TARIM - Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Celal Bayar Üniversitesi´nin işbirliğinde, ?Dünya Gıda Günü? kapsamında bu yılın temasına uygun olarak ?iklim değişikliğinde büyüyen küresel nüfusu daha sürdürülebilir şekilde besleyebilmek için tarımda alınması gereken önlemler, bu önlemlerle üretilmiş gıdaların sürdürülebilirliği ve güvenilirliği, hayvancılık yönetimi, gıda israfı ve gıda sistemleri? konularının ele alındığı bir panel gerçekleştirildi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Toplantı Salonunda gerçekleşen etkinliğe; Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk, CBÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semra Kayaardı, Yunusemre İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Engin Kurt, Şehzadeler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Şener Çetin, Gıda ve Yem Şube Müdürü Hakan Kırmızı, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Melihşah Taşkın, Damızlık Koyun Keçi Birlik Başkanı Yüksel Duman, Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkan ve temsilcileri, konu uzmanları ile çok sayıda davetli katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Metin Öztürk, her yıl 16 Ekim tarihinde değişik etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Günü´nün 2016 yılı ana temasının ?İklim değişiyor, o halde gıda ve tarım da değişmeli? olarak belirlendiğini ifade ederek; ?Her yıl 16 Ekim tarihinde Dünyada 150´den fazla ülkede etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Günü, aynı zamanda 1945´te kurulan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)´nun doğum günü olup,  BM takviminde en çok kutlanan günler arasında yer almaktadır.

İklimlerin değişmesiyle beraber hem tarımsal üretimde değişkenlikler, hem hayvancılıkta ve bununla beraber zincirin bir öteki parçası olan gıda da belli değişimler söz konusu olmak durumundadır. Dünyada 34 ülke, açlıkla mücadele etmekte, 80 ülkede su sıkıntı yaşanmaktadır. Bunun yanında 800 milyon insan açlıkla mücadele ederken, tam karşıtı 600 milyon insan da obezite ile mücadele etmektedir. Böyle bir denge sorununu dünya üzerindeki tüm gelişmiş ülkeler, ilgili örgütler ve konunun tarafları anlamış durumda, çalışmalarını da bu genel çerçeve üzerinde yürütmektedirler. Bu seneki ?iklim değişiyor, o halde gıda ve tarım da değişmeli? teması da bu çalışmalarla paralellik izleyen bir durumdur. Bu temanın alt başlığında tarım, orman ve hayvancılık yönetiminin değiştirilmesi, balıkçılıkta sürdürülebilir düzenlemelerin yapılması, gıda israfının önlenmesi, gıda üretim sistemlerinde yeniliklerin ortaya çıkarılması gibi alt başlıklar bulunmaktadır.

 Gıda Tarım ve Hayvancılığın birbirinden ayrılmaz bir bütünün parçaları durumunda olduğuna vurgu yapan Metin Öztürk; ?Bu anlamda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak tarımda, dünyadaki yeni anlayışa göre projelerimizi ve stratejilerimizi geliştirirken,  gıda anlamında da yeni yöntemlerle ilgili çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Dünyada su problemi her geçen gün artarak devam etmektedir. Bu kapsamda Bakanlığımız, Havza Bazlı Destekleme Modeline geçmiştir. Ülkemizdeki 941 havzamızda, yani ülkemizin tüm ilçelerindeki su kısıt durumları incelenerek, yer altı, yer üstü suyu ve devlet sulamaları tamamen gözden geçirilerek, ürün planlamaları buradan gelen verilere göre düzenlenmeye başlamıştır? dedi.

