BESLENME - Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Muhammet Murat Çubukcu, doğru beslenme ve egzersiz ile kemiklerin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Muhammet Murat Çubukcu, halk arasında yaygın olarak ´Kemik Erimesi´ diye adlandırılan osteoporozun kemik mineral yoğunluğunda azalma ve yapısında bozulma ile karakterize metabolik bir kemik hastalığı olduğunu belirtti. Çubukcu,?Yaş ilerledikçe kemik yıkımı fazlalaşır, yapımın önüne geçer. Bu nedenle çocukluk ve gençlik çağında doğru beslenme ve egzersizle güçlendirilen kemikler, yaşlılık döneminde kullanılacak bir depo gibi düşünülebilir. Dolayısıyla bu depoyu iyi dolduramayanlar yaşlılıkta osteoporoz riski taşırlar. Osteoporoz kadınlarda daha sık görünür. Bunun nedeni menopoz sonrası kemikleri koruyan hormonların düzeyinin azalmasıdır. Menopoz yaşı ne kadar erken olursa osteoporoz gelişme riski o ölçüde artar. Tiroid bezinin aşırı çalışması, kortizol, heparin gibi ilaçların sürekli kullanılması, aşırı kahve, çay tüketimi, süt ve süt ürünlerini yetersiz alma gibi durumlar sık karşılaşılan diğer risk faktörleridir. Osteoporozun risk faktörlerini belirlemek özellikle çok önemlidir, zira bunlar engellenebilirse hastalığın ve kırıkların gelişmesi önlenebilir? dedi.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Muhammet Murat Çubukcu, fazla belirti vermeksizin sinsice ilerlediği ve normalde kırığa neden olmayacak düşük şiddetli travmalar, örneğin ev içinde düşmeler, tökezlemeler vb. sonrası bile kırıklara neden olabildiği için osteoporozun önemli bir halk sağlığı problemi olduğunu vurguladı.

Osteoporozda tanı ve tedaviye de değinen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Muhammet Murat Çubukcu, osteoporoz tanısında halk arasında Kemik Ölçümü de denilen aslında kemik mineral yoğunluğunun ölçüldüğü Kemik Dansitometrisi kullanıldığını söyledi. Tanı sürecinde hastanın ihtiyacı doğrultusunda çeşitli kan idrar ve röntgen tetkikleri de kullanılabildiğini belirten Çubukcu, ?Osteoporozun tedavisinde kullanılan çeşitli ilaçları hastalığın tablosuna göre kullanmaktayız. Diyet düzenlenmesi, egzersiz, korse vb. ortez ve yardımcı cihaz kullanımı, fizik tedavi, günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenmesi gibi ilaç dışı tedavi seçenekleri de en az ilaç tedavisi kadar önemlidir. Bu seçeneklerle tedaviyi hastaların durumuna göre bireysel olarak planlamaktayız? dedi.



TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

Polis Haftası Kutlamaları Başladı

Salihli ve Kula'da Türk Polis Teşkilatı'nın 180. yılı kutlandı

Saruhanlı Belediyesi’nin 2024 Yılı Faaliyet Raporu Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Saruhanlı Belediyesi’nden 320 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Yardımı

SARUHANLI’DA 21 MART NEVRUZ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Şehit Görece’nin ailesine Devlet Övünç Madalyası verildi

Manisa’da Devlet Övünç Madalyası ve Berat Tevcih Töreni düzenlendi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 21.10.2015 09:28:32 354 0

Tarih: 21.10.2015 09:28
Haberi Sesli Oku
19.04.2025 16:20:00