BESLENME - Diyetisyen Beyza Vural, Ramazan ayında bol sıvı tüketiminin önemine dikkat çekerek, iftarla sahur arasında 1,5-2 litreye yakın su içilmesi gerektiğini söyledi. 
Medicana Konya Hastanesi Diyetisyeni Beyza Vural, Ramazan ayında yaklaşık 16-17 saat aç kalındığını ve bunun önüne geçebilmek için sıvı ve tok tutacak lif tüketimi gerektiğini söyledi. Diyetisyen Vural, sahura kalkmanın önemine dikkat çekerek, ?Uykuyu bölmemek adına sahura kalkmadan yeyip yatmak şeklinde olmamalı. Sahurda mutlaka sindirimi kolay, kolay hazırlanabilir, kahvaltı seçenekleri çok güzel olabilir. İftardan kalan yemekleri sahurda tüketmeyelim. Sahurda bir haşlanmış yumurta, peynir ve protein ağırlıklı bir sahur olması önemli. Tuzlu besin olduğu için zeytin çok fazla önermiyorum. Onun yerine kavrulmamış çiğ kuruyemiş olabilir. Tahıllı ekmekler, köy ekmekleri tüketilebilir. Ramazan pidesini sahurda önermiyorum. Daha çok iftarda tüketebiliriz. Bol yeşillik, domates, salatalık, lif yönünden zengin tok yiyecekler olabilir. Süt, yoğurt yine sahurda faydalanması gereken yiyeceklerden? dedi.

?İftarla sahur arasında 1,5-2 litreye yakın su içmeliyiz?
İftarda 1-2 bardak su ya da hurmayla orucun açılabileceğini de ifade eden Vural, ?Bir kepçe çorba olabilir. Yoğurtlu çorbalar özellikle mideyi çok rahatlatıyor. Çok ağır olmayan, kızartılmayan sebze ve etli sebze yemekleri olabilir. Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durmalıyız. Ayran, cacık, maden suyu, bitki çayları, ev yapımı komposto hoşaflar olabilir. İftarla sahur arasında 1,5-2 litreye yakın su içmeliyiz. Sahurda da 4-5 bardak su içmeliyiz. Su içeriği yüksek olan meyve sebzelerden de faydalanabiliriz. Sahurda bol bol salatalık yemek ya da lif içeriği ve su içeriği yüksek meyvelerden faydalanabiliriz. İftardan 1-2 saat sonra karpuz yiyebiliriz? diye konuştu.

?Çorba içtikten sonra 2-3 dakika dinlenmeliyiz?
Özellikle ilk haftalarda birden yemeğe yüklenilmesi sonucunda mide krampları, hazımsızlık, reflü gibi şikayetlerle çok sık karşılaştıklarını dile getiren Vural, ?Bunun önüne geçmek için çorbayı içtikten sonra 2-3 dakika dinlenmek ve nefes almak çok fayda sağlar. Bunun dışında bitki çayları, rezene çayı, papatya çayı çok faydalıdır. İftardan sonra bir fincan bunlardan yaralanmakta fayda var? şeklinde konuştu.
Yemeklerden sonra tatlı tüketimi hakkında uyarılarda da bulunan Diyetisyen Vural, ?Ramazan tatlısı güllaç tüketilebilir. Fakat tüketim sıklığı ve miktarı çok önemli. Haftada bir gün yemeklerden 2 saat sonra küçük bir porsiyon olabilir. Sütlü tatlılar ya da dondurma yine ferahlatıcı bir seçenek. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ve dondurmalar tercih edilebilir? ifadelerini kullandı.



Saruhanlı’da Vefat…

Manisalı şehit astsubayın tedavi gören babası hayatını kaybetti

Manisa CBÜ’de müzik yolculuğu için özel yetenek sınavı heyecanı

Saruhanlı’da Vefat…

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

Manisa'da YEGEM kayıtları devam ediyor

Devasa bal kabağını görenler şaştı kaldı

İlginç kavga, 2 kadın bir erkek mahalleyi ayağa kaldırdı

Seyir halindeki 2 tır birbiriyle çarpıştı

8 yıl kesinleşmiş hapis cezası olan şahıs yakalandı

İzmir’de jandarma, uyuşturucu tacirlerine nefes aldırmadı: 87 şüpheli yakalandı

CHP Genel Başkanı Özel, Aydın'da miting düzenledi

Polis memuru boşanma aşamasında olduğu eşine kurşun yağdırdı

Manisa’nın simgelerinin ardındaki usta

Motosiklet kazası: 1 ölü

Usta Mimar Tuğrul Erdem Sonsuzluğa uğurlandı

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

SARUHANLI KADINLAR BURAYA, Çağan Ata için harekete geçiyor

Hukukta yapay zeka dönemi

Manisa nüfusu hızla yaşlanıyor

Büyükşehir Saruhanlı'daki Şehit Kabirlerini yeniliyor

Hasar gören camiden malzeme düşmesi sonucu ölen adam toprağa verildi

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 5.06.2017 07:26:48 784 0

Tarih: 05.06.2017 07:26 Güncelleme: 05.06.2017 07:26
Haberi Sesli Oku
19.08.2025 13:15:00