2016 yılının aynı zamanda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ?Uluslararası Bakliyat Yılı? olarak ilan edildiğini belirten İl Müdür Vekili Öztürk; ?Bakliyat, baklagiller ailesinden, kuru tohumları tüketilebilen bir gıda maddesidir. Gelişmekte olan ülkelerde hem çok üretilen hem de çokta tüketilen, besleyiciliği açısından, bitkisel protein içeriği açısından beslenmede oldukça önemli bir üründür. Baklagilleri önemli kılan bir diğer özellikleri de obeziteye karşı son derece faydalı bir ürün olmalarıdır. Tarımsal açıdan bakıldığın da ise toprağı nitrojence zenginleştirmekte, toprak verimliliğine olumlu etki sağlamaktadır. Tüm bu sebepler, FAO´nun bu yılı bakliyat yılı göstermesinde etkili rol oynamıştır. Bu çabaların tamamı, dünyadaki insanlar mutlu olsun, suya, gıdaya daha kolaylıkla ulaşsınlar diye yapılan temel çalışmalardır? dedi.

Metin Öztürk, dünyanın gıda ile ilgili daha az sorunlar yaşayacağı günleri birlikte görmek temennisi, tespit edilen problemler ve çözüm yollarının pratiğe dönüştürülmesi arzusuyla, katılımcıların 16 Ekim Dünya Gıda Gününü kutlayarak konuşmasını sonlandırdı.

Sonrasında söz alan CBÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semra Kayaardı Dünya Gıda Günü, gıda güvenliği ve gıda güvenilirliği konularını ele aldığı bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Kayaardı konuşmasında; ?Son yıllarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de açlık ve yetersiz beslenmenin sonlandırılmasına yönelik çalışmalar artarak devam etmektedir. Burada amaç tüketicinin sağlıklı ve kaliteli gıdaya erişebilme hakkını sağlamaktır. Bu kapsamda sağlıklı ve kaliteli gıdaya erişimin acil ve insani bir konu olduğu üzerinde durulmaktadır? dedi.

CBÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semra Kayaardı´nın konuşmalarının ardından, Prof. Dr. Neriman Bağdatlıoğlu ?Sürdürülebilir Gıda Üretimi?, Yrd. Doç. Dr. Nural Karagözlü ?Gıda Güvenilirliği?, Dr. Defne Bacınoğlu ?Gıda İsrafı?, Veteriner Hekim Aydın Yağız ?Hayvancılıkta Sürdürülebilirlik?  konularına ilişkin sunum ve konuşmalarını gerçekleştirdiler. Soru cevapların sonrasında panel son buldu.

 



İnşaat işçisi 52 gündür kayıptı... Canlı yayın çıkışında cinayeti itiraf etti!

Korkunç cinayette dehşete düşüren detay! 'Dur yapma, boşanmaktan vazgeçtim' diye yalvarmasına rağmen katletti

Kan donduran vahşet! Cinnet getiren komiser yardımcısı katliam yapıp intihar etti

Bıçaklanan şahıs hayatını kaybetti

Kanlı gece; 1 ölü, 2 yaralı

Yanında çalıştığı patronunu boğazından bıçaklayarak öldürdü

13 gündür aranıyordu, cansız bedeni bulundu

Eski Sevgilisinin Evinde Cinayet: 2 Tutuklama

Boşanma aşamasındaki eşini öldürüp intihar etti

Pencereden düşen yaşlı kadın hayatını kaybetti

'Elimde fotoğrafların var, seni rezil ederim'... Kızının eski sevgilisini öldüren baba cinayeti anlattı

Kayıp Polonyalı turist ölü olarak bulundu

Yeniden yargılanacak olan taciz sanığı hakkında korkutan iddia

Korkunç cinayet

Kan donduran cinayet: Ablasını sırtından bıçakladı!

Bir kişi, eski sevgilisinin arkadaşını bıçakla öldürdü

Bedriye Kılıç cinayeti... Eşi boğarak öldürüp uçurumdan atmıştı! Cesedin bulunması için yeniden arama yapıldı

Kan donduran cinayet

26 yaşındaki genç başından vurulmuş halde bulundu

Akıl almaz cinayet planı Para için önce sahte ilan verdi sonra cinayeti işledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 19.10.2016 08:00:19 526 0

Tarih: 19.10.2016 08:00

Haberi Sesli Oku