SARUHANLI - Ege Üniversitesi’nde, Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım(Paramedik) Bölümü öğrencileri tarafından Dünya Kalbi Yeniden Canlandırma Günü kapsamında “Kalp Masajı Farkındalık Etkinliği” düzenlendi. Etkinlikte, konuşmacı olarak Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Süreyya Gümüşsoy yer aldı.

Ege Üniversitesi 1 No’lu Öğrenci Yemekhanesi önünde düzenlenen etkinliğe Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Etkinlikte konuşan Doç. Dr. Ali Ekşi, kalp ve solunumun durması halinde en fazla beş dakika sonra beyin hücrelerinde hasar oluşacağını ifa etti. Doç. Dr. Ekşi, “ Kalbi duran bir hastaya yapılacak olan kalp masajı ve suni solunum, beyin ve kalp dokularında hasar oluşma hızını yavaşlatır. Bu sayede hastanın yeniden yaşama dönme şansı artar” dedi.

İlk yardımın herkesçe bilinmesi gerektiğini, bu sayede pek çok hayatın kurtarılabileceğini belirten Doç. Dr. Ekşi, “16 Ekim Dünya Kalbi Yeniden Canlandırma Günü için bu tip etkinliklerin düzenlenmesi çok önemli. Halkın ilk yardım konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor ve ülke politikası olarak en büyük eksikliğimiz de bu. Kalp durması halinde sağlık ekipleri gelene kadar müdahale edebilecek kimse olmuyor. Her insan hayat kurtarabilir. Bunun farkında olmalıyız” diye konuştu.

Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dr. Gümüşsoy, “Bilinci kapalı bir hastada, solunumun olmadığı fark edilir edilmez profesyonel sağlık yardımı gelinceye kadar geçecek olan ilk dakikalarda yapılacak olan kalp masajı, hastanın yeniden yaşama dönme şansını artırır. Bu konuda farkındalık ve bilinç oluşturmak adına öğrencilerimiz, kalp masajı eğitimi vermek ve ilk yardımın önemini anlatmak amacıyla bu etkinliği düzenledi. Sizler de hayat kurtarabilirsiniz” diye konuştu.

 “Devlet kamu spotu uygulamalarında bulunmalı”

Devlet teşvikinin ilk yardım bilinci açısından önemini vurgulayan Öğr. Gör. Dr. Gümüşsoy, “Sağlık ekiplerine haber vermek çoğu zaman yeteriz kalıyor. İlk beş dakika içerisinde bir ekibin hastaya ulaşması oldukça zor. Bu nedenle iş, çevredeki vatandaşlarımıza düşüyor. Pek çok dernek bu konuda farkındalık sağlamak için çalışmalar yapıyor ancak devletimizin de bu farkındalığı sağlamak için çalışmalar yapması, kamu spotu gibi uygulamalarda bulunması gerekiyor” dedi.

Etkinlik “Bee Gees”  grubuna ait “Stayin’ Alive” adlı şarkı eşliğinde gerçekleştirildi. Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Ekşi, özellikle bu şarkının seçildiğini söyleyerek, “ Etkinlikte seçilen şarkı 100 metronomiye sahip bir şarkı. Aynı zamanda ‘hayatta kal’ anlamını taşıyor. Kalp durması anında, kalp masajı uygulaması da dakikada 100 kez yapılmaktadır ve hastanın hayata dönme şansını artırır. Bu nedenle ilk yardım eğitimlerinde bu şarkıyı kullanmayı tercih ediyoruz” diye konuştu.

Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği etkinlik boyunca İlk ve Acil Yardım(Paramedik) öğrencileri tarafından uygulamalı ilk yardım eğitimi verildi.



Salihi'de Lise Öğrencisi Bıçaklanarak Öldürüldü

Saruhanlılı çiftçiler rahat edecek! Traktörleri artık yüzmeyecek…

Üzüm hasadı başladı, Tariş halen fiyat açıklamadı

Eşinin eski nişanlısını ekmek bıçağıyla katletti! Henüz 16 yaşındaydı...

Saruhanlı'da okul çatısında yangın

GÜZELLİK UZMANI SEDA MANDUZ 3. ŞUBESİNİ SİMAV’A AÇTI

Manisa'da 19 bin 376 sentetik hap ele geçirildi

Eski Muğla Milletvekili Ali Boğa kazada hayatını kaybetti

Smyrna Antik Kenti'nde kazılar sürüyor

Ege Üniversitesinden kuşakları buluşturan parkur

Göztepe - Fenerbahçe maçı öncesi İzmir’de trafik düzenlemesi

Elektrik akımına kapılan DESKİ personeli hayatını kaybetti

SARUHANLI KADINLAR BURAYA, Çağan Ata için harekete geçiyor

Hukukta yapay zeka dönemi

Müzeye çocuk eli değdi, kurdeleyi çocuklar kesti

SARUHANLI KADINLAR BURAYA, Çağan Ata için harekete geçiyor

Hukukta yapay zeka dönemi

Manisa nüfusu hızla yaşlanıyor

Büyükşehir Saruhanlı'daki Şehit Kabirlerini yeniliyor

Hasar gören camiden malzeme düşmesi sonucu ölen adam toprağa verildi

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Yaşam 17.10.2019 10:53:00 1139 0

Tarih: 17.10.2019 10:53 Güncelleme: 17.10.2019 10:53
Haberi Sesli Oku
17.08.2025 10:58:00