirdiklerini bizzat soruyorum. Devlet buna nasıl göz yumuyor. Elimde mahkeme kararı var. Elimde bu karar olmasına rağmen bir şey yapamıyoruz.” 

“ÖLMEDİNİZ DE BAŞIMIZA BELA KALDINIZ”
Kazadan sonra şirket yetkilileri ile görüşmek üzere madene gittiklerini kaydeden Sarıkaya, içeriye alınmadıklarını dile getirdi. Sarıkaya, “Bu konuyla ilgili haklı olduğumuz halde şirket yetkilileri ile anlaşmaya gittik. Güvenlikçiler bizi içeriye almadılar. Rica ettik, minnet ettik içeriye girdik. İçeride bize yetkililer dedi ki ‘Ölmediniz de başımıza bela kaldınız. Ölseydiniz yakınlarınızın eline verirdik cüzi bir miktar para bu işten kurtulurduk.’Aynı şirket, aynı zihniyet Karaman Ermenek’te de faaliyet gösteriyor. 2002 yılında Uyar Madencilik’in kurduğu sistemle oradaki ocakta aynı şekilde çalışıyor. Televizyon kanallarına artık bakmaya çekiniyorum. Sürekli ağlıyoruz. Ermenek’teki arkadaşların ailelerini gördükçe kendi yaşadığım olaylar gözümün önüne geliyor. Bunlar da insan. Bize ne oluyor?” diye konuştu. 

“ERMENEK’TEKİ ARKADAŞLARIMIZ KAZANIN İLK GÜNÜ HAYATINI KAYBETTİ”
Ermenek’teki maden sahibi ile Soma Uyar Madencilik’in sahibinin akraba olduğunu iddia eden İdris Sarıkaya, “Soma’daki Uyar Madencilik ile Karaman Ermenek’teki maden sahiplerinin soy isimleri aynı olduğuna göre biz ikisinin aynı kişi ve aynı zihniyette olduklarını düşünüyoruz. Soma’da alınmayan tedbirler belli ki Ermenek’te de alınmamış. 1991 bir yılından beri madencilik yapıyorum. Ermenek’teki arkadaşlarımızın kazanın ilk gününde hayatlarını kaybettiğinden adım gibi eminim. Çünkü kurtulma şansları yok. Orada tonlarca suyun bir anda ocağa dolduğu söyleniyor. Su basıncı ile yerden taşlar, kayalar sürüklenerek gelmiş. Madencilik tecrübelerime göre kaçak kömür alınması için oraya sürülen bacadaki patlamadan dolayı oraya su dolduğunu tahmin ediyorum. İnşallah oradaki insanlar da bizim gibi hukuki sürece takılmazlar. Biz 7 yıldan beri uğraşıyoruz. Onları düşünemiyorum. “ ifadelerini kullandı.
İdris Sarıkaya, elindeki mahkeme kararı kağıdının 7 yıl geçmesi nedeniyle artık eskidiğini sürekli üzerinde yenileme yaptığını belirterek, “Mahkeme kararını bekleye bekleye elimizdeki kağıt da yıprandı. Artık kağıtlar bile sabırsızlanıp, umudu kesti. Bizim gibi 40 parçaya bölündü. Bizde bantladık.” dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —