Dr. Üresin Zirai İlaçlar İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor

Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Tülay Ünlü Üresin, zirai mücadelede kullanılan ilaçların insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini, bu ilaçların özellikle ilaçlamanın yapıldığı yaz aylarında zehirlemelere yol açtığını ve zirai ilaçların kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekti.

Tarımın yoğun olarak yapıldığı Saruhanlıda yaz döneminde kullanılacak olan zirai mücadele ilaçlarına karşı uyarılarda bulunan Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Tülay Ünlü Üresin, ?Özellikle örtü altı yetiştiriciliğinde zirai ilaç kullanımının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri göz ardı edilmemelidir? dedi.

-DERİ, SOLUNUM, AĞIZ VE GÖZE TEMAS YOLUYLA ETKİLİYOR-

Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Tülay Ünlü Üresin, zirai ilaçların kullanımı, insan sağlığına olumsuz etkisi ve zehirlenmelere yol açmasının önüne geçilebilmesi amacıyla yayımladığı yazısında şunlara ifade etti, ?Zirai mücadele ilaçları (pestisitler), insan sağlığına ve tarımsal üretime zarar veren böceklere, hastalıklara ve yabancı otlara karşı kullanılan kimyasal maddelerdir. Pestisit terimi, insektisit (böcek öldürücü), herbisit (yabani ot öldürücü), fungusit (küf/mantar öldürücü), rodentisit (kemirgen öldürücü) vb. şekilde sınıflandırılan kimyasal maddelerin tümünü kapsamaktadır. Özellikle örtü altı yetiştiriciliğinde pestisit kullanımının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri göz ardı edilmemelidir. Tarım sektöründe kullanılan pestisitlerin vücuda girme yolları; deri, solunum, ağız ve göze temas yoluyla olmaktadır. Tarım alanlarındaki çalışmaların en yoğun olduğu, ilaçlamanın yapıldığı ilkbahar ve yaz aylarında pestisit zehirlenmelerine daha sık rastlanmaktadır.?

-PESTİSİT KULLANIMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-

Üresin, bu ilaçların kullanımında zehirlenmelerin önüne geçebilmek amacıyla dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde belirtti, ?Pestisitlerin kullanımı sırasında aşağıdaki hususlara titizlikle dikkat edilmelidir: ?Öncelikle ilaçlama aletlerini kontrol edilerek sızıntı veya kaçak bulunup bulunmadığını gözden geçiriniz.
?İlaçlamada kullanılacak elbise, eldiven, maske, gözlük gibi teçhizatın sağlam olup olmadığını kontrol ediniz. ?Kullanılacak ilacın etiketini dikkatlice okuyunuz. ?İlaç hazırlarken mutlaka eldiven kullanınız. ?Boş ilaç kaplarını vakit geçirmeden imha ediniz. ?İlaç hazırlamada kullanılan kapları diğer malzemelerden ayrı tutunuz. ?İlaç hazırlama veya kullanımı sırasında hayvanları uzaklaştırınız. ?İlaç hazırlama veya ilaçlama sırasında sigara içmeyiniz ve herhangi bir yiyecek yemeyiniz. ?Pestisitlerin zararlı etkilerine maruz kalmayı önlemek için pestisitlerle çalışılırken mutlaka uygun kişisel koruyucu donanım (özel elbise, maske, gözlük, eldiven gibi) kullanınız. ?İlaçlama sırasında vücudunuza bulaşma olursa öncelikle bol sabunlu su ile yıkayınız. ?İlaçlama sırasında bulantı, baş dönmesi gibi zehirlenme belirtileri hissederseniz ilaçlamayı hemen bırakınız ve kullanılan pestisitin etiketi veya ismi ile birlikte hekime veya hastaneye başvurunuz. ?İlaçlama sonrası el, yüz gibi özellikle açıkta bulunan vücut kısımlarınızı bol sabunlu su ile yıkayınız. ?Gerek ilaç hazırlanması, gerekse ilaçlama sonrasındaki temizlik sırasında ilaçlı suyu rasgele dökmeyiniz, hayvan ve çocukların zarar görmesini engelleyiniz.



Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 3.07.2017 19:46:01 753 0

Tarih: 03.07.2017 19:46
Haberi Sesli Oku
26.04.2025 09:13:00