Domateste hasat heyecanı başladı! Çiftçi fiyattan umutlu

Türkiye’nin en önemli domates üretim merkezlerinden biri olan ve üretimin çoğu ihracata giden Manisa’da domates hasadı heyecanı başlıyor. Yoğun yağış nedeniyle rekoltenin düşük olması beklenen domateste üretici ise fiyattan umutlu.

Son dönemde Türkiye’de birçok bölgede meydana gelen dolu ve yoğun yağış Manisa’da domates üreticisini de olumsuz etkiledi. Üretici ise yağıştan dolayı meydana gelen zarardan çok domates tarlalarını saran “Canavar Otundan” şikâyetçi. Hiçbir ilaç ile zararlı ottan kurtulamadıklarını belirten üreticiler eğer önü alınmaz ise ileriki dönemlerde bölgede domates üretiminin yapılamayacağı endişesini taşıyor.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, domates hasadı öncesi tarlada incelemede bulundu. Okur, “İlçemiz Saruhanlı daha önceleri pamuk, bağ ve zeytin üzerine büyük bir gelişim sağlamaktaydı. Ama pamuğun geçmiş yıllarda külfetinin çok olmasından dolayı çiftçimiz çeşitli ürünlere yöneldi. Bunlardan bir tanesi domates ve biber. Bu yıl çok yağan yağmurlar neticesinde domatesimiz çok etkilendi. Yani ilacımızı zamanında atamadık. Zamanında gübresini veremediğimizden dolayı domatesimiz etkilendi. Bu yıl domateste bir rekolte kaybı bekliyoruz. Ama inşallah fiyatlar bize yardım eder. Fiyatların bir nebze olsun iyi olması bizi kurtarır. Saruhanlı bölgemizde salçalık ve kurutmalık domates üretimi gerçekleşiyor. Kurutmalık domateslerimiz yurt dışına ihraç ediliyor. Fiyatların iyi olmasını istiyoruz. Tüccarların ellerini vicdanlarına koyup fiyatlarla artırmasını istiyoruz. Bu ekonomik şartlarda çiftçimiz üretim yapıp para kazanması çok zor. Buradan devlet büyüklerimize sesleniyoruz. Bunlara müdahale etsinler. Biz ekeceğiz, dikeceğiz ama biz ürünümüzün karşılığını almadıktan sonra biz bunu yapamayız” diye konuştu.

Canavar otunun ilçede tarlalarda yeni yeni ortaya çıkmaya başladığını ifade eden Okur, “bu domatesin öz suyunu emerek domatesi kurutuyor. O kadar kötü bir şey ki bunun ilacı da yok şuanda.  Hiçbir şekilde ilacı da yok. Mühendislerimiz Ar-Ge çalışması yaparak bu canavar otuna bir çare bulmaları gerekiyor. Bu ot ilçemizi sararsa domates ekim alanlarında çok büyük zarara yol açabilir. Bütün domatesleri kurutmak aşamasına gelecek. Muhakkak bir çalışma yapılarak ilacı bulunmalıdır” dedi.

Domates üreticisi Taner Saruhan, “Domates hasadımız başlıyor. Ancak bu canavar otu nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyoruz. Canavar otu bizi zor durumda bıraktı. Bunun çaresini bulmamız gerekiyor yoksa ileriki yıllarda domates ekecek durumumuz kalmayacak. Kaç yıldır domates ekiyoruz bu yıl canavar otu nedeniyle böyle devam ederse ekmeyeceğim. Bu konuda çok şikâyetçiyiz. Ziraat mühendislerimizin bunun bir çaresini bulmasını istiyoruz. Ben geçen yıl bu tarlada 14 ton domates elde ederken bu yıl 6 ton elde edersek büyük bir başarıdır. Canavar otundan çok mağdur olduk” diye konuştu.



Saruhanlı’da 21–26 Mart Orman Haftası Etkinlikleri Düzenlendi

Çullugörece Mahallesi’nde Üreticiye Büyük Destek: Tarımsal Sulama Sondajı Tamamlandı

Özel Sporculardan Büyük Gurur: Neval Yaralı Ortaokulu Öğrencilerinden Manisa Genelinde Önemli Başarılar

BAHADIR’DA YANAN ORMAN TEKRAR YEŞERTİLİYOR

Manisa Büyükşehir’den İletişim Engelini Kaldıran Yeni Hizmet

Saruhanlı’da Öğrenciler Doğayı Tanıyor, Geleceği Koruyor

Saruhanlı’da Nevruz Coşkusu: İshakçelebi’de Renkli Kutlama Programı

Saruhanlı'da vefat...

NURİYE MAHALLESİ’NDE ASKER COŞKUSU: GENÇLER VATANİ GÖREVİNE UĞURLANDI

Saruhanlı Deve Güreşine Hazırlanıyor

Saruhanlı’da Satılık Verimli Zeytinlik: 210 Ağaç, Gölet ve Takas İmkânı

Manisa Sağlık Camiasının Acı Kaybı: Dr. Cengiz Aksoy Hayatını Kaybetti

Kayıp dağcıdan haber alınamıyor

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

BAYRAM SABAHI ACIYA DÖNDÜ: 26 YAŞINDAKİ GENÇ SÜRÜCÜ HAYATINI KAYBETTİ

DÜNYA TUZA DİKKAT HAFTASI: SAĞLIĞINIZ İÇİN TUZU AZALTIN

SARUHANLI KAYMAKAMI MURATACAR'dan ANLAMLI BAYRAM ZİYARETLERİ

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 29.07.2023 05:36:00 0
Tarih: 29.07.2023 05:36 Güncelleme: 29.07.2023 05:36
Haberi Sesli Oku