Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9549,89%1,94
  • DOLAR

    34,54% 0,18
  • EURO

    36,00% -0,62
  • GRAM ALTIN

    3005,99% 1,50
  • Ç. ALTIN

    5006,70% 1,01

Dr. Çağlayan, ?Cüzzamın Belirtilerinin görülmesi bazen 25 yılı bulabilir?

Dr. Çağlayan, ?Cüzzamın Belirtilerinin görülmesi bazen 25 yılı bulabilir?

Saruhanlı Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Osman Çağlayan Cüzzam hastalığı hakkında toplumun ve sağlık personelinin eğitilmesi son derecede önemli olduğunu söyledi.

SARUHANLI - Saruhanlı Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Osman Çağlayan Cüzzam hastalığı hakkında toplumun ve sağlık personelinin eğitilmesi son derecede önemli olduğunu söyledi.
Dünya Cüzzam Haftası nedeniyle Kardelen Gazetesi Muhabirine açıklama yapan Dr. Çağlayan, her yıl Ocak ayının son haftası ?Cüzzam Haftası? son Pazar günü de ?Dünya Cüzzam Günü? olarak ilan edildiğini, bu konuda toplumun ve sağlık personelinin eğitilmesi son derecede önemli olduğunu vurgu yaptı.
-Lepra Amerika ve Avrupa ülkelerinde sağlık problemi olmaktan çıktı-
Lepra (cüzzam), dünyada halen birçok kişiyi etkileyen, yaptığı yıkım ve deformitelerle ciddi sağlık problemlerine ve neden olduğu sakatlıklarla işgücü kaybına yol açan önemli bir klinik problemi olduğunu ifade eden Dr. Çağlayan, şunları kaydetti; ?Cüzzam, bu açıdan sosyal prognozu ağır hastalıkların başında gelmektedir. Uygulanan kontrol programları ile belirli başarılar elde edilmesine rağmen 21. yüzyılda dahi halen sosyal yönden problem olan bir hastalık olarak varlığını sürdürmektedir. Lepra bugün için Amerika ve Avrupa ülkelerinde sağlık problemi olmaktan çıkmıştır. Sosyoekonomik yönden geri kalmış toplumlarda ise halen belli sayıda hasta olup önemli bir toplum sağlığı problemi olmaya devam etmektedir. Ülkemizde hasta sayısı önemli ölçüde azaltılmış ve DSÖ´nün lepranın bir toplumda sağlık problemi olmaktan çıkarılması için öngördüğü şekilde hastalık prevalansı 10 bin de biri altına indirilmiştir. Lepra bugün dünyada olduğu gibi Türkiye´de sayıca çok az kalmıştır. Cüzzamla savaşta temel nokta hastaların tanınması, tedaviye alınması, enfeksiyon zincirinin kırılarak yeni vakaların ortaya çıkmasının önlenmesi ve mevcut hastaların da tedavi ve rehabilitasyonları sağlanarak topluma sağlıklı bir birey olarak kazandırılmalarıdır.?
-Çocuklar hastalığa karşı daha duyarlıdır-
Lepra´nın ?Mycobacterium leprae? isimli basil tarafından oluşturulan, kronik bir enfeksiyon hastalığı olduğunu anımsatan Çağlayan, ?Hastalık öncelikle çevresel sinirleri ve deriyi etkiler. Lepra, karaciğer tutulumu ve reaksiyonel evrede görülen böbrek tutulumu (glomerulonefrit) dışında hayatı tehdit eden bir hastalık değildir. Hastaların büyük kısmı toplumdaki diğer ölüm nedenleriyle kaybedilirler. Lepra basilinin tek kaynağı insandır. Mycobakterium lepra çok yavaş çoğalır, kuluçka süresi 3-12 yıl arasında değişmekle birlikte, ortalama 2-4 yıldır. Belirtilerin görülmesi bazen 25 yılı bulabilir. Ağız ve burun salgıları ile yakın ve uzun süreli temas (ısırık, tırmalama, yaralanma) sonucu damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Çocuklar hastalığa karşı daha duyarlıdır. Hafif deri belirtisinden, geniş yayılımlı çevresel sinir sistemi, göz, kemik, kas ve diğer dokuların tutulduğu, şekil bozuklukları ve sakatlıkların geliştiği bir tabloya kadar değişir.? Dedi.
- Lepra, erken tanı konulduğunda tedavisi kesin olarak yapılabilen bir hastalıktır-
Lepra pek çok deri ve sinir hastalığını taklit ettiği, bu hastalığın sık görüldüğü bölgelerde ya da ailesinde lepra hikâyesi olan kişilerde hastalık genellikle gözden kaçmadığını ve tanı kolaylıkla konulabileceğini belirten Başhekim DR. Çağlayan, şöyle dedi; ?Lepra insidansının düşük olduğu bölgelerde akla gelmemesi nedeniyle tanı konulması güç olabilmektedir. Hastaların büyük bir kısmında lepra tanısı basit muayenelerle konabilir. İyi bir anamnez, bulguların değerlendirilmesi ve burun ve deriden alınan örneklerin incelenmesiyle kesin tanı konur. Lepra, erken tanı konulduğunda tedavisi kesin olarak yapılabilen bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavi ile kalıcı sakatlıkların oluşması önlenebilir. Tedavide, Dünya Sağlık Örgütü´nün uyguladığı çok ilaçlı tedavi (Multi Drug Therapy=MDT) protokolü uygulanır ve 6-12 ay gibi kısa bir sürede tedavi edilebilir.?
-Türkiye´de 2016 yılında 3 yeni vaka tespit edildi-
Çağlayan, Ülkemizde Lepra hastalığı bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar kapsamında olup halen ?Lepra Eradikasyon Programı? uygulandığını söyledi.
Dr. Çağlayan şöyle dedi; ?DSÖ lepra için eliminasyonu, hastalık prevalansının 10 bin de bir vakanın altına indirilmesi olarak tanımlamış olup, ülkemizde de hastalık prevalansı 10 bin de bir vakanın altındadır. Ülkemizde 2016 yılında 3 yeni vaka tespit edilmiştir. Kayıtlı lepralı hasta sayısı 623 olarak saptanmıştır. Lepra hastalarının tedavi ve takipleri dermatoloji kliniklerinde yapılmaktadır. Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır.?



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor