Nevşehir’de bir girişimci tarafından geçtiğimiz yıl kurulan serada, topraksız domates üretimi gerçekleştiriliyor.

Toprak yerine perlit madeninin kullanıldığı serada yetişen salkım domateslerin, topraklı tarımda yetişenlere göre daha sağlıklı ve lezzetli olduğu belirtiliyor.   

Sulusaray beldesinde Modern Seracılık kapsamında bitkisel üretim faaliyetinde bulunmak isteyen Yılmaz Katlı adlı girişimci, Gıda ve Tarım Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Hibe Programından yararlanarak Topraksız Tarım Sera Tesisi yaparak domates üretimine başladı.

8 dekar alanda yıllık yaklaşık 250 ton salkım domates üretimi gerçekleştirilen serada toprak yerine poşetler içerisinde perlit madeni kullanılıyor. Her bir poşet içerisine 4 ayrı domates fidesi dikilirken, sulama ve gübreleme işlemleri ise bilgisayar aracılığıyla gerçekleştiriliyor.  

Sera sahibi Yılmaz Katlı, 1999 yılında Seracılık üzerine mesleki eğitimini tamamladıktan sonra Japonya’da Topraksız Tarım konusunda incelemelerde bulunduğunu kaydetti.  

Bu sistemden çok etkilendiğini ve yaşadığı şehirde böyle bir sera kurmaya karar verdiğini ifade eden Katlı, Gıda ve Tarım Bakanlığı’ndan aldığı hibe sayesinde bu işe soyunduğunu söyledi.  

Geçtiğimiz yıl kurduğu seradan bu yıl ilk hasadı gerçekleştirdiğini belirten Katlı, “Topraklı tarıma göre topraksız tarım en az 4 kat daha verimli. Ayrıca bu şekilde ilaçsız ve hormonsuz bir üretim gerçekleştiriyoruz. Bitki hastalığın yüzde 70’ini topraktan alıyor biz de toprak kullanmayarak bu yüzde 70 hastalığı bertaraf etmiş oluyoruz.

Ayrıca verdiğimiz gübreyi topraklı tarıma göre daha iyi alıyor. En verimli topraktan yüzde 30 alabildiği için verim daha fazla oluyor. İlaç kullanılmaması ve hormonsuz olması bu domateslerin en büyük özelliği. Lezzeti ise diğer domateslere göre daha iyi” dedi.



Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

Polis Haftası Kutlamaları Başladı

Salihli ve Kula'da Türk Polis Teşkilatı'nın 180. yılı kutlandı

Saruhanlı Belediyesi’nin 2024 Yılı Faaliyet Raporu Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Saruhanlı Belediyesi’nden 320 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Yardımı

SARUHANLI’DA 21 MART NEVRUZ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Şehit Görece’nin ailesine Devlet Övünç Madalyası verildi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 16.07.2013 12:40:09 1842 0

Tarih: 16.07.2013 12:40
Haberi Sesli Oku

Ekonomi

Ekonomi Haberleri
21.04.2025 11:56:00