SARUHANLI - Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Rabia Kapan, Klimanın; öksürük, baş ağrısı, boyun, kas tutulmaları, ciltte kuruluk, dudak çatlaması gibi olumsuz durumlara zemin oluşturduğunu söyledi.

Dr. Kapan, klimanın kullanımı hakkında şu açıklamayı yaptı; “Klimanın üflediği serin havanın karşısında durmak pek doğru değil; hele de dışarıdan terlemiş olarak gelmişseniz. Terin üzerinizde aniden soğuması ‘klima çarpmasına’ sebep olabilir. Boynunuz tutulabilir, başınızı çeviremezsiniz; nefes alırken göğsünüzde bıçak batar gibi ağrılarınız olabilir. Serin havanın, doğrudan vücudunuza gelmemesi için klimaların ayarlanabilen kanatçıklarından yararlanabilirsiniz. Klimayı çok düşük değerlere ayarlamak sağlık için doğru değil. İdeali, ısının 23-24 derece arasında, nispi nemin de %40-50 arasında olacak şekilde ayarlanmasıdır.

Özellikle solunum yollarını olumsuz etkileyen ve doğada bulunan mikropları bünyesine çekerek ortama yayan cihaz, alerjik reaksiyonlara da sebebiyet verebilmektedir. Bağışıklık sistemini zayıflatarak vücut direncini azalmasına neden olarak, kişinin ciddi rahatsızlıkları kapma riskini artırmaktadır. Ortamı buharlaştıran ve nemlendiren soğutma aleti, bakterileri etrafa yayıyor.”

-Astımlı çocukları klimadan uzak tutun!-

"Aşırı soğuk hava akciğerlerde zedelenme yapıp düzelmeyen öksürüklere neden olabilir." Diyen Kapan, şöyle dedi; “Çocuğunda astım, alerjik nezle ve egzama gibi alerjik hastalığı olan ailelerin klima konusunda daha da dikkatli olmaları gerekir. Alerjik hastalıklı çocukları olanların ve kendinde alerji olanların klima seçiminde hepa polen filtresi olan ve mikroplardan kendi kendine temizleme yapabilen özelliği olan klimaların seçilmesi çok önemlidir.”

-Klima Ateşi-

 Klimaların ve diğer merkezi havalandırma sistemlerinin neden olduğu önemli rahatsızlıklardan birinin de tıp dilinde humidifier fever, Türkçe’de ise klima ateşi ismiyle bilinen hastalıklar olduğunu vurgu yapan Dr. Kapan, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Klima ateşine, havalandırma sistemlerinden başka, evlerde kullanılan ve halkımızın kısaca “soğuk buhar” diye bildikleri nem yapıcı aletler ile akciğer hastalarına solunum yoluyla ilaç vermeye yarayan nebülizatör denilen aletler de neden olabilirler. Hastalık, bu tür aletlerin su haznelerinde üreyen çeşitli bakteri ve mantarların veya bunlara ait çeşitli toksinlerin, özellikle de endotoksinlerin solunum havasına karışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Klima ateşi, gerçek bir enfeksiyon hastalığı olmayıp, vücudumuzun çeşitli bakterilere karşı gösterdiği bir tür aşırı duyarlılıktan kaynaklanan bir tablodur. Belirtilerin ortaya çıkması nadiren 12 saat sonrada olabilir. Şikáyetler, genellikle hafta başında veya tatil veya dönüş günlerinde görülür. Bir süre kullanılmayan klimaların, ilk çalıştığı günlerde de belirtiler daha fazladır. Hastalarda ateş, titreme, kas ve eklem ağrıları, yorgunluk, halsizlik, bitkinlik. Klima ateşi, hastanın klima bulunan ortamdan uzaklaştırılması ile düzelir. Antibiyotik veya başka bir ilaç tedavisi gerekli değildir.”

 -Allerjik Zatüre-

 Klimaların sebep olduğu alerjik zatüre çocuklarda görülebileceği gibi, daha çok 50 yaşın üzerinde olanlarda ve diğer akciğer hastalıklarının aksine sigara içmeyenlerde daha çok saptandığını anımsatan Kapan, şunları kaydetti;

“Tıp dilinde ventilasyon pnömonitisi olarak isimlendirilen alerjik zatüreye, air-condition sistemlerinin nemlendirme bölümünde üreyen ve küf mantarları ve bazı bakteriler neden olmaktadır. Alerjik zatürenin, ani(akut) ya da sinsi(kronik) başlayan olmak üzere iki türü vardır. Akut alerjik zatüre, içinde küf mantarları bulunan havanın solunmasından 4-6 saat sonra; ateş, baş, kas ağrıları ve halsizlik ile gribal bir enfeksiyon gibi başlar. Daha sonra öksürük, balgam, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi… gibi akciğerlere ait belirtiler ortaya çıkar. Ateş yüksekliği ile beraber, kalp hızı ve solunum sayısı da artmıştır. Kesin tanı için, hastaların kanlarında allerjenlere karşı oluşmuş olan özel antikorların saptanması ve bronkoskopi ile akciğer dokusundan biyopsi alınması gerekir. Hasta kişinin allerjenle temasının kesilmesi sağlanmalıdır. Şiddetli belirtileri ve solunum sıkıntısı olan hastalara oksijen ve kortizon tedavisi uygulanır.

 Bazı Tedbirler Klima ateşi ve alerjik zatürenin önlenmesi, bu tür nemlendiricilerin su haznelerinin doğru bakımı ile mümkündür. Klima ve nemlendiricilerin bakımlarına özen gösterilmeli ve talimatlara uygun kullanılmalıdır. Bu aletlerde musluk suyu yerine, distile veya demineralize su tercih edilmelidir. Nemlendiriciler, çamaşır suyu gibi dezenfektanlarla zaman zaman temizlenmelidir. Klimayı kullanma mecburiyetiniz var ise ortamı yavaş yavaş soğutunuz ya da ısıtınız. Gece bu cihazı kullanmamaya dikkat ediniz. Klima ortamında sığara içmeyiniz ve ortamı sık sık havalandırınız. Klimanın hemen önünde bulunmayınız.”



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 21.07.2014 16:33:19 917 0

Tarih: 21.07.2014 16:33

Haberi Sesli Oku