SARUHANLI - Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Rabia Kapan, Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı açısından çok büyük öneme sahip ilaçlar olduğunu söyledi. Dr. Kapan, ?Kelime anlamı ile ?antibiyotik? terimi, ?hayata karşı? demek olduğunu, bu kimyasal maddeler, bakterilerin çoğalmasını önlemekte olup ve bazen de bakterileri öldürme özelliğine sahiptir.? Dedi.

-Akılcı Antibiyotik Kullanımı-

Enfeksiyon hastalıkları, halk sağlığı açısından önemli ve uygun antimikrobik tedaviyle başarının sağlandığı bir alan olduğunu ifade eden Başkan Dr. Kapan şunları kaydetti; ?Gerek toplumda gerekse hastanede kazanılan enfeksiyon hastalıkları akılcı olmayan antimikrobiyal tedavilerin kullanılması sonucu tedavi edilememekte ve belki de hasta kaybedilmektedir. Uygun antimikrobiyal tedavi; sağ kalım, komplikasyon ve kronikleşmenin önlenmesi, hastalık şiddet ve süresinin kısaltılması açısından önemlidir.

İdeal antibiyotik kullanımı için; doğru tanı sonrası doğru antibiyotik; en uygun yoldan, etkin dozda, optimum aralıklarla, uygun süreyle verilmelidir. Doğru antibiyotik kullanımı için, mikrobiyolojik olarak kanıtlanmış bakteriyel bir enfeksiyonun varlığı mutlaka sorgulanmalıdır. Tanı açısından gerekli değerlendirme yapılmadan ve enfeksiyon olmaksızın antibiyotik kullanılması, seçilen antibiyotiğin yanlış olması, antibiyotik dozunun yetersiz veya aşırı olması, doz aralıklarının uygunsuz olması durumlarında antibiyotikler uygun kullanılmamış olur.

Antibiyotiklerin yanlış nedenlerle veya doğru olmayan biçimde kullanılması, bakterilerin sonraki tedavilere karşı direnç göstermesine neden olabilir. Ayrıca Antibiyotik kullanımı, insanlardaki normal bakteriyel floranın değişmesine bu da çoğu kez antibiyotik dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına ve ishal gibi yan etkilerin görülmesine neden olabilmektedir.?

Dr. Kapan, şöyle dedi; ?Unutmayalım ki antibiyotikler; ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Yaygın ve yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişen antibiyotik, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır. Hastaların, daha önceki bir hastalığında kullandığı antibiyotiğin, tekrar benzer hastalığa yakalansa bile hekime danışmadan kullanmaması gerektiği konusunda bilinçli olması gerekmektedir. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığını unutulmamalıdır.?

-Antibiyotikler Ne Zaman Kullanılmalıdır?-

Enfeksiyon hastalıkları bakteriler, virüsler, funguslar ve parazitler gibi çeşitli mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklara verilen isim olduğunu belirten Dr. Kapan, Enfeksiyon tanımını ise şöyle anlattı; ?Enfeksiyon hastalıklarının tedavisi, diğer tüm hastalıkların tedavileri için de geçerli olmak üzere, ilaçlı ve ilaçsız tedavi olarak ikiye ayrılabilir. İlaçsız tedaviler ilaçlı tedaviye ek olarak uygulanabileceği gibi, tek başına da uygulanabilir. Enfeksiyon hastalıklarında ilaçsız tedavi uygulamalarının ana fikri vücudun enfeksiyon hastalıklarına neden olan patojen mikroorganizmalara verdiği cevabın daha etkili olmasının sağlanması ve patojen mikroorganizmaların vücutta yaşaması, çoğalması ve farklı insanlara bulaşarak yayılmasına kolaylık sağlayan faktörlerin ortadan kaldırlmasıdır. Bu sayede enfeksiyonların tedavisi vücudun kendi bağışıklık sistemi tarafından sağlanabileceği gibi, antimikrobiyallerin etkileri de artırılabilir.?

-Antibiyotikleri Doğru Kullanın-

Antibiyotikleri doktor önerdiğinde, eczacıya danışarak kullanılmasını öneren Kapan, Doktor antibiyotik reçetelediğinde, tedavi talimatlarını dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerektiğini, sadece bu şekilde bütün bakterilerin yok edildiğine emin olunabilineceğini ve bakteriyel direnç gelişiminin önüne geçilebileceğini söyledi.

