Dokumacılığın son temsilcileri mesleklerini korumak için direniyor
Demirci ilçesinde dünyanın bir çok ülkesine ihraç edilen el dokuma halıları, yeni dokumacıların yetiştirilememesi nedeniyle son yıllarını yaşıyor. Ucuz iş gücü ve gençlerin bu mesleğe ilgi göstermemesi gibi nedenlerden yeni dokumacıların yetişmediği halı dokumacılığının son temsilcileri mesleklerinin yok olmasından endişe ediyor.
Manisa'nın Demirci ilçesinde 200 yıllık halı dokuma geleneği anneden kızlarına aktarılarak, halen yaşatılıyor. Daha önceleri ilçenin kadınları halıları evlerindeki tezgahlarda dokurken şimdilerde atölyelerde bir araya gelerek hem halı dokuma geleneğini yaşatıyor hem de aile bütçelerine katkı sağlıyor. Günde yaklaşık 6 bin ile 8 bin düğüm atan ilçenin kadınları ellerinin nasırlarıyla para kazanmanın mutluluğunu yaşıyor. Yüzde 100 yün ipliklerle dokunan halıların tamamı yurtdışına ihraç edilirken önemli bir pazara sahip olan Demirci el dokuma halıları ilçe kadınlarının elinde adeta sanata dönüşüyor. Halı dokumacılığını hem sanat hem de meslek olarak gören ilçe kadınları dokumacılığın son temsilcisi konumuna geldi. Gerek makineleşme, gerek sipariş veren müşterilerin Pakistan, Hindistan, Mısır ve Çin gibi ülkelerdeki ucuz iş gücüne yönelmesi, gerekse de gençlerin dokumacılığa uzak kalması mesleği yok olmanın eşiğine getirdi.

"25 binleri bulan tezgah sayısı şu anda 3 binlere düşmüş durumda"
Halı dokuma mesleğinin yok olma aşamasına geldiğini söyleyen Demirci Atölye Halıcılığı Geliştirme Derneği Üyesi Kazım Aysan, "Demirci'de halıcılık yaklaşık 200 yıl önce Gördes'ten öğrenilerek ilçemize kazandırılan bir kültürdür. Dedelerimizden ninelerimizden annelerimize kadar herkes bu kültürü kazanmış vaziyette. Ancak günümüzde artık bu kültür tamamen yok olacak düzeye geldi. İşçiliklerdeki maliyetin artması sebebiyle gençler bu dokuma işine bu kültüre ilgi duymuyorlar. bunun için her geçen gün sayı azalmakta. Demirci'de en yoğun olduğu zamanda 25 binleri bulan tezgah sayısı şu anda 3 binlere düşmüş durumda. Demirci'de el halıcılığı daha butik tarzda, tüketicinin talepleri doğrultusunda üretime devam ediyor. Isparta'da, Konya'da Kayseri'de el dokuma halıcılık bitmesine rağmen Demirci'de direniş devam ediyor. Kadınlarımız özellikle 50'li yaş üstü kadınlarımız bu kültürü yaşatıyorlar. Demirci'de tüccarların en büyük avantajı altyapısı olmasından dolayı istedikleri her tür halıya geçiş yapabiliyorlar. Tüccarlarımız hangi tür halı isterlerse kadınlarımız onları rahatlıkla üretebiliyor, istenen kaliteyi sağlayabiliyorlar. İşin temini ve hızlılığı Demirci'nin tercih sebebi. Halının ham maddesinin temininden dokuma ve yıkanmasına kadar Demirci'de yapılmakta" dedi.

"Gençler artık tezgah başına oturup hayatlarını sürdürmek istemiyorlar"
Kültür Bakanlığından teşvik verilmesiyle mesleğin yaşatılabileceğini belirten Aysan, "En büyük hayalimiz bu kültürün el sanatları kategorisine alınarak Kültür Bakanlığından teşvik verilmesi. Ucuz iş gücü olan Pakistan, Hindistan, Mısır ve Çin gibi ülkelerle rekabet edebilmemiz için teşvik verilmesi elzem olmuştur. Tezgahta çalışan kadınlarımız el dokumacılığın son temsilcileri diyebiliriz. Gençler artık tezgah başına oturup günde 6 bin düğüm atarak hayatlarını sürdürmek istemiyorlar. Bu kadınlarımız artık bu mesleğin son temsilcisi. El halıcılığı can çekişiyor diyebiliriz" diye konuştu.

