GÜNDEM - Türk televizyonlarında yayınlanan dizilerde yer alan alkol sahneleri, toplumu olumsuz etkiliyor. Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk dizilerdeki kanuna da aykırı olan alkol sahnelerinin gençler üzerinde özendirici etkisi olduğuna dikkat çekerek, sektörü duyarlı olmaya davet etti. 

Türk televizyonlarında yayınlanan dizilerde yer alan alkol sahneleri için Yeşilay´dan uyarı geldi. Dünyanın en çok televizyon izleyen toplumlarından biri olan ülkemizde diziler çok seviliyor, izlenme rekorları kırıyor. Televizyonun sosyal yaşantı üzerinde önemli bir güç olduğunu ve topluma etkisinin büyük olduğunu belirten Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, dizilerde alkol kullanımını özendirecek unsurların kullanılmaması konusunda senarist, yönetmen ve yapımcılara çağrıda bulundu.

Özellikle çocuklar ve gençlerin dizi karakterlerini rol model aldığını belirten Öztürk, ?Televizyon dizileri toplumun büyük kitlesi tarafından ilgi ile izleniyor. Üstelik bu kitle her sosyo-ekonomik çevreden, farklı bölgelerden, farklı eğitim düzeyinden oluşuyor. Dolayısıyla, dizilerde aktarılan konular toplumun birçok kesiminin algısını çok kolay etkileyebiliyor. Toplum tarafından sevilen bir karakter dizide alkol tüketiyor ise, bu olumlu bir davranış olarak algılanıyor ve özellikle gençler tarafından taklit ediliyor. Bunun önüne geçmek için dizilerde alkol özendirici sahnelerin yer almaması gerekiyor. Bu sahnelerin oldukça fazla olduğuna da dikkatleri çeken Öztürk açıklamasında; ?Bu sahneler, alkolü özellikle gençler üzerinde normalleştiriyor; üzüldüğünde alkol, mutlu olduğunda alkol alan dizi sahneleri izleyicileri de bu şekilde yönlendiriyor. Marka verilmese dahi alt metinlerle alkol endüstrisi reklamlarını yapıyor. Dünya Sağlık Örgütü bir kadehin dahi alkol bağımlılığına kapı araladığını belirtiyor. Bu sahnelerin önüne geçilmeli" şeklinde konuştu.

Dizilerin toplumu etkileme gücünün yüksek olduğunu belirten Öztürk; ?Gençlerimize ve toplumumuza fayda sağlayacak, katkı sunacak ve insanlar arasındaki ilişkileri doğru davranışlar üzerinde güçlendirecek olumlu içeriklerin olduğu sahnelerin artırılması gerekiyor. Bu noktada Yeşilay uzmanları her zaman senarist, yapımcı ve yönetmenlerimize katkı sunmaya hazır? dedi.

Kanunlara aykırı uygulamalar kabul edilemez

4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu kapsamında televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemeyeceğini belirten Prof. Dr. Öztürk, sadece marka göstermemenin yeterli olmayacağını, tümüyle alkol sahnelerinin yer almaması gerektiğini söyledi ve bu konuda dizi sektörünü duyarlı olmaya davet etti.

RTÜK´e çağrı

Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, dizilerin denetimi konusunda Radyo Televizyon Üst Kurulu´nun denetimlerini sıkılaştırarak, bu alandaki çalışmalarını artırmasının gerekliliğine de dikkat çekti. 



Saruhanlı'da vefat...

Sadettin Saran gözaltına alındı!

Kadın hırsız, 28 yıl hapisle aranıyordu, polis kıskıvrak yakaladı

Öğrenciler birbirine girdi: Sokak boks ringine döndü

Saruhanlı’da Vefat…

Belediyeden her gün 193 Vatandaşa Sıcak Yemek Gidiyor

Yeni yılın üzümleri depodan değil bağdan

Manisa’da aile yapısının güçlendirilmesi için toplantı yapıldı

Manisa'da bağımlılıkla mücadelede kararlılık vurgusu

Elvan Özerdim davasında savcılık mütalaası açıklandı

Kendisi ayrı, çekirdeği ayrı şifa kaynağı

Süratli otomobilin çarptığı elektrikli bisiklet sürücüsü kadın hayatını kaybetti

Kan donduran olay: Alkollü eğlence dönüşü darp edilen bebek hastanelik oldu

Torunu tarafından bıçaklanan babaanne hayatını kaybetti

MANİSA KÜÇÜK SANAYİSİNİ DÖNÜŞTÜRECEK PROJENİN LANSMANI YAPILDI

Kırkağaç’ta kamyonet ile tır çarpıştı: 1 yaralı

MEB, fenomen öğretmenler için harekete geçti! Ağır cezalar yolda

53 yıllık bilim yolculuğunda ‘zirve’ ödül

Manisa’da 15 ton atık ilaç doğaya karışmadan imha edildi

Manisa CBÜ en iyi 20 üniversite arasına girdi

Öğretmen milyonluk ev ve araçlarını TSK'ya bağışladı, 'psikoz' denilerek hastaneye yatırılmak istendi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 1.10.2016 13:12:54 662 0
Tarih: 01.10.2016 13:12 Güncelleme: 01.10.2016 13:12
Haberi Sesli Oku