Anahtar Kelimeler: Dünyanın Güzel Mimariye Sahip Kilisesi

Dünyanın En Güzel Mimariye Sahip 10 Kilisesi

Dünyadaki en güzel ve en ilham veren eserlerden bazıları kiliselerdir ve dini inanç ve aidiyetimiz ne olursa olsun, herkes etkileyici mimarisinden dolayı kiliseleri takdir edebilir. Sizler için dünyanın en güzel mimariye sahip 10 kilisesini seçtik:

1- Duomo, Milano

İnşaatı yarım bin yıl sürdü, evet şaka yapmıyoruz. 1386 yılında inşasına başlanan Duomo, dünyanın en büyük Katolik kiliselerinden biri ve aynı zamanda Milano Katedrali olarak da adlandırıyor. Adını hep “Moda Haftası” ve inanılmaz güzel butikler ile duyuran Milano’nun bambaşka bir yüzünü keşfetmek isteyenlere bu kiliseyi mutlaka gezmelerini öneriyoruz. Şehrin en nefes kesen simgesi olan kilisenin uzunluğu 158 metre ve en yüksek noktası 91 metrede fazla yüksekliğe sahip. 40.000 kişi kapasiteli iç mekanı da inanılmaz büyük. İçeri girdiğiniz zaman, göz kamaştıran vitray penceresinden gelen ışığın ne kadar ilham verici olduğunu hissedeceksiniz. Bu arada kilisenin çatısına çıkmak için ister asansörü isterseniz de merdivenleri kullanın ve Milano’yu kuş bakış izlemenin tadını çıkarın.

2- Hallgrimskirkja, İzlanda

Hallgrimsk Kilisesi, İzlanda'nın en ünlü kutsal şairi olan Hallgrimur Petursson'a ithafen yaptırılan milli bir anıttır. Hallgrimsk Kilisesi aynı zamanda Evanjelist Lüteryen Kilisesi'nin bir parçasıdır. Reykjavik'in merkezindeki Hallgrimskirkja kulelerinin 73 metre yüksekliği var ve en tepeden Reykjavik'ün harika manzarasını sunar. Yapı çalışmaları 1945 yılında başladı ve kilise en nihayetinde 26 Ekim 1986'da hizmete açıldı. Kiliseyi tasarlayan kişi ise devlet mimarı Gudjon Samuelsson (1887-1950) oldu. İzlanda geleneklerine bağlı kalarak ve geçmişteki İzlanda mimarilerinin tarzıyla modern dünyanın mimari özelliklerini harmanlayarak ortaya kelimenin tam anlamıyla bir başyapıt çıkardı. Kiliseye sonradan dahil edilen konser salonu ise 1992'de açıldı. Her yıl Hallgrimsk Kilisesi’nde kutsal bir sanat festivali ve uluslararası düzeyde etkinlikler düzenleniyor.

3- Jubilee Kilisesi, Roma

İtalya'daki papaz yaşamını canlandırmak için tasarlanan Jubilee Kilisesi (La Chiesa del Dio Padre Misericordioso), Roma'nın merkezinde yer alıyor. Art arda gelen 3 üçgen yapı ise 3 farklı şekilde ifade ediliyor.

4- Saint Basil's Cathedral, Moskova

Rusya'nın en ünlü simgesi olan St. Basil Katedrali, Kızıl Meydan'da 1555-1560 yılları arasında inşa edilmiştir. Yaklaşık 450 yıldır, benzersiz güzelliğin ve görkemli duruşunun ardında çarpıcı gerçekler saklayan bu yapı, tam bir mimarlık harikası. 16. yüzyılda Ivan the Terrible’ın (Korkunç Ivan), askeri bir zaferi anmak için muhteşem bir bina tasarlanması emredildi. Bu efsane yapı tamamlandıktan sonra İvan'ın, başkaları ya da başka ülkeler için bu denli güzel bir yapı tasarlamasına engel olmak için gözlerinin kör edildiğine inanılıyor. İşin aslıysa mimar Ivan’ın Vladimir'de başka bir katedral daha inşa etmiş olması. Bu arada Korkunç Ivan’ın gerçek adı Postnik Yakovlev.

5- Notre Dame du Haut, Ronchamp

Yapımı 1954 yılında tamamlanan ve Ronchamp’ta yer alan Notre Dame du Haut Şapeli, Fransız-İsviçreli mimar Le Corbusier'in en güzel eserlerinden ve 20. yüzyılın dini mimarisinin en önemli örneklerinden biridir. Şapel günümüzde halen daha hizmete açık. Özel vakıf ve derneklerin yardımda bulunduğu Notre-Dame du Haut bu vakıfların himayesinde bulunuyor.

