BESLENME - Diyetisyen Beyza Vural, Ramazan ayında bol sıvı tüketiminin önemine dikkat çekerek, iftarla sahur arasında 1,5-2 litreye yakın su içilmesi gerektiğini söyledi. 
Medicana Konya Hastanesi Diyetisyeni Beyza Vural, Ramazan ayında yaklaşık 16-17 saat aç kalındığını ve bunun önüne geçebilmek için sıvı ve tok tutacak lif tüketimi gerektiğini söyledi. Diyetisyen Vural, sahura kalkmanın önemine dikkat çekerek, ?Uykuyu bölmemek adına sahura kalkmadan yeyip yatmak şeklinde olmamalı. Sahurda mutlaka sindirimi kolay, kolay hazırlanabilir, kahvaltı seçenekleri çok güzel olabilir. İftardan kalan yemekleri sahurda tüketmeyelim. Sahurda bir haşlanmış yumurta, peynir ve protein ağırlıklı bir sahur olması önemli. Tuzlu besin olduğu için zeytin çok fazla önermiyorum. Onun yerine kavrulmamış çiğ kuruyemiş olabilir. Tahıllı ekmekler, köy ekmekleri tüketilebilir. Ramazan pidesini sahurda önermiyorum. Daha çok iftarda tüketebiliriz. Bol yeşillik, domates, salatalık, lif yönünden zengin tok yiyecekler olabilir. Süt, yoğurt yine sahurda faydalanması gereken yiyeceklerden? dedi.

?İftarla sahur arasında 1,5-2 litreye yakın su içmeliyiz?
İftarda 1-2 bardak su ya da hurmayla orucun açılabileceğini de ifade eden Vural, ?Bir kepçe çorba olabilir. Yoğurtlu çorbalar özellikle mideyi çok rahatlatıyor. Çok ağır olmayan, kızartılmayan sebze ve etli sebze yemekleri olabilir. Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durmalıyız. Ayran, cacık, maden suyu, bitki çayları, ev yapımı komposto hoşaflar olabilir. İftarla sahur arasında 1,5-2 litreye yakın su içmeliyiz. Sahurda da 4-5 bardak su içmeliyiz. Su içeriği yüksek olan meyve sebzelerden de faydalanabiliriz. Sahurda bol bol salatalık yemek ya da lif içeriği ve su içeriği yüksek meyvelerden faydalanabiliriz. İftardan 1-2 saat sonra karpuz yiyebiliriz? diye konuştu.

?Çorba içtikten sonra 2-3 dakika dinlenmeliyiz?
Özellikle ilk haftalarda birden yemeğe yüklenilmesi sonucunda mide krampları, hazımsızlık, reflü gibi şikayetlerle çok sık karşılaştıklarını dile getiren Vural, ?Bunun önüne geçmek için çorbayı içtikten sonra 2-3 dakika dinlenmek ve nefes almak çok fayda sağlar. Bunun dışında bitki çayları, rezene çayı, papatya çayı çok faydalıdır. İftardan sonra bir fincan bunlardan yaralanmakta fayda var? şeklinde konuştu.
Yemeklerden sonra tatlı tüketimi hakkında uyarılarda da bulunan Diyetisyen Vural, ?Ramazan tatlısı güllaç tüketilebilir. Fakat tüketim sıklığı ve miktarı çok önemli. Haftada bir gün yemeklerden 2 saat sonra küçük bir porsiyon olabilir. Sütlü tatlılar ya da dondurma yine ferahlatıcı bir seçenek. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ve dondurmalar tercih edilebilir? ifadelerini kullandı.



METUNATION takımı TEKNOFEST’te Türkiye 1’incisi oldu

Kask ve kaldırım denetiminde 1,7 milyon lira ceza

Manisa’da öğrencilere kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimi

Son ankette büyük sürpriz! Tahminler altüst oldu...

Saruhanlı'da vefat...

İzmir'de lastik tamircisinde yangın kontrol altında

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Minibüsle çarpışan bisikletli hayatını kaybetti

Emekli ve asgari ücretlilerin zam oranı şimdiden sızdırıldı. "Çıkar bakayım cep telefonunu" diyenler şoke olacak

HPV aşısı olduktan sonra da düzenli kontroller aksatılmamalı

Rektör Kibar fakültelerde ilk ders heyecanını paylaştı

Jandarma'dan incir hırsızlarına suçüstü

Enes Pınar'dan bronz madalya

MasterChef’te haftanın eleneni belli oldu

Akbelen’deki ormana sabah baskını: Zehra Nine henüz 1 gün önce hayatını kaybetmişti

Bankacı kılıklı dolandırıcılara dev operasyon: 53 tutuklama

Dün toprağa verilen şehidin adı, bugün doğan oğluna verildi

Emekli ve asgari ücretlilerin zam oranı şimdiden sızdırıldı. "Çıkar bakayım cep telefonunu" diyenler şoke olacak

Manisa şehidini gözyaşlarıyla uğurladı

Samet Çini Gözyaşları arasında toprağa verildi

Muharrem Ekici’nin Adı Gençlik Merkezine verilecek

Sarıgöl'de Sultani üzüm yarışması

Şehit Uzman Çavuş Yeşil’in Salihli’deki baba ocağında helallik alındı

Dönerci bir aylık kazancını Gazze’ye bağışladı

Belediyeye bağlı çarşıda kripto madenciliği iddiası

Saruhanlı da toplu ulaşıma 3 araç daha...

Gazzeliler için yola çıkan Milletvekili Ün; "Biz, Kudüs’ü miras sayan bir milletin çocuklarıyız"

Saruhanlı 18. Altın Üzüm festivaline hazırlanıyor

Saruhanlı’da Kurtuluş Coşkusu meydanları sardı

Alaşehir’de kurtuluş coşkusu açılışlar ve konserle taçlanıyor

Zincir marketlerdeki kırtasiye ürünleriyle ilgili skandal iddia!

Belediye, Kandilde helva dağıttı

Başkan Balaban'dan İstanbul'a kayyum atanmasına tepki

Başkan Aras: "Saldırının İngiltere bağlantılı olduğunu öğrendik"

Vali Akbıyık'tan Başkan Aras'a destek ziyareti: "Saldırganlar en kısa sürede yakalanacak"

Salihli'de adli yıl törenle açıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 5.06.2017 07:26:48 796 0

Tarih: 05.06.2017 07:26 Güncelleme: 05.06.2017 07:26
Haberi Sesli Oku
16.09.2025 08:01:00