Anahtar Kelimeler: Dünyanın sağlığı bozuldu

MANİSA - Bu yıl ?İş Yerlerinde Ruh Sağlığı yani Çalışanın Ruhsal İyilik Hali´ teması ile kutlanan Düny Ruh Sağlığı Gününde bir basın açıklaması düzenleyen Türkiye Psikiyatri Derneği Manisa Şube Başkanı Uzm. Dr. Selin Demet dünyada 300 milyondan fazla kişinin depresif bozukluklar, 250 milyondan fazla insanın da kaygı bozukluklarından şikayetçi olduğunu belirterek, Türkiye´de iş yerinde psikolojik tacize uğrayanların oranının yüzde 10´a ulaştığını söyledi. 
İlki 1992 yılında kutlanan Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi önünde bir basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasını okuyanTürkiye Psikiyatri Derneği Manisa Şube Başkanı Uzm. Dr. Selin Demet, ?10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Gününde ülkemizin ve dünyanın önemli ruh sağlığı sorunlarının, ruh sağlığı politikalarının ve ilişkili konuların yeniden toplumun ve kamuoyunun gündemine taşınması, farkındalık oluşturulması ve çözüme kavuşturulması amaçlanmaktadır. Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü teması ?İş Yerlerinde Ruh Sağlığı yani Çalışanın Ruhsal İyilik Hali´dir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada 300 milyondan fazla kişi depresif bozukluklar, 250 milyondan fazla kişi kaygı bozukluklarından muzdariptir. Her iki hastalığın neden olduğu üretkenlik kaybının dünya ekonomisine olan maliyeti bir trilyon Amerikan dolarından fazladır. İşsizlik, ruhsal hastalıkların oluşumu için bir bilinen bir risk faktörüdür. Ancak olumsuz bir iş yaşamı da fiziksel ve ruhsal hastalıkların meydana gelmesine geniş bir zemin hazırlamaktadır. Olumsuz iş yaşamı, depresyon ve kaygı bozuklukları dışında alkol madde kullanım bozuklukları, devamsızlık, tükenmişlik gibi üretkenliği derinden etkileyen sonuçlar doğurabilmektedir.? dedi.

ABD´de her iki çalışandan biri mobbinge uğruyor
Amerika Birleşik Devletlerinde çalışanların yüzde 49´unun yakın ve uzak geçmişte mobbinge maruz kaldıklarının bildirildiğini aktaran Demet, ?25 Avrupa ülkesi genelinde yapılan çalışmada iş yerinde psikolojik tacize uğrama oranı yüzde 5 olarak belirlenmiş ve son bir yıl içinde her 20 kişiden birinin iş yerinde psikolojik tacize uğradığı bildirilmiştir. Ülkemizde 2012 yılında yapılan mobbing (bezdiri, psikolojik taciz) araştırmasında iş yerinde mobbinge uğrama oranı yüzde 10 olarak belirlenmiştir. Bu raporda en sık görülen mobbing türleri, birinci sırada yıldırma ve yıpratma, ikinci sırada kapasite üzerinde iş yükleme, üçüncü sırada ise alay etme, küçük düşürme, hakaret olarak belirlenmiştir.?

?Çocukların çalışması cinsel ve fiziksel tacize maruz kalma risklerini artırıyor?
Türkiye´de 15-17 yaş arasında çalışan 708 bin çocuk bulunduğuna dikkat çeken Demet şunları söyledi: ?Çalışan her 5 çocuktan 4´ü kayıt dışı olarak çalıştırılmaktadır. Çalışan çocukların sadece yarısı okula devam edebilmektedir. 2016 yılında 56 çocuk işçi iş cinayeti sonucunda hayatını kaybetmiştir. Erişkinlere göre düzenlenmiş çalışma ortamlarında çocukların deneyimsiz, meraklı ve fiziksel olarak yetersiz olmaları sonucunda iş kazası yaşama riskleri erişkinlerin iki katıdır. Çalışma hayatı çocuğun gelişimi için gerekli olan temel bedensel, sosyal, zihinsel ve duygusal gereksinimlerin karşılanmasını engellemektedir. Ailesinin gözetiminden uzak biçimde çalışmak zorunda kalan çocukların fiziksel ya da psikolojik şiddete maruz kalma riskleri artmaktadır. Sokakta çalışmak zorunda bırakılan çocuklar hem fiziksel hem de cinsel istismar açısından daha büyük risk altında kalmaktadırlar.?



Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Deniz suyunu arıtarak kullanıma sunsunlar"

Kayıp olarak aranan yaşlı kadından acı haber

Turistleri taşıyan midibüs devrildi: 7 yaralı

Balıkesir'de 4 dakika arayla 2 deprem... Saruhanlı'da hissedildi

Saruhanlı’da Vefat…

Saruhanlı’da Vefat…

O cinayetinin detayları ortaya çıktı

Sarıgöl’ün altın sarısı Sultaniye üzümleri sofralara ulaştırılıyor

Satışa hazır uyuşturucularla yakalandı

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

'Sağlıklı Kampüs’te büyük başarı

İzmir'deki yangınlar kontrol altına alındı

Doğum operasyonunda skandal: Unutulan gazlı bez 2yıl sonra fark edildi

Pusu kurup av tüfeğiyle öldürdü. Muğla'da korkunç cinayet

30 milyon TL’lik motosiklet dolandırıcılığı soruşturmasında 6 kişi tutuklandı

Magnesia FK kaldığı yerden

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur: "Deniz suyunu arıtarak kullanıma sunsunlar"

Barajlar boşaldı, bidonlar doldu

Manisa'da Geçici Koruyucu Aile Modeli tanıtıldı

Vatandaşların Çerçioğlu’na öfkesi sürüyor: Koltuklar bomboş kaldı

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

SARUHANLI KADINLAR BURAYA, Çağan Ata için harekete geçiyor

Hukukta yapay zeka dönemi

Manisa nüfusu hızla yaşlanıyor

Büyükşehir Saruhanlı'daki Şehit Kabirlerini yeniliyor

Hasar gören camiden malzeme düşmesi sonucu ölen adam toprağa verildi

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 10.10.2017 15:28:45 919 0

Tarih: 10.10.2017 15:28 Güncelleme: 10.10.2017 15:28
Haberi Sesli Oku
23.08.2025 12:24:00