HABER MERKEZİ - Dr. Aytekin Kemik, `Dünyada her yıl 1 milyondan fazla bebek ve çocuk anne sütü ile beslenemediği için ishal, solunum yolu enfeksiyonları ve benzeri diğer enfeksiyonlardan dolayı kaybedilmektedir` dedi.

Dünyada her yıl 1 milyon bebek anne sütü emmediği için ölüyor

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, bebeklere doğumdan itibaren ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmesi, 2 yaşına kadar da ek besinlerle emzirmenin devam ettirilmesi gerektiğini belirterek, “Dünyada her yıl 1 milyondan fazla bebek ve çocuk, anne sütü ile beslenemediği için ishal, solunum yolu enfeksiyonları ve benzeri diğer enfeksiyonlardan dolayı kaybedilmektedir” dedi.

Dr. Aytekin Kemik, 1-7 Ekim Emzirme Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yaparak, anne sütünün önemini vurguladı. İlk kez 1990 yılında Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından belirlenerek, kutlanmaya başlanan Emzirme Haftası ile tüm dünyada anne sütü ile beslenmeyi desteklemenin ve yaygınlaştırmanın amaçlandığını dile getiren Dr. Kemik, “Anne sütü, yeni doğan bebeklerin ihtiyacı olan tüm besin öğelerini içermektedir. Dünya Sağlık Örgütü, ilk 6 ayda sadece anne sütü ile 2 yaşa kadar da tamamlayıcı beslenmeyle beraber anne sütünün alımını önermektedir. Tüm sağlık otoritelerinin önerileri de bu yöndedir” ifadelerini kullandı.

“EMEN BEBEKLERDE IQ DAHA YÜKSEKTİR”
“Anne sütü bebeğimizin yaşamında doğumundan sonraki belki de en büyük mucizedir” diyen Kemik, anne sütünün bebeğe yaşamındaki en iyi başlangıcı sağladığının altını çizdi. Anne sütünün hem bebeğe hem anneye sayısız faydaları olduğuna dikkat çeken Kemik, şunları kaydetti:
“Dünyada her yıl 1 milyondan fazla bebek ve çocuk anne sütü ile beslenemediği için ishal, solunum yolu enfeksiyonları ve benzeri diğer enfeksiyonlardan dolayı kaybedilmektedir. Anne sütü, anne ve bebek arasında duygusal bağ kurulmasını sağlar. Kolay hazmedilir. Emen bebeklerde IQ daha yüksektir. Fizyolojik sarılığı önler, ortakulak iltihabı riski azalır, bazı kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır, solunum yolu ve gastrointestinal enfeksiyonları daha az görülür, alerjiye karşı koruyucudur ve bebeği pişikten korur, çene ve diş gelişiminde rolü vardır. Ayrıca annenin sağlığını korur, göğüs kanseri, over kanseri, anemi gibi rahatsızlıkların ileride oluşmasını engeller. Ekonomiktir, hazırlama sorunu gerektirmez.”
Başarılı bir emzirme süreci için doğru bir başlangıç yapılmasının da çok önemli olduğunu kaydeden Kemik, şöyle devam etti: “Bebeğini besleyebilme içgüdüsü, bazen annelerde yoğun bir kaygıyı da beraberinde getirir. Bu dönemde anneye güven telkin etmek, olumsuz düşüncelerden uzaklaştırmak ve destek olmak çok önemlidir. Emzirme annenin gebelik süresince aldığı fazla kiloların harcanmasına da yardım eder. Süt yapımı çok enerji gerektirdiğinden anne bu enerjiyi kendi yağ dokularından sağlar ve kolayca zayıflar.”

“ANNE SÜTÜNÜN YERİNİ HİÇBİR BESİN DOLDURAMAZ”
Her annenin kendi sütünün bebeğinin erken, zamanında veya geç olarak doğmuş olmasına bağlı olarak içeriğinin değiştiğini aktaran Dr. Kemik, “Sonuçta her annenin sütü özellikle kendi çocuğunun en ideal besin kaynağı olmakta ve başka hiçbir besin onun yerini dolduramamaktadır” diyerek, annelere şu önerilerde bulundu:
“Anneler, bebeklerini doğumdan sonraki ilk yarım veya bir saat içinde emzirmeye başlamalıdır. İlk 6 ayda sadece anne sütü vermelidir. 6. aydan itibaren ek besinlere başlamalıdır. 2 yaşına kadar ek besinlerle birlikte emzirmeye devam etmelidir. Başarılı emzirme, annenin bebeğini emzireceğini düşünmesi ve bunu başaracağına inanmasıyla başlar. Nasıl emzireceğini bilen anne kendine güven duyar. Anne sütü ile beslenme her bebeğin en doğal hakkıdır.” 



Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 29.09.2014 11:54:42 1085 0

Tarih: 29.09.2014 11:54
Haberi Sesli Oku
26.04.2025 09:13:00