KÜLTÜR - Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen festivalde turistler zeytin hasadı yapıp, yağ sıkımına katıldılar. Zeytindostu Derneği Muğla Temsilcisi Feridun Kaykı festivale katılanlara zeytin hasadı hakkında bilgiler verdi.

Rixos Premium Bodrum Otel tarafından düzenlenen Rixos Olive Fest yerli ve yabancı turistlere renkli bir zeytin hasadı deneyimi yaşattı. Otel bahçesinde bulunan ve yaşları 300 ila 500 yıl arasında değişen ağaçların hasat edildiği festivale Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Fügen Özkaya, Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Totoş, Muğla Temsilcisi Feridun Kaykı, Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya ile Zeytindostu Muğla Panel üyeleri de katıldı.

Otel misafirleri tarafından toplanan zeytinlerin, bekletilmeden, zeytinyağına dönüştürüldüğü etkinlikte misafirlere zeytin hasadı hakkında bilgi veren Feridun Kaykı, “Asırlık zeytin ağaçlarının gölgesinde tatil yaptığınız için çok şanslısınız. Bu alanda gördüğünüz zeytin ağaçlarını sosyal varlık projesi olarak tescilleyen otel yönetimine çok teşekkür ediyoruz“ dedi. Zeytin hasadının ağaca zarar vermeden yapılmasının önemine değinen Kaykı, “Zeytin hasat edilirken uygulanan yöntem çok önemli. Eğer ağacın dallarını sırıklarla döverek zeytini toplarsanız hem taneye zarar vererek elde edilecek zeytinyağının kalitesinin düşmesine neden olursunuz hem de gelecek yıl meyve olacak sürgünleri kırarak ertesi senenin mahsul miktarını azaltırsınız” diye konuştu.

YAĞIN DEPOLANMA KOŞULLARI ÖNEMLİ

Sezonun tüm üreticiler için hayırlı ve bereketli olması dilekleriyle söze başlayan Zeytindostu Derneği Başkanı Prof. Dr. Fügen Özkaya ise, “Kalite bizim için önemli bir kriter. Mucizevi bir meyve olan zeytin doğru zamanda, doğru hasat yöntemi ile toplanmalı, hijyen kurallarına titizlikle uyularak ve meyvedeki sağlık bileşenleri kayba uğramadan sıkılmalı. Tabii depolama koşulları da son derece önemli. Zeytinyağı elde edildikten sonra 18 derecelik ortamda dinlendirme sırasında posası alınmalı ve filtrasyonun ardından soğuk ortamda, paslanmaz çelik tanklarda depolanmalıdır. Isı, ışık, su, hava, plastik zeytinyağının başlıca düşmanlarıdır.” diye konuştu.

Etkinlik kapsamında zeytinyağı tadımı, workshoplar, yöresel lezzetlerin sunumu, yarışma, dans ve folklor gösterileri de düzenlendi. 



Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 30.09.2019 07:07:00 935 0

Tarih: 30.09.2019 07:07
Haberi Sesli Oku
26.04.2025 09:13:00