SARUHANLI - Yıllık Hayalleri Gerçeğe Dönüştürüyoruz DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız devasa projeleri tamamlayarak milletin hizmetine sunduklarını ifade ederek, bu kapsamda açılışını 6 Kasım 2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle yaptığımız, önyüzü beton kaplı baraj tipinde dolgu hacmi bakımından Dünya 1.si Ilısu Prof. Dr. Veysel EROĞLU Barajı ve Hidroelektrik Santralinde toplam 6 ünitenin tamamı devreye alınmıştır. 6 Milyon nüfuslu bir şehrin (Başkentimiz Ankara’nın) yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak 1.200 MW kurulu güce sahip olan proje ile yıllık 4 Milyar kWh hidroelektrik enerji üretilmekte, milli ekonomiye yıllık 3 Milyar Lira katkı sağlanmaktadır.

Diğer taraftan tamamlandığında sınıfında dünyanın en yüksek 3. büyük barajı olacak olan 4 milyon m³ gövde hacmine sahip olan ve milli ekonomiye yıllık 1,8 Milyar Lira katkı sağlayacak Yusufeli Barajını da bitirme aşmasına getirdik.  Ayrıca Dicle Nehri üzerindeki en büyük sulama maksatlı barajlardan birisi olan Silvan Barajı’nın ön yüz beton öncesi gövde dolgusu tamamlandığını açıkladı.

Türkiye’nin en büyük yatırımcı kuruluşlarından Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün yatırımlarına aralıksız devam ettiğini belirten Yıldız, ’DSİ, suların yeraltında depolanması prensibine dayanan Yeraltı barajları inşasına da özel önem vermektedir. Cumhuriyetimizin 100. Yılının kutlanacağı 2023 yılına kadar Yerüstü barajlarının yapılamadığı coğrafyalarda 150 adet yeraltı barajı inşaa etmeyi hedefliyoruz. 2019 yılında başladık 2021 yılı sonunda 50 adet, 2022 yılı sonunda 100 adet ve 2023 yılı sonunda 150 adet yeraltı barajı inşaatı bitmiş olacaktır. ’dedi.

Sulamada Hedef Modernizasyon

Ülkemizin yıllık toplam kullanılabilir su potansiyelinin 112 Milyar metreküp olduğunun altını çizen Genel Müdür Yıldız,’ Kişi başına düşen yıllık su miktarı 1.339 metreküptür. Yıllık kullanılan su miktarı 57,73 milyar metreküp olup, bunun 44 milyar metreküpü sulamada, 13,73 milyar metreküpü de içme kullanma ve sanayi suyu ihtiyacını karşılamada kullanılmaktadır. Bu kapsamda ülkemizde sulanmakta olan 6,85 milyon hektar arazinin 4,56 milyon hektarlık kısmını sulamaya açan DSİ, (2,29 milyon hektarı mülga Köy Hizmetleri ve Halk sulamaları) 2000’li yılların başından itibaren yağmurlama ve damlama gibi modern sulama tekniklerine ağırlık vermiştir. Diğer taraftan ülkemizde tüketilen suyun %77’lik kısmı tarımsal sulamada harcanmaktadır. Tarımsal sulamadaki su tüketimini azaltmak için modern sulama teknikleri yaygınlaştırılmaktadır. Bu kapsamda 2000’li yılların başında %6 olan modern sulama oranı  %29’a yükseltilmiştir. ’dedi.

81 İl İçin İçmesuyu Eylem Planı Hazırladık

Türkiye genelinde 2021 yılı sonu 49 Milyon kişiye ilave içmesuyu sağlanacağının altını çizen Yıldız,’ 81 ilimiz için hazırladığımız İçmesuyu Eylem Planı ile illerimizin 2040, 2050 ve 2071 yıllarına kadar içmesuyu ihtiyacı planlanmıştır. DSİ tarafından 5.771 km içme ve kullanma suyu isale hattı döşenmiştir. 2021 yılı sonu itibarıyla 102 adet modern içmesuyu arıtma tesisi bitirilerek günde 9,52 Milyon m³ AB standartlarında arıtılmış su üretilecektir. GAP kapsamında bulunan Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Mardin ve İlçeleri, Şırnak ve ilçeleri ile Siirt ve ilçelerinde DSİ tarafından tamamlanan tesislerle bugüne kadar 801 milyon m³/yıl içmesuyu temin edilerek Bölgedeki illerin uzun vadeli ihtiyaçları karşılanmıştır.