-Temel Kurallar:-

Dr. Kapan, ?Doz ve zaman talimatlarına uyun Hiçbir zaman ilacınızı almanız gereken zamanı atlamayın ve reçetelenen doza sadık kalın. Tedaviyi yarıda kesmeyin, Tedaviye başladıktan birkaç gün sonra kendinizi daha iyi hissetseniz bile tedavi sürecinin tamamını devam ettirin. Bakterilerin tamamen yok edilmesi ancak bu şekilde mümkündür. Arta kalan ilacı saklamayın. Asla antibiyotiklerden kalanları kullanmayın.? Şeklinde konuştu.



Saruhanlı Belediye Başkanımız Ekrem Cıllı, Adiloba Mahallesi’nde yürütülen arazi yolları ıslah çalışmalarını yerinde inceledi.

Adiloba Mahallesi'nde Arazi Yolları Yeniliyor !

Türk markalı ve Fransa’da satılan KAVAK markalı zeytin yağı, kanserojen madde tespitinin ardından acilen raflardan toplatıldı.

Türk markalı zeytinyağının satışı Avrupa'da yasaklandı. Cam şişelerde ihraç edilmişti

Türk genetikçiler dünya sahnesinde

İzmir Ekonomi'den zirveye

Afyonkarahisar Sinanpaşa Kaymakamı Emrah Aslan başkanlığında, belediye başkanları ve ilgili kurum amirlerinin katılımıyla yangın risklerine karşı alınacak önlemler değerlendirildi.

Sinanpaşa'da yangın risklerine karşı alınacak önlemler değerlendirildi

Mert Annaç'ın üniversite öğrencisi olduğu öğrenilirken vefat haberi ise sevenlerini yasa boğdu.

Motosikletli üniversite öğrencisi kamyonet ile çarpıştı: 1 ölü

Hınıslı, “Ablasının katili cinayet sonrası fotoğraf gönderdiğini ve ‘sıra sizde’ diye mesaj attı.

Cinayet sonrası gelen mesaj! Boşanma sonrası kanlı intikam

Muğla'nın Bodrum ilçesinde polisin 'dur' ihtarına uymayıp polisin üzerine araba süren şarkıcı Dilan Çıtak, adliyeye sevk edildi.

Bodrum'u birbirine katan Dilan Çıtak serbest kaldı

Adana'da dün akşam saatlerinde korku dolu anlar yaşandı. Cani baba, tartıştığı kızı ve eşini tabancayla katledip ardından intihar etti.

Adana'da dehşet dolu gece! Cani baba, kızı ve eşini tabancayla katletti!

Ölen kız çocuğunun ikizi olduğu öğrenilirken, ailenin sürücüden henüz şikayetçi olmadığı öğrenildi. Kaza anı ise güvenlik kamerasına yansıdı.

Kahreden kaza! Gelin arabası 3 yaşındaki çocuğun sonu oldu!

Aydın İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli yunus polisi Ersin Cıstak, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.

Yunus polisi kalbine yenik düştü

Sahte videolara yerli tespit

Genç kadın mühendislerden sahte videolara çözüm

"Patent, dört üniversiteden akademisyenlerin iş birliğiyle geliştirildi"

Ege Üniversitesi ortaklığında ‘Yapay zekâ destekli hibrit biyomekanik test cihazı’ geliştirildi

Her burun akıntısı masum değildir.

Yıllarca alerji sandı, tanı şaşırttı

Türkiye’de her 100 kişiden 24’ünde görülüyor

Türkiye’de her 100 kişiden 24’ünde görülüyor

Yaz döneminde şu ana kadar 11 oyuncusuyla yollarını ayıran Altınordu, henüz bir takviye gerçekleştirmedi.

Altınordu transferde sessiz

İzmir'in Bornova ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Bornova’da orman yangınını söndürme çalışmaları devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 26.01.2017 16:14:25 687 0

Tarih: 26.01.2017 16:14 Güncelleme: 26.01.2017 16:14
Haberi Sesli Oku
29.07.2025 10:26:00