Dr. Üresin Zirai İlaçlar İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor

Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Tülay Ünlü Üresin, zirai mücadelede kullanılan ilaçların insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini, bu ilaçların özellikle ilaçlamanın yapıldığı yaz aylarında zehirlemelere yol açtığını ve zirai ilaçların kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekti.

Tarımın yoğun olarak yapıldığı Saruhanlıda yaz döneminde kullanılacak olan zirai mücadele ilaçlarına karşı uyarılarda bulunan Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Tülay Ünlü Üresin, ?Özellikle örtü altı yetiştiriciliğinde zirai ilaç kullanımının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri göz ardı edilmemelidir? dedi.

-DERİ, SOLUNUM, AĞIZ VE GÖZE TEMAS YOLUYLA ETKİLİYOR-

Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Tülay Ünlü Üresin, zirai ilaçların kullanımı, insan sağlığına olumsuz etkisi ve zehirlenmelere yol açmasının önüne geçilebilmesi amacıyla yayımladığı yazısında şunlara ifade etti, ?Zirai mücadele ilaçları (pestisitler), insan sağlığına ve tarımsal üretime zarar veren böceklere, hastalıklara ve yabancı otlara karşı kullanılan kimyasal maddelerdir. Pestisit terimi, insektisit (böcek öldürücü), herbisit (yabani ot öldürücü), fungusit (küf/mantar öldürücü), rodentisit (kemirgen öldürücü) vb. şekilde sınıflandırılan kimyasal maddelerin tümünü kapsamaktadır. Özellikle örtü altı yetiştiriciliğinde pestisit kullanımının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri göz ardı edilmemelidir. Tarım sektöründe kullanılan pestisitlerin vücuda girme yolları; deri, solunum, ağız ve göze temas yoluyla olmaktadır. Tarım alanlarındaki çalışmaların en yoğun olduğu, ilaçlamanın yapıldığı ilkbahar ve yaz aylarında pestisit zehirlenmelerine daha sık rastlanmaktadır.?

-PESTİSİT KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-

Üresin, bu ilaçların kullanımında zehirlenmelerin önüne geçebilmek amacıyla dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde belirtti, ?Pestisitlerin kullanımı sırasında aşağıdaki hususlara titizlikle dikkat edilmelidir: ?Öncelikle ilaçlama aletlerini kontrol edilerek sızıntı veya kaçak bulunup bulunmadığını gözden geçiriniz.
?İlaçlamada kullanılacak elbise, eldiven, maske, gözlük gibi teçhizatın sağlam olup olmadığını kontrol ediniz. ?Kullanılacak ilacın etiketini dikkatlice okuyunuz. ?İlaç hazırlarken mutlaka eldiven kullanınız. ?Boş ilaç kaplarını vakit geçirmeden imha ediniz. ?İlaç hazırlamada kullanılan kapları diğer malzemelerden ayrı tutunuz. ?İlaç hazırlama veya kullanımı sırasında hayvanları uzaklaştırınız. ?İlaç hazırlama veya ilaçlama sırasında sigara içmeyiniz ve herhangi bir yiyecek yemeyiniz. ?Pestisitlerin zararlı etkilerine maruz kalmayı önlemek için pestisitlerle çalışılırken mutlaka uygun kişisel koruyucu donanım (özel elbise, maske, gözlük, eldiven gibi) kullanınız. ?İlaçlama sırasında vücudunuza bulaşma olursa öncelikle bol sabunlu su ile yıkayınız. ?İlaçlama sırasında bulantı, baş dönmesi gibi zehirlenme belirtileri hissederseniz ilaçlamayı hemen bırakınız ve kullanılan pestisitin etiketi veya ismi ile birlikte hekime veya hastaneye başvurunuz. ?İlaçlama sonrası el, yüz gibi özellikle açıkta bulunan vücut kısımlarınızı bol sabunlu su ile yıkayınız. ?Gerek ilaç hazırlanması, gerekse ilaçlama sonrasındaki temizlik sırasında ilaçlı suyu rasgele dökmeyiniz, hayvan ve çocukların zarar görmesini engelleyiniz.



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 3.07.2017 19:46:01 698 0

Tarih: 03.07.2017 19:46

Haberi Sesli Oku