SARUHANLI - Saruhanlı ilçesi Sağlık Grup Başkanı Dr. Rabia Kapan yaz aylarının gelmesiyle yaygınlaşan, kene tutunmasına karşı dikkatli olunması için uyarıda bulundu.

Saruhanlı Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Rabia Kapan, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan mikrobik bir hastalık olduğunu ancak, hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabildiğini söyledi.

Daha çok vücuda kene tutunması ile bulaşmakla birlikte, kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi ile hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle, mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabileceğini ifade eden Dr. Kapan,

“Keneler halk arasında yavsı, sakırga, kerni gibi isimlerle bilinmektedir, kenelerin yoğun olarak bulunduğu yerler özellikle hayvancılığın yapıldığı; orman kenarı parçalı arazi yapısına sahip çalı ve çırpılı alanlar ile otlakların bulunduğu yerlerdir. Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir.” Dedi.

-Kimler Risk Altındadır?-

Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, Kasaplar, Çobanlar, Mezbaha çalışanları, Veterinerler, Kamp ve piknik yapanlar, Korunmasız olarak yeşil alanlarda; Bahçe, bağ, tarla, orman ve orman kenarı tarım arazisi gibi alanlarda çalışanların risk altında olduğunu ifade eden Dr. Rabia Kapan, şu tavsiyelerde bulundu “vatandaşlardan yeşil ve piknik alanlarına gidildiğinde; su kenarları, otlaklar, çalılık ve yüksek otlu alanlar da uzun giysiler giymeleri, bacakları açıkta bırakmamalı, paçalar çorap içine konulup kenenin vücuda ulaşması zorlaştırmaları gerektiğini ve piknik dönüşünde tüm vücut kontrol edilip yapışık kene olup olmadığına dikkat edilmesi gerekmektedir.”

-Kene Isırmasının Belirtileri-

Kapan, Kene ısırmasının belirtilerini ise şöyle anlattı; “Yüksek ateş, Baş ağrısı, Yoğun halsizlik, Kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı, Bazen kusma, karın ağrısı veya ishal Yüzde kızarıklık, İlerleyen safhada vücudun değişik yerlerinde kanamalar, Gövde, kol ve bacaklarda morluklar, Burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülebilir.”

-KKKK’dan Nasıl Korunulur?-

“Hayvan barınaklarına, kırsal alanlara, orman kenarı ve tarım arazileri ile bu gibi yerlere gidenler mümkün olduğunca vücutta açık kısım kalmamasına özen göstermeli kenelerin daha kolay fark edilmesi nedeniyle açık renkli elbiseleri giymeyi tercih etmelidirler.” Diyen Dr. Kapan, kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması; pantolon paçalarının çorap içine alınması, çizme giyilmesi, kırsal alandan, orman kenarından ve tarladan dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kontrol edilmeli kene olup olmadığı araştırılmalı, vücudun her tarafı kontrol edilmelidir! Kollar, bacaklar, gövde, koltuk altları, saç dipleri, kulak arkası, ense, kasıklar gibi vücudun önemli bölgeleri kontrol edilerek önlemler alınabileceğini söyledi.

-Kene asla çıplak elle çıkartılmamalıdır.-

Kene tutunmalarında öncelikle en kısa zamanda sağlık kuruluşuna gidilmeli, eğer sağlık kuruluşuna gitmek imkânsızsa keneyi kişi yakını çıkarabileceğini, vücuda yapışan kenenin Eldiven,  naylon poşet ile tutularak ya da ince uçlu bir pens ile ezilmeden çıkarılmasını tavsiye eden Kapan, “Çıkartılamayan keneler için mutlaka en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar azalır. Yapılmaması Gerekenler Vücuda tutunmuş olan keneyi patlatmayın, ezmeyin, üzerine herhangi bir kimyasal madde; alkol, gaz yağı, kolonya kesinlikle dökülmemeli ve üzerine sigara bastırılmamalıdır. Kene tutunmasından sonra 10 gün içinde Ateş Halsizlik İştahsızlık Karın ağrısı Baş ağrısı Bulantı Kusma İshal Şikâyetleri ortaya çıkması halinde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.” Dedi.

Dr. Kapan, Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabileceğinden hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemesini ayrıca, insanların kanlarına ve vücut sıvılarına da korunmasız (çıplak elle) temas edilmemesini, hayvanlarda kene mücadelesi yapılmasını, hayvan sahipleri, hayvanlarını kene ve diğer dış parazitlere karşı uygun ilaçlarla doğru zaman, doz ve aralıklarla yılda en az dört kez ilaçlamalarını sözlerine ekledi. 



Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Eski bakan da duruşma salonunda

Şehit polisin adı kızının okuduğu ilkokula verildi

Şehit Polis Hasan Akoral şehadetinin 17’nci yılında anıldı

Kırkağaç'ta 37. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Emekliler Partisi Saruhanlı İlçe Kongresi Yapıldı

Manisa'da meclis toplantısı sonrası MHP ve CHP'liler arasında arbede

Manisa’da ‘Mavi Dil’ hastalığıyla mücadelede ediliyor

Atatürk ölümünün 86'ncı yılında Saruhanlı’da anıldı

KULA SANDAL MAHALLESİNDE CUMA NAMAZINDAN SONRA YAĞMUR DUASI

SARUHANLI’da CUMHURİYETİN 101. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kaymakam Acar'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyetin 101. yıl coşkusu tüm kenti sardı

CUMHURİYETİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI ÇELENK KOYMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Şehzadeler Belediyesinden Cumhuriyet'in 101. yılına özel konser

SARUHANLI İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAHSİS EDİLEN ARAÇLARIN KABUL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

PTT, 184 YAŞINDA!

Başkan Zeyrek, 6 aydaki değişim ve dönüşümü anlattı

Başkan Cıllı, Muhtarlara Kahvaltı Verdi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 2.06.2014 11:59:10 0

Tarih: 02.06.2014 11:59

Haberi Sesli Oku