SAĞLIK - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Diyabet Eğitim Hemşiresi Hafize Işıklar, diyabetin tanımı ve zorlukları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

         Hemşire Hafize Işıklar, "Diyabet hastalığı, pankreas tarafından yeterince insülin üretilememesi ya da üretilen insülinin vücut tarafından verimli kullanılamaması ile oluşan ve ömür boyu devam eden bir hastalıktır. Sağlıklı metabolizmalarda besinler bağırsaklarda parçalanarak şekere (glikoza) dönüşür. Parçalanarak şekere dönüşen besinler kana geçer ve kan şekerini yükseltir. Sağlıklı kişilerde kandaki bu glikoz, pankreasın salgıladığı insülin hormonuyla hücrelere taşınır. Eğer insülin hormonu yeterince yoksa ya da işlevini yapamıyorsa şeker hücrelere taşınamaz ve kandaki şeker artar. Kan şekerinin yükselmesi ile şeker hastalığı(diyabet) meydana gelir" diye konuştu.

Hastalığın çok su içme, sık idrara çıkma, çok yemek yendiği halde kilo kaybı gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirten Işıklar, ?Bu belirtilere karşı aileler ve öğretmenler çok dikkatli olmalı. Bu belirtilerden herhangi birinin görülmesi halinde hemen bir sağlık merkezine başvurulmalı. Diyabet tansını çok kolay koyabiliyoruz. Bunun için açlık kan şekerinin 126´nın, tokluk kan şekerinin ise 200´ün üzerinde bulunması yeterli. Diyabette sağlıklı bir yaşam için mutlaka uyulması gereken üç şart var. Bunlar hastalığın sacayağı gibi olmazsa olmazı. Diyet, egzersiz ve insülin tedavisi? dedi                                                      

  "Diyabet ile savaşmanın yanında ekonomik açıdan da bir savaş veriyoruz"

Diyabet Hastası Derin Şensoy ise hastalık süreci hakkında konuştu. Şensoy, " Hastalığım, kilo vermemle beraber 3 yıl önce fark edildi. Bunun sonucu olarak diyabet tanısı konuldu. Kısa bir zaman içerisinde 6-7 kilo verdim. O zamandan beri takibim Ege Üniversitesinde sürüyor. Öncelikle, diyabet iğnesiyle başladım daha sonra pompaya geçiş yaptım. Tabi pompa tedavisinin yüksek bir maliyeti var. Devlet bu tedavi sürecinde ilaçların belli bir miktarını karşılıyor. Bu yüzden diyabet ile savaşmanın yanında ekonomik açıdan da bir savaş veriyoruz. Diyabetli çocuklara önerim; bunu bir hastalık olarak görmemeleri ve bunu bir yaşam biçimi olarak kabul etmeleridir. Diyetimize egzersizlerimize önem vermeliyiz" diye konuştu.

Sosyal faaliyetlerin, ?sabah kahvaltıları, diyabet kampları? diyabette uyum açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Derin Şensoy, ailesinin ve diyabet ekibinin doktor, diyabet hemşiresi, diyetisyen, psikolog uyum içinde olması gerektiğini söyledi.



Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

Polis Haftası Kutlamaları Başladı

Salihli ve Kula'da Türk Polis Teşkilatı'nın 180. yılı kutlandı

Saruhanlı Belediyesi’nin 2024 Yılı Faaliyet Raporu Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Saruhanlı Belediyesi’nden 320 Çocuğa Bayramlık Kıyafet Yardımı

SARUHANLI’DA 21 MART NEVRUZ BAYRAMI COŞKUYLA KUTLANDI

Şehit Görece’nin ailesine Devlet Övünç Madalyası verildi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 21.06.2019 17:54:17 638 0

Tarih: 21.06.2019 17:54
Haberi Sesli Oku
21.04.2025 11:56:00