MANİSA - Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Şatoğlu, İzmir´in Bayındır ilçesinde çıkan ve Manisa´nın Turgutlu ilçesine de sıçrayarak kiraz ağaçlarının zarar görmesine neden olan yangınla ilgili olarak, teminat kapsamında olan ağaçlara hasar tazminatı verileceğini açıkladı. 
Bir takım incelemelerde bulunmak üzere Manisa´ya gelen TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemil Şatoğlu, Manisa Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu´yla birlikte basın mensuplarıyla buluştu. Manisa´da sigortalanma oranlarının yüksek olduğunu belirten Şatoğlu, son 3 yılda il genelinde tarım sigortaları kapsamında 181 bin adet poliçe ile 5,1 milyar TL´lik tarımsal varlığın sigortalandığını ve bu kapsamda 1,7 milyon dekar ekili, dikili alan ile 116 bin büyükbaş ve küçükbaş hayanın teminat altına alındığını söyledi. 125 bin çiftçiden ağırlıklı olarak don ve dolu hasar ihbarı alındığını sözlerine ekleyen Şatoğlu, 500 milyon TL ödeme gerçekleştirildiğini belirtti. Şatoğlu, "Türkiye´nin genelinde olmakla birlikte özellikle Manisa´da son bir kaç yıldır yoğun bir şekilde bu riskler yaşanmakta. Buna bağlı olarak da TARSİM son 3 yılda sadece Manisa´ya yaklaşık olarak 500 milyon lira civarında bir hasar ödemesi gerçekleştirdi. Yaklaşık olarak 125 bin hasar işlemi yaptık. Bu üreticilerimizin tabi sigorta alışkanlığını da bu hasarlarla edinmeleri de ortaya çıktı ve Manisa sigortalanma oranları açısından Türkiye´de en yüksek illerimizden bir tanesi. Özellikle üzümde sigortalanma oranları yüzde 60´ları bulmuş durumda. ÇKS´ye kayıtlı olan alanların yaklaşık yüzde 60´ı sigortalanmış durumda" diye konuştu.

Doğal afetler tarımda sigortalanmayı arttırdı
Don ve dolu gibi doğal afetlerin tarımda sigortalanmayı arttırdığını belirten Şatoğlu, "Tabi son yıllarda yaşanan don ve dolu hadiselerinin bunda çok önemli payı da var. Bu olağan üstü hava koşullarını ülke genelinde tekrarlayacağı hiç kuşkusuz. Bu koşullar açık alanda yapılması nedeniyle tarımı çok önemli ölçüde etkileyecek. Buna ilişkin tedbirlerin bir tanesi de tarım sigortası. Bu nedenle biz tüm üreticilerimizi, Manisalı üreticilerimizi tekrar özellikle sigortalarını ihmal etmemeleri hususunda uyarmış da olalım" dedi.
Don ve dolu olaylarının hiç yaşanmayan yerlerde yaşanmaya başladığını belirten Şatoğlu, "Bu don, dolu hadiseleri hiç yaşanmayacak yerlerde yaşanmaya başladı. Türkiye´nin bazı yerlerinde kuraklıktan muzdarip olan yerlerde su hasarlarını görüyoruz. Sel, su hasarlarının eksik olmadığı yerlerde kuraklıkla ilgili risklerin oluştuğunu görüyoruz. Bu durum TARSİM´in sorumluluğunu, üretici açısından vazgeçilmez bir şey olduğunu ortaya çıkartıyor. Bu yıl da hasarların çok yoğun olmadığı bir dönemdi. Buna rağmen 20 binin üzerinde hasar işlemi sadece Manisa´da yapıldı. Don ve dolu hadiseleri bu yıl da kısmi de olsa, geçen yıl ve daha önceki kadar olmasa da yine olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
Türkiye genelinde 750-800 milyon lira civarında TARSİM bir hasar ödemesi yapılacağını belirten Şatoğlu, "Türkiye genelinde bu yıl ödenecek rakam yaklaşık 750-800 milyon lira civarında TARSİM bir hasar ödemesi yapacak. Bu 500 milyon lira 3 yılda Manisa´ya ödediğimiz rakam. Genele baktığımızda 3 yılda toplamda ödediğimiz rakam 3 milyar lira civarındadır" dedi.

"Bu yıl ağaçlar da sigorta kapsamında"
İzmir´in Bayındır ilçesinde çıkan ve Manisa´nın Turgutlu ilçesine de sıçrayarak kiraz ağaçlarının zarar görmesine neden olan yangınla ilgili sorulan soru üzerine Şatoğlu, "TARSİM bu yıl ağaç teminatı da vermeye başladı. Bu yıla kadar olan sürede TARSİM olarak sadece ürünlerin sigortasını yapıyorduk. Ağaçtaki meyvenin ya da tarladaki ürünün sigortasını yapıyorduk. Bu yıl ilk kez ağacın kendisine de teminat vermeye başladık. Özellikle kiraz ağaçları, zeytin ağaçları bunlar aynı zamanda ekonomik değeri olan ağaçlar. Eğer o yangında hasar gören üreticimizin ağaç teminatı da varsa oradan da tazminat alması mümkün" ifadelerini kullandı. 
Bu yıl kuraklık teminatı da vermeye başladıklarını belirten Şatoğlu, "Bu yıl kuraklık teminatı da vermeye başladık. Bu yıl sadece buğdayda veriyoruz. Önümüzdeki yıl diğer tahıl ürünlerinde de vermeye başlayacağız. Kuraklık verim sigortası yapmaya başladık. Güneş yanığı teminat kapsamında değildi. Genel talepler üzerine özellikle bu bölgede üzümde güneş yanığı, güneyde de özellikle Adana ve civarında karpuzda güneş yanığı hadiseleri yaşandı. Bu konuda bilimsel ve teknik çalışmalar yapılıyor. Eğer o çalışmalar neticesinde havuz kurulu bunu değerlendirecek. Devamında da Bakanlar Kurulu kararıyla da bunun teminat kapsamına alınması karar verilebilir. Bunun teknik çalışmasını yapıyoruz" dedi.



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 3.08.2017 08:17:23 656 0

Tarih: 03.08.2017 08:17

Haberi Sesli Oku