Tarih: 11.03.2017 14:50

Dr. Üresin, Dünya Glokom Haftası´nda Uyardı

Facebook Twitter Linked-in

11-17 Mart Dünya Glokom Haftası´nda, Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Tülay Ünlü Üresin dünyada önde gelen körlük nedenlerinden olan glokomun tedavisinde erken teşhisin önemine dikkat çekti.

- Glokom sinsi bir hastalık-

Glokom 11-17 Mart tarihleri arasında tüm dünyada eş zamanlı olarak Dünya Glokom Haftası olarak kutlandığını anımsatan Dr. Üresin,  ?Körlük nedenleri arasında yer alan ve sinsi bir hastalık olan glokom konusuna toplumun dikkatini çekmek, bilinçlendirmek, glokom hastalarının yaşadıkları sorunları araştırmak ve yararlı çözümler üretmek için Dünya Glokom Haftası belirlenmiştir.? Dedi.

- Tedavi edilmezse görme kaybına yol açabilir-

Glokom göz içi sıvısının uygun boşalmaması yüzünden göz tansiyonunun artmasına neden olan hastalığa verilen isim olduğunu belirten Dr. Üresin, şunları kaydetti; ?Halk arasında göz tansiyonu adıyla bilinen glokom, birçok insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmezse görme kaybına yol açabilir. Glokom ´un en önemli özelliği sinsi seyirli olması ve hemen hiçbir belirti vermeden yavaş yavaş çevreden merkeze doğru görme kaybı yaratabilmesidir. Bazı hastalarda baş ağrısı, çevrede bazı bölgeleri görememe ve göz önünde renkli ışık haleleri görme gibi bazı belirtiler oluştursa da çoğu hastada belirgin görme kaybı yaratıncaya kadar hastalığın varlığı anlaşılamaz.?

-40 yaşın üzerinde olanlar dikkat-

Glokom herkeste ve her yaşta görülebileceğini söyleyen Dr. Üresin,  ?40 yaşın üzerinde olanlar, ailesinde Glokom bulunan kişiler, şeker hastalığı, hipertansiyon, hipotansiyon, yüksek miyop, yüksek hipermetrop, migren, ve damar hastalığı bulunanlar Glokom ?un daha sık görüldüğü grupta yer alırlar. Özellikle, ailesinde göz tansiyonu bulunan kişilerin bu hastalığın görülmesi açısından normale göre daha fazla risk altında olduğu göz önünde tutulmalıdır.? Şeklinde konuştu.

-Glokom düzenli kontrollere gidilmesi gerekli-

Glokomda takibin çok önemli olduğunu, düzenli kontrollere gidilmesi, belli aralıklar ile gerekli testlerin yapılması, ilaçların düzgün ve zamanında kullanılması gerektiğini belirten Dr. Tülay Ünlü Üresin, ?Her hangi bir sorun ile karşılaşıldığında doktora başvurulmalıdır. 40 yaş üzerinde göz tansiyonu ve optik sinirinin değerlendirildiği göz muayenesinin her yıl düzenli yapılması glokomda erken tanı için önemlidir.? Dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —