SARUHANLI - Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Rabia Kapan, Klimanın; öksürük, baş ağrısı, boyun, kas tutulmaları, ciltte kuruluk, dudak çatlaması gibi olumsuz durumlara zemin oluşturduğunu söyledi.

Dr. Kapan, klimanın kullanımı hakkında şu açıklamayı yaptı; “Klimanın üflediği serin havanın karşısında durmak pek doğru değil; hele de dışarıdan terlemiş olarak gelmişseniz. Terin üzerinizde aniden soğuması ‘klima çarpmasına’ sebep olabilir. Boynunuz tutulabilir, başınızı çeviremezsiniz; nefes alırken göğsünüzde bıçak batar gibi ağrılarınız olabilir. Serin havanın, doğrudan vücudunuza gelmemesi için klimaların ayarlanabilen kanatçıklarından yararlanabilirsiniz. Klimayı çok düşük değerlere ayarlamak sağlık için doğru değil. İdeali, ısının 23-24 derece arasında, nispi nemin de %40-50 arasında olacak şekilde ayarlanmasıdır.

Özellikle solunum yollarını olumsuz etkileyen ve doğada bulunan mikropları bünyesine çekerek ortama yayan cihaz, alerjik reaksiyonlara da sebebiyet verebilmektedir. Bağışıklık sistemini zayıflatarak vücut direncini azalmasına neden olarak, kişinin ciddi rahatsızlıkları kapma riskini artırmaktadır. Ortamı buharlaştıran ve nemlendiren soğutma aleti, bakterileri etrafa yayıyor.”

-Astımlı çocukları klimadan uzak tutun!-

"Aşırı soğuk hava akciğerlerde zedelenme yapıp düzelmeyen öksürüklere neden olabilir." Diyen Kapan, şöyle dedi; “Çocuğunda astım, alerjik nezle ve egzama gibi alerjik hastalığı olan ailelerin klima konusunda daha da dikkatli olmaları gerekir. Alerjik hastalıklı çocukları olanların ve kendinde alerji olanların klima seçiminde hepa polen filtresi olan ve mikroplardan kendi kendine temizleme yapabilen özelliği olan klimaların seçilmesi çok önemlidir.”

-Klima Ateşi-

 Klimaların ve diğer merkezi havalandırma sistemlerinin neden olduğu önemli rahatsızlıklardan birinin de tıp dilinde humidifier fever, Türkçe’de ise klima ateşi ismiyle bilinen hastalıklar olduğunu vurgu yapan Dr. Kapan, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Klima ateşine, havalandırma sistemlerinden başka, evlerde kullanılan ve halkımızın kısaca “soğuk buhar” diye bildikleri nem yapıcı aletler ile akciğer hastalarına solunum yoluyla ilaç vermeye yarayan nebülizatör denilen aletler de neden olabilirler. Hastalık, bu tür aletlerin su haznelerinde üreyen çeşitli bakteri ve mantarların veya bunlara ait çeşitli toksinlerin, özellikle de endotoksinlerin solunum havasına karışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Klima ateşi, gerçek bir enfeksiyon hastalığı olmayıp, vücudumuzun çeşitli bakterilere karşı gösterdiği bir tür aşırı duyarlılıktan kaynaklanan bir tablodur. Belirtilerin ortaya çıkması nadiren 12 saat sonrada olabilir. Şikáyetler, genellikle hafta başında veya tatil veya dönüş günlerinde görülür. Bir süre kullanılmayan klimaların, ilk çalıştığı günlerde de belirtiler daha fazladır. Hastalarda ateş, titreme, kas ve eklem ağrıları, yorgunluk, halsizlik, bitkinlik. Klima ateşi, hastanın klima bulunan ortamdan uzaklaştırılması ile düzelir. Antibiyotik veya başka bir ilaç tedavisi gerekli değildir.”

 -Allerjik Zatüre-

 Klimaların sebep olduğu alerjik zatüre çocuklarda görülebileceği gibi, daha çok 50 yaşın üzerinde olanlarda ve diğer akciğer hastalıklarının aksine sigara içmeyenlerde daha çok saptandığını anımsatan Kapan, şunları kaydetti;

“Tıp dilinde ventilasyon pnömonitisi olarak isimlendirilen alerjik zatüreye, air-condition sistemlerinin nemlendirme bölümünde üreyen ve küf mantarları ve bazı bakteriler neden olmaktadır. Alerjik zatürenin, ani(akut) ya da sinsi(kronik) başlayan olmak üzere iki türü vardır. Akut alerjik zatüre, içinde küf mantarları bulunan havanın solunmasından 4-6 saat sonra; ateş, baş, kas ağrıları ve halsizlik ile gribal bir enfeksiyon gibi başlar. Daha sonra öksürük, balgam, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi… gibi akciğerlere ait belirtiler ortaya çıkar. Ateş yüksekliği ile beraber, kalp hızı ve solunum sayısı da artmıştır. Kesin tanı için, hastaların kanlarında allerjenlere karşı oluşmuş olan özel antikorların saptanması ve bronkoskopi ile akciğer dokusundan biyopsi alınması gerekir. Hasta kişinin allerjenle temasının kesilmesi sağlanmalıdır. Şiddetli belirtileri ve solunum sıkıntısı olan hastalara oksijen ve kortizon tedavisi uygulanır.

 Bazı Tedbirler Klima ateşi ve alerjik zatürenin önlenmesi, bu tür nemlendiricilerin su haznelerinin doğru bakımı ile mümkündür. Klima ve nemlendiricilerin bakımlarına özen gösterilmeli ve talimatlara uygun kullanılmalıdır. Bu aletlerde musluk suyu yerine, distile veya demineralize su tercih edilmelidir. Nemlendiriciler, çamaşır suyu gibi dezenfektanlarla zaman zaman temizlenmelidir. Klimayı kullanma mecburiyetiniz var ise ortamı yavaş yavaş soğutunuz ya da ısıtınız. Gece bu cihazı kullanmamaya dikkat ediniz. Klima ortamında sığara içmeyiniz ve ortamı sık sık havalandırınız. Klimanın hemen önünde bulunmayınız.”



Şehit polisin adı kızının okuduğu ilkokula verildi

Şehit Polis Hasan Akoral şehadetinin 17’nci yılında anıldı

Kırkağaç'ta 37. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Emekliler Partisi Saruhanlı İlçe Kongresi Yapıldı

Manisa'da meclis toplantısı sonrası MHP ve CHP'liler arasında arbede

Manisa’da ‘Mavi Dil’ hastalığıyla mücadelede ediliyor

Atatürk ölümünün 86'ncı yılında Saruhanlı’da anıldı

KULA SANDAL MAHALLESİNDE CUMA NAMAZINDAN SONRA YAĞMUR DUASI

SARUHANLI’da CUMHURİYETİN 101. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kaymakam Acar'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyetin 101. yıl coşkusu tüm kenti sardı

CUMHURİYETİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI ÇELENK KOYMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Şehzadeler Belediyesinden Cumhuriyet'in 101. yılına özel konser

SARUHANLI İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAHSİS EDİLEN ARAÇLARIN KABUL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

PTT, 184 YAŞINDA!

Başkan Zeyrek, 6 aydaki değişim ve dönüşümü anlattı

Başkan Cıllı, Muhtarlara Kahvaltı Verdi

Tutuksuz yargılanan Kula Belediye Başkanı için hapis talebi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 21.07.2014 16:33:19 0

Tarih: 21.07.2014 16:33

Haberi Sesli Oku