SAĞLIK - Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Maria Tanoğlu, ´´Diyabet tedavisinde beslenme, tedavinin yüzde 50´sini oluşturur´´ dedi.

Diyabette kan şekeri kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması önemli. Yeterli ve dengeli beslenme diyabeti olan ve olmayan tüm bireyler için sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturan en önemli adımlardan bir tanesi. Diyabet tedavisinde beslenme, tedavinin yüzde 50´sini oluşturduğunu belirten Medicana Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Maria Tanoğlu, diyabeti olan hastalara beslenme önerilerinde bulundu.

Diyabeti olan bireylerin sayısı tüm dünyada giderek arttığına dikkat çeken Dyt. Maria Tanoğlu, "Dünyada 2000 yılında 171 milyon olan diyabetli sayısının, 2025 yılından 380 milyon olması beklenirken, Türkiye´deki diyabetli sayısı ise 5 milyona yaklaşmaktadır´´ dedi.

Diyabetin en sık görülen belirtileri
Dyt. Tanoğlu, diyabetin en sık görülen belirtileri ile ilgili, "Sık ve bol miktarda idrara çıkma, aşırı acıkma hissi, kilo kaybı, aşırı susamadır. Diğer belirtiler ise yorgunluk, sık ve olağan olmayan enfeksiyonlar, bulanık görme, deride kuruma ve kaşıntı gibi belirtilerdir" diye konuştu.

Diyabetli kişiler için beslenme önerileri
Diyabette beslenme planlaması 3 ana başlıktan oluştuğunu belirten, Dyt. Tanoğlu, "Sağlıklı besinler seçmek, yeterli ve dengeli miktarda besin almak, ana ve ara öğünleri gerekli zamanında yemek gerekir. Posadan zengin yiyecekler tercih edilmeli. Pirinç yerine bulgur tercih edilmeli, meyve suyu yerine meyve yenmeli, günde iki porsiyon sebze yemeği yenmeli, ana öğünlerde salata tüketilmeli, kuru baklagiller sıklıkla tüketilmeli (haftada 2-3 kez) ve esmer undan yapılan ekmekler yenmeli" şeklinde konuştu.

"Öğün saatlerine dikkat edilmeli"
Öğün saatlerine vurgu yapan Dyt. Tanoğlu, ´´Uzun aralıklarla düzensiz beslenmek hipoglisemi ve hiperglisemiye (kan şekerinin aşırı düşmesine ve aşırı yükselmesine) yol açar. Bu nedenle oruç tutmak, bir veya birkaç öğün atlamaktan kaçınmak gerekir. Ana öğün ara öğün arasında 3,5-3 saatlik ara olmalıdır. Kan şekeriniz düşsün diye uzun süre aç kalmanız kan şekerinizi yükseltir" açıklamasında bulundu.

Diyabetliler için ara öğün alternatifleri
Dyt. Tanoğlu, diyabetliler için ara öğün alternatifleri şöyle açıkladı: ´´Ara öğünde tek başına meyve veya grissini yenilmesi kan şekerinizi hızlı yükselteceği için bu grup yiyeceklerin yanına süt, yoğurt, ayran veya peynir gibi protein içeren bir yiyecek ilave ederek ara öğününüzü daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. 1 kutu sade yoğurt anında 1 orta boy meyve, 1 bardak tarçınlı süt yanında yarım paket diyet bisküvi, 1 fincan yeşil çay yanında 2 adet ceviz, 2 adet grissini yanında 1 dilim yağsız beyaz peynir ve salatalık, 1 orta boy meyve yanında 7 adet çiğ badem şeklinde beslenebilirsiniz".



Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

Orman yangınlarını önleyici tedbirler değerlendirildi

Manisa’da zirai don çalıştayı

Saruhanlı’dan tayini çıkan Hâkim ve Savcılara Veda Yemeği

Yangından geriye gözyaşı kaldı

Başkan Balaban, orman yangınlarına dikkat çekti

Yangında öncü araç, yaralıya uçan İHA

Çukurbağ Spor Tesisi'ne merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismi verildi

Keneyi yakmak isterken ormanı yaktı

Muhammed Yakut hayatını kaybetti: Cinayet mi ecel mi?

Bakan Yumaklı: "Yangınların 6’sı halen aktif, Akhisar’da tek noktaya yoğunlaştık"

“Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimiz yardım kapsamına alınmalıdır”

Türkiye güne akaryakıt zammıyla başladı. 6 gün sonra neler olacak neler

Fenalaşan arkadaşına müdahale etti, ikisi de kalp krizinden öldü

Manisa'daki yabancı nüfus azalmaya devam ediyor

Manisa TSO Meclis Salonuna Mimar Ferdi Zeyrek’in adı verildi

Zeki Bilgin’den “Hurda Davası”na ilişkin açıklama: "Yargılanmışım, ceza almışım gibi gösteriliyor"

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 15.11.2017 08:31:09 470 0

Tarih: 15.11.2017 08:31
Haberi Sesli Oku
9.07.2025 15:21:00