Türkiye’nin En Uzun İçmesuyu Tünelini Tamamladık

Ankara’ya içme suyu getirmek için 31 bin 562 metre uzunluğunda tünel inşa edilen Gerede İçme Suyu Projesi önemli bir projedir. Bu Türkiye’deki en uzun içme suyu tünelidir. Gerede İçme Suyu Projesi’ni de bitirerek Ankara’ya temiz ve sağlıklı içme suyu getirdik. Gaziantep’in uzun vadeli içme, kullanma ve endüstri suyu teminini sağlamak amacıyla inşa edilen Gaziantep-Düzbağ İçme Suyu İsale Hattı hizmete açıldı. Gaziantep-Düzbağ İçme Suyu İsale Hattı da gurur duyduğumuz bir proje olarak tarihe geçecektir. Bunun gibi birçok proje hayata geçirilmiş olup, şehirlerimizin içme kullanma suyu meselesi kökünden çözüldüğünü söyledi.

Atıksuların toplanması ve arıtılması ile kullanılmış suların tekrar kazanılması maksadıyla gerekli tesisleri yapmak veya yaptırmak, başta İçmesuyu havzaları olmak üzere çevre ve sağlık açısından acil önlem alınması ihtiyaç duyulan yerlerde gerekli Atıksu Tesislerini yapmanın DSİ’nin sorumluluğunda olduğunu ifade eden Genel Müdür Yıldız, ’Bu kapsamda; İlk olarak Ergene Havzası Koruma Eylem Planında yer alan ve nüfusu 10 binden fazla olan 13 yerleşim yerinin İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ile 3 yerleşim yerinin Atıksu Kolektör Hattının yapımı tamamlanarak işletmeye alınmış ve Belediyelerine devredilmiştir. Kurumumuzca yapılan çalışmalarla 21 adet Atıksu Arıtma Tesisleri tamamlanarak belediyelere devredilmiş ve işletmeye alınmıştır.

Toplulaştırma Birim Alandan Elde Edilen Verimi Artırır.

Ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetlerinin tek elden yürütülmesi amacıyla 2018 Nisan ayı itibariyle Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü görev alanına dâhil edilmiştir. Bakanlığımız arazi toplulaştırma çalışmalarına büyük önem vermektedir.

Zaman, emek ve sermaye kullanımını azaltmak, tarımsal işletmelerin verimliliğini artırmak ve kırsal nüfusun yaşam standartlarını iyileştirmek için tarım işletmelerinin sahip olduğu küçük ve dağınık arazi parçalarını modern tarım yönetimine uygun olarak yeniden düzenlemenin çok önemli olduğunu ifade eden Yıldız,’ Toplulaştırma dağınık ve parçalı araziler birleştirilmektedir. Tarım arazileri düzgün şekilli parsellere dönüştürülmektedir. Her tarla yola kavuşturulmaktadır. Ulaşım ekonomik ve daha kolay hale gelmektedir. Ekilebilir arazi miktarları artmaktadır. Tarım makinelerin kullanımı daha ekonomik olmaktadır. Kullanılmayan küçük araziler değerlendirilmektedir. Tarla sahipleri arasında oluşan anlaşmazlıklar ortadan kalkmaktadır. Tarla için en ideal parsel boyutları oluşturulmaktadır. Kadastro yenilenmiş olmaktadır. Ulaşım, hisselilik ve sulamadan kaynaklanan sosyal problemler önlenmekte ve yargı yükü azaltmaktadır. Düzenleme sonrası araziler değerlendirmektedir. Hisselilik ya da parçalılık sebebi ile değerlendirilemeyen hazine arazileri değerlendirilebilir duruma gelebilmektedir. Hayvancılığa uygun hale getirilmek için mera arazileri de toplulaştırılacaktır. Sulama tesislerinde sulama randımanı ve oranı artmaktadır.

