Ulusal Fenilketonüri Günü

SARUHANLI - Saruhanlı Sağlık Gurup Başkanı Dr. Rabia Kapan, 1 Haziran fenilketonüri hastalığın tanısının ardından çocukların uygun diyetle sağlıklı hayat sürebildiklerini söyledi.

Kapan, Ulusal Fenilketonüri Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Yenidoğan Tarama Programı`nın, tüm dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, halk sağlığı programları çerçevesinde çok önemli koruyucu sağlık hizmeti olduğunu belirtti.

Türkiye`de her yıl 1 Haziran`ın Ulusal Fenilketonüri Günü kabul edildiği, bu günde konunun önemini anlatan bazı ekinlikler gerçekleştirildiğini ifade eden Kapan, şunları kaydetti:

"Doğumun ardından yapılan ilk test topuk kanı testidir. Bebeklerde topuk kanı hayati önem taşımaktadır ve pek çok tehlikeli hastalığın erken evrede tanı konulmasına yardımcı olur. Bebeklerde topuk kanı doğum yapılan hastanede, uygun şartlarda, özel filtre kâğıdı ile alınarak yenidoğan tarama laboratuvarlarına en kısa zamanda ulaştırılır. Bebeklerin tarama sonuçları internet ortamında açıklanır açıklanmaz hastalık yönünden şüpheli çıkan bebekleri ilgili kliniklere sevk etmek, ilgili klinik tarafından verilen tanıları ve sonuçları takip etmek esasıyla yürütülmektedir."

Kapan, erken teşhisin önemine dikkati çekerek, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Fenilketonüri kalıtsal metabolik bir hastalıktır. Hastalıkta bir protein yapıtaşı olan fenilalanin metabolize edilemez, kanda birikir ve geriye dönüşümsüz beyin hasarı yaratır. Erken tanımlayıp tedavi edilmediği takdirde kaçınılmaz son ağır zihinsel geriliktir. Ağır zihinsel geriliği olan fenilketonürili bireylerde nörolojik sorunlar, bazı davranış bozuklukları, dermatit şeklindeki cilt lezyonlarının yanı sıra vakaların sadece yüzde 60`ında anne babaya göre açık saç, göz, ten rengi ile karakterize görünüm vardır. Hastalığın tanısının ardından çocuklar uygun diyetle sağlıklı hayat sürebilmektedir. Tanı alan fenilketonürili çocukların özel beslenme gereksinimi olan mamaları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca ek beslenme ürünleri için ailelere ödeme yapılmaktadır."



19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Coşkusu Saruhanlı’da Yaşandı!

Manisa’da Gençlik Haftası ve 19 Mayıs coşkusu başladı

Başkan Ekrem Cıllı Dünya Ebeler Günü'nü Kutladı

Eski Manisa Milletvekili Abdullah Akarsu son yolculuğuna uğurlandı

Gazi olduğunu cenazesinde öğrendiler

Şırnak'ta kalp krizi sonucu vefat eden uzman çavuş son yolculuğuna uğurlandı

Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 3.06.2014 18:38:09 587 0

Tarih: 03.06.2014 18:38
Haberi Sesli Oku
12.05.2025 10:08:00