"Bizden sonra nesil yok"
11 yaşından beri halı dokuduğunu ancak halı dokumacılığının son temsilcisi olduklarını söyleyen Halı Dokuma Ustası Esma Kasılmaz, "Burada günde 6 bin düğüm atarak evimize kazanç sağlıyoruz. Başka bir işimiz yok. Şu hayat pahalılığında geçindirmiyor ancak başka da bir işimiz olmadığından bu işi yapmak zorunda kalıyoruz. Biz 10'lu yaşlarımızdan beri dokuduğumuz için bu işi severek yapıyoruz. Arkadaşlarımızla beraber dokuduğumuz için bu mesleği sürdürebildiğimiz kadar sürdürüyoruz. Yaşımız 50'lere geldi. Ne kadar daha bu mesleği sürdürebiliriz bilmiyoruz. Gençler burada oturacağına fabrikaya girip çalışıyor. Bu işi yapmak istemiyorlar zaten. Bizden sonra nesil de yok. Biz de geçiciyiz. Burada birkaç yıl daha halı dokuruz. İstediğimiz ücretleri hiçbir zaman alamadık. Günlük yevmiyeden çalışarak evimize katkı sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.



Günbay ve beraberindeki 4 kişi mahkeme kararıyla tekrar partilerine geri döndü.

İhraç edilmişlerdi, Mahkeme kararıyla geri döndüler!

25 yaşındaki Bağyurdulu genç Ramiz Turgut, elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi.

Acı olay: Bağyurdulu genç elektrik akımında hayatını kaybetti!

Alzheimer ve Demans hastaları etkinliklerle hayata tutunuyor

Alzheimer ve Demans hastaları etkinliklerle hayata tutunuyor

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tüp bebek merkezinde gördükleri tedaviyle çocuk sahibi olan aileler ve bebekleri, düzenlenen özel bir etkinlikte bir araya geldi.

Manisa CBÜ Tüp Merkezinde ilk buluşma gerçekleştirildi

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Manisa Şubesi tarafından Turgutlu’da düzenlenen kahvaltı programı, duygu dolu anlara sahne oldu.

Turgutlu’da şehit aileleri ve gaziler kahvaltı programında buluştu

5 gün önce evlenen teknik direktörden haber alınamıyor

5 gün önce evlenen teknik direktörden haber alınamıyor

LGS'de şaibe iddialarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında MEB Bilgi İşlem Genel Müdürü Özgür Türk görevden alındı.

LGS skandalında sıcak gelişme!

Kazada ağır hasar alan sürücü kabininde sıkışan sürücü, hayatını kaybetti.

Saman yüklü tır devrildi; sürücü öldü, eşi ve çocukları yaralandı

Muhtar Kenan Yıldırım: "300 hayvanlık kapasitemizle kırmızı et üretimine katkı sunacağız"

Muhtar, hayvan ithalatına karşı besihane kuruyor

Sarıgöl ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, 52 yaşındaki sürücü Nuri Aşır hayatını kaybetti.

Motosiklet devrildi, sürücüsü yaşamını yitirdi

Yaz aylarında deniz ve havuz keyfi enfeksiyon riskini artırabiliyor.

Kalabalık havuzlar, hastalıklara davetiye çıkarıyor

Manisalı gençler ‘Yeşil Adımlar-Geleceğe Dönüşüm’ Uluslararası Hareketlilik Projesi ile farkındalık oluşturdu.

Manisalı gençler ‘Yeşil Adımlar Projesi’ ile yurt dışına açıldı

Manisa’da, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle düzenlenen çeşitli etkinliklerden biri de Üç Bant Bilardo Şampiyonası’ydı.

Yunusemre Belediyespor bilardoda yine zirvede

İlçesinde Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden bağ üreticilerine yönelik önemli bir uyarı geldi. Uyarıda bağ salkım güvesinin 3. nesil larvalarına karşı ilaçlama yapılması gerektiği vurgulandı.

Bağcılara salkım güvesi ve unlu bit uyarısı

Salihli ilçesinde sürücüsünün kontrolünden çıkan otomobilin zeytin bahçesine uçması sonucu meydana gelen kazada 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.

Otomobil zeytin bahçesine uçtu: Baba öldü, eşi ve çocukları yaralandı

Manisa’da motosiklet denetiminde 3 milyon lirayı aşkın ceza kesildi

Manisa’da motosiklet denetiminde 3 milyon lirayı aşkın ceza kesildi

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

Orman yangınlarını önleyici tedbirler değerlendirildi

Manisa’da zirai don çalıştayı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 26.06.2025 12:28:00 304 0

Tarih: 26.06.2025 12:28 Güncelleme: 26.06.2025 12:30
Haberi Sesli Oku
17.07.2025 08:36:00