Bu kapsamda; Ülkemizde 8,42 Milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmaları yürütülmektedir. 6,02 milyon hektar alanda tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de arazi toplulaştırma çalışmalarının başladığı 1961 yılından 2002 yılına kadar, 41 senede toplam 450 Bin hektar, 2003-2021 döneminde 19 yılda toplam 5,57 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmalarının tescili tamamlanmıştır. Sadece 2021 yılında 1,26 milyon hektar alanda tescil çalışmaları tamamlanmıştır. Arazi toplulaştırma ve tarla içi hizmetlerinde 2023 hedefimiz, 8,5 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışmalarının tamamlanmasıdır. ‘dedi.

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, ’Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ’dedi.



Çocukluk arkadaşını kız meselesi nedeniyle çıkan tartışmada silahla vurarak öldürdü.

Çocukluk arkadaşını silahla vurdu! Kız meselesi kanlı bitti!

Soma ilçesinde kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan gölette balık ölümlerinin önüne geçmek için kurumlar seferber oldu.

Balıklar ölmesin diye zamanla yarıştılar

Spor Toto Minikler Türkiye Judo Şampiyonası, Mardin’de 72 ilden gelen bin 344 sporcunun katılımıyla Artuklu Yeni Spor Salonu’nda yapıldı.

Salihlili judocular Erel ve Madan, Mardin’de şampiyon oldu

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu: "Özellikle gençlerimizde ve kadınlarımızda sigara kullanım oranları artmaya başladı"

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Hedeflerinde yaşlı kadının evi ve parası vardı! Bakıcının kirli oyunu

Hedeflerinde yaşlı kadının evi ve parası vardı! Bakıcının kirli oyunu

Berber oldukları öğrenilen iki arkadaş araçlarının yanında başlarından vurulmuş halde ölü bulundu.

Tüyler ürperten olay! İki genç başlarından vurulmuş halde ölü bulundu

Dizi ve sinema filmi setlerinde başlayan 15 yıllık dostluklarını, Kulyas 2 isimli korku tarzındaki sinema filminde oyunculuklarıyla taçlandırdı.

MUHTEŞEM İKİLİ KULYAS 2'DE

Sağnak Serra Kalaycı 200 metre karışık, 100 metre ve 200 metre sırtüstünde ikinci.

Yunusemreli yüzücüler SEM yarışlarında göz doldurdu

Meme kanseri tanısı konulan 88 yaşındaki bir hastaya, anestezi verilmeden, palyatif tedavi amacıyla mikrodalga ablasyon işlemi başarıyla uygulandı.

O hastanede ilk kez uygulandı

"Hastalarımız tahlil hizmetine çok hızlı ulaşabiliyor"

Menemen'de hastane konforunda poliklinik

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Özel Aliağa Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görev yapan eğitmenlere teşekkür sertifikası takdim etti.

Aliağa’da engelleri aşan eğitim

Alaşehir'de 2 bin 903 kök kenevir ve 8 kilo 820 gram kubar esrar ele geçirildi.

Alaşehir'de yasa dışı kenevir ekimine jandarma darbesi

Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, "Yaşayan İnsan Hazinesi - Kültürel Miras Taşıyıcısı Hayri Dev'i ölümünün 7. yılında saygı, hürmet ve özlemle anıyoruz" dedi.

Başkan Arslan vefatının 7. yılında Hayri Devi unutmadı

Kemalpaşa ilçesinde bakım ve onarım çalışması sırasında elektrik akımına kapılan genç işçi kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Elektrik akımına kapılan genç işçi hayatını kaybetti

Özge Ceren Deniz ile İnanç Öktemay’ın elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybettiği olaya ilişkin davaoa sanık sayısı 45’e yükseldi.

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Belediye İş 2 No'lu Şube Başkanı Savaş Atalay: "Cemil Başkan baskıyla, tehditle bizleri eline almaya çalışıyor"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde işten çıkartılan işçilerin eylemi 9'uncu gününde sürüyor

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 29.12.2021 08:17:00 1138 0

Tarih: 29.12.2021 08:17 Güncelleme: 29.12.2021 08:17
Haberi Sesli Oku
18.07.2025 16:54:00