KÜLTÜR/SANAT - Türkiye´nin ilk cam müzesinde bulunan 3 bin yıllık cam eserler, ziyaretçileri tarafından büyük ilgi görüyor. Cam Eserler Müzesinde yaklaşık 6 bin parça eser sergilenirken, kadınlara ait asırlık birçok çeşit cam takıda bulunuyor.

Dünyada sayılı Türkiye´de ilk cam müzesi vatandaşlarla buluşuyor - Tıkla İzle

Gaziantep Kalesi civarında 2008´de kurulan Arkeolojik Medusa Cam Eserler Müzesi, Türkiye´de ilk ve tek olmaz özelliği taşıyor. Gaziantep´te özel bir şahıs tarafından kurulan Arkeolojik Medusa Cam Eserler Müzesinde, kadınların 2. ve 3. yüzyıllarda kullandığı cam takıların yanı sıra, yine o dönemlere tanıklık eden sıvı içeceklerin konulduğu cam eserler, cam koku şişeleri, cam sürahiler cam amforalar, cam bardaklar gibi yaklaşık 6 bin eser sergileniyor. Müzeye yerli ve yabancı birçok turistin geldiğini dile getiren Arkeolojik Medusa Cam Müzesi Sorumlusu İbrahim Halil Algın, "Burada 2. ve 3. Yüzyıllara ait takıların kolyelerin bulunması, o dönemdeki kadınlarında takı işlerine çok meraklı olduğunu gösteriyor. Müzemiz, Dünyada sayılı, Türkiye´de ise ilk ve tek müzedir? dedi. 

"TÜRKİYE´NİN İLK CAM MÜZESİ" 

Yaklaşık 7-8 yıldan beridir Cam Eserler Müzesinde sorumlu olduğunu söyleyen Müze sorumlusu İbrahim Halil Algın, ?Müzemiz, Türkiye´nin ilk ve tek cam eserler müzesidir. Yaklaşık 6 bine yakın eserimiz bulunuyor. Bunların yüzde 70´i cam eserlerden oluşuyor. Genelde Bizans dönemi ve Roma Dönemine ait cam eserlerimiz bulunmaktadır. Bunlar çok eski tarihlerde, parfüm ve koku şişesi olarak kullanılmış. Müzemize yerli ve yabancı turistler geliyor. Çok ilgi çekici cam eserlerimiz var. Müzemizin Türkiye´de sayılı ve Dünya´da tek olmasıyla birçok özelliği kapsıyor. Özel bir koleksiyoner tarafından biriktirilmiş eserlerdir. Roma dönemi ve Bizans dönemine ait çok çeşitli cam eserlerimiz var. Genellikle, milattan sonra 2. ve 3. yüzyıllara ait eserler bulunuyor. Cam eserlerimiz, genellikle koku şişeleri ve sürahilerden oluşuyor. O döneme ait cam takılar bulunuyor. Sıvı içeceklerin konulduğu kaplar var. Onların dışında kaseler var. En önemlisi, kadınların şu anda günümüze takıya merakı geçmiş tarihlerde 2. ve 3. Yüzyıllarda da bulunuyormuş. Cam takılar, bilezikler bulunuyor. Yani çok değişik şeyler var. Süt çekmek için kullanılan süt pompası var. Bu süt pompası 2 bin yıl önce sürekli kullanılmıştır? ifadelerini kullandı.



Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

Polis Haftası Kutlamaları Başladı

Salihli ve Kula'da Türk Polis Teşkilatı'nın 180. yılı kutlandı

Saruhanlı Belediyesi’nin 2024 Yılı Faaliyet Raporu Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Saruhanlı Belediyesi’nden 320 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Yardımı

SARUHANLI’DA 21 MART NEVRUZ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Şehit Görece’nin ailesine Devlet Övünç Madalyası verildi

Manisa’da Devlet Övünç Madalyası ve Berat Tevcih Töreni düzenlendi

Saruhanlı, İzmir’in su kuyusu planına karşı sesini yükseltiyor!

Saruhanlı'dan İzmir'e su kuyusu tepkisi

Acılı babadan yürek burkan paylaşım: "Böyle gittik, dönemedik"

Dumfet Manisa İl Başkanı Balta: DUMFED Manisa'da Teşkilatlanma Hızla İlerliyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 12.01.2016 09:12:50 463 0

Tarih: 12.01.2016 09:12
Haberi Sesli Oku
18.04.2025 12:53:00