6- Stykkishólmskirkja Kilisesi, İzlanda

İzlanda'nın meşhur Stykkishólmur Kilisesi, 6 Mayıs 1990'da açıldı. Küçük kentin hemen hemen her yerinden görülebilen bu kilise mimar Jón Haraldsson tarafından tasarlanmıştı ve İzlandalı ressam Kristín Gunnlaugsdóttir tarafından boyandı. Kilise güzel akustiği ile ünlüdür ve müzik etkinlikleri düzenli olarak yapılmaktadır. Her sene yaz resitalleri veren sanat toplulukları Stykkishólmrkirkja Kilisesi’nde unutulmaz gösterilere imza atıyor.

7- Brasilia Katedrali, Brasilia

Brasília Katedrali, Brezilya'nın Brasília kentine hizmet veren Roma Katolik katedralidir ve Brasília Başpiskoposluğunun evi olarak hizmet vermektedir. Oscar Niemeyer tarafından tasarlandı ve 31 Mayıs 1970'de yapımı tamamlandı.

8- Aziz Petrus Bazilikası, Vatikan

Aziz Petrus Bazilikası, mimari ve sanatın inanılmaz bir başarısı ve Roma'nın en güzel binalarından biridir. Vatikan'ın kalbinde yer alan dünyanın en büyük Hıristiyanlık Bazilikası olma unvanını taşıyor. Aziz Petrus Bazilikası M.S. 320 civarında İmparator Konstantin tarafından inşa edilmiştir. Yaklaşık bin yıldır bazilika tasarım ve bilinirlik açısında gelişti ve zenginleşti. Bu kutsal yapının inşası ise 18 Nisan 1506'da başladı.

9- Sagrada Familia (Bitmeyen Kilise), Barselona

Sagrada Familia, bir diğer adıyla “Bitmeyen Kilise” 1882 yılından beri yapım aşamasında ve içerisindeki katedral halen inşaat aşamasındadır. İnşasının 2027 yılına kadar tamamlanacağı tahmin ediliyor. Devasa bir bazilikası olan Sagrada Familia, Gaudí'nin Barselona'daki en ünlü eserlerinden biridir. Gaudi, hayatının büyük bir kısmını Barselona'nın sembolü haline gelen Sagrada Familia'nın çalışmalarına adamış olan dünyaca ünlü bir mimar.

10- Kutsal Haç Şapeli Kilisesi, Sedona, Arizona

Orijinal adıyla Chapel of the Holy Cross, 1956'da tamamlanmasından bu yana Arizona’nın Sedona kentinin önemli bir simgesi haline geldi. Frank Lloyd Wright'ın öğrencisi Marguerite Brunswig Staude tarafından tasarlanan Şapel, dıştan bakınca onu çevreleyen kırmızı kayalardan çıkmış gibi görünüyor.

Etiketler: kilise,tarihi,barselona,izlanda



Kan donduran olay: 14 yaşındaki çocuk 4 yaşındaki kuzeninin boğazını keserek öldürdü!

Hırsızlar boş daireleri pes dedirten yöntemle belirledi

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti

Cinayet: İmam, husumetli komşusu tarafından öldürüldü

Cinayet: Ailesini arayıp 'intihar etti' dedi

Kadın bıçaklanarak öldürüldü

Bekçi cinayetinin zanlısı yakalandı

10 yıllık sır cinayet, milyonluk miras davasıyla ortaya çıktı

Yaylada cansız bedeni bulunan kadının üç arkadaşı gözaltına alındı

Kapıyı geç açınca şüphelendi odaları tek tek aradı! Eşini, arkadaşı ile yakalayınca çılgına döndü

Kan donduran olay! Her şeyi böyle itiraf etti

Servisten indikten sonra okula girmeyen Neşe’den 1,5 aydır haber alınamıyor

Öğretmenden 12 yaşındaki kız öğrenciye taciz iddiası

Doktor ve sağlık çalışanları kendilerini odaya kilitledi, tehdit şüphelisi tutuklandı

Cezaevinden yeni çıktı, pusuda öldürüldü

Alacak-verecek meselesi nedeniyle dövülerek öldürülen kişi

Kayıp taksici cinayeti: Yakalandı

Sokak ortasında cinayet! Detaylar ortaya çıktı

İki gündür aranıyordu, 15 yaşındaki lise öğrencisi polis ekiplerince bulundu

Konuşmak için ormana götürdüğü ortağını öldürdü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
KATAGORİLER 9.12.2023 11:53:00 1185 0

Tarih: 09.12.2023 11:53 Güncelleme: 13.12.2023 14:29

Haberi Sesli Oku

KATAGORİLER

KATAGORİLER Haberleri