Devlet bu kez çiftçinin cebine göz dikti! Artık o da ücretli olacak

Devlet bu kez çiftçinin cebine göz dikti! Artık o da ücretli olacak

Tokat’ın Zile ilçesinde Kaymakamlık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, köylülerin ortak kullandığı mera, yaylak ve kışlaklarda hayvan otlatanlardan ücret alacağını açıkladı. Buna göre, köy halkı, kendi merasında hayvanlarını otlatabilmek için belirli bir ücret ödemek zorunda kalacak. Tokat Zile Kaymakamlığı ve Orman Müdürlüğü tarafından muhtarlara iletilen "mera otlatma planı" çerçevesinde, köylülerden ücret talep edilecek.

Mera otlatma planı köylüler arasında endişe yaratırken, hayvanlarını nerede otlatacaklarını kara kara düşünüyorlar. Zor geçinen köy halkı, bu düzenlemeyle birlikte büyükbaş hayvan başına 100 TL, küçükbaş hayvan başına ise 10 TL ücret ödeyecek. Bu uygulama, hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüleri zor bir duruma sokmuş durumda.

ARTAN MALİYETLER ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKTÜ

Geçimlerini hayvancılıkla sürdüren çiftçiler, saman ve yem fiyatlarının yüksekliği nedeniyle hayvanlarını bakabilmekte zorlanıyor. Aralık ayında 2 bin 750 TL seviyelerine ulaşan saman fiyatları, yüzde 10’luk bir artışla 3 bin TL'ye çıkmışken, yem fiyatları da 600 TL’den başlıyor. Çiftçiler, artan maliyetler karşısında hayvanlarını kapalı alanlarda beslemekte zorluk yaşıyor. Bu zorluklar nedeniyle, pek çok çiftçi, zorunlu olarak hayvanlarını satma kararı almak zorunda kalıyor.

saglikli-buyukbas-nasil-anlasilir-870x446.jpg

KENDİ MERASINDA HAYVANINI BESLEMEK İÇİN PARA ÖDEMEK ZORUNDA

Ayrıca, mera otlatma planına uymayanlar, büyükbaş hayvan başına 100 TL, küçükbaş hayvan başına ise 10 TL ceza ödemekle karşı karşıya kalacak.

Tokat Zile Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından köy muhtarlarına gönderilen yazıda, mera, kışlak ve yaylaklarda hayvanlarını otlatan çiftçiler hakkında alınan karar şu şekilde duyuruldu:

767.jpg

Mera, Yaylak ve Kışlaklar ülke hayvancılığının geliştirilmesi, erozyonun önlenmesi ve havzaların geliştirilmesi için büyük önem arz eden, doğal kaynaklardır. 4342 sayılı Mera Kanunu ile, mera, yaylak ve kışlakların; tespit ve tehditleri yapılarak köy ve belediye tüzel kişiliklerine tahsis edilmesi, belirlenecek kurallara uygun şekilde kullanılması, bakım ve islahlarının yapılarak verimliliklerinin artırılması, kullanımlarının denetlenmesi ve korunması düzenlenmiştir.

Bu hedeflere ulaşabilmek için Mera Islah ve Amenajman Projelerine ilave olarak il genelinde mera yaylak ve kışlaklarda "Ülkesel Otlatma Planları" kapsamında İl Otlatma Planları hazırlanarak uygulamaya konulmuştur.

ihacomtr-17c1fb7c-ebdf-4463-a074-248f7e9106d1.jpg

İlimizdeki mera ve yaylakların erken veya geç tarihlerde otlatılmasını önlemek bu alanlardan en fazla ekonomik faydayı sağlamak ve çiftçilerimize planlı otlatma alışkanlığını kazandırmak amacıyla teknik ve sosyal veriler göz önünde bulundurularak 2020 yılında otlatma başlangıç ve bitiş tarihleri ile otlatma bedelleri Mera Komisyonunun kararı ve Valilik Makamının Oluru ile aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

yy.jpg

Otlatma sezonu süresince büyükbaş hayvan için 100 TL küçükbaş hayvan için 10 TL otlatma bedeli belirlenmiştir. Otlatma bedelleri köy veya belediyenin adına açılacak ayrı bir hesapta tutularak, sadece mera islah işlemlerinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün denetiminde kullanılacaktır.

4342 sayılı Mera Kanununun 26.maddesi kapsamında otlatma planına uymayanlar hakkında Kanunun 27. maddesi gereği cezai işlemler uygulanacaktır. Köyünüzde duyurularının yapılması hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.


 



23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

Polis Haftası Kutlamaları Başladı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Gündem 31.01.2025 08:01:00 966 0

Tarih: 31.01.2025 08:01 Güncelleme: 31.01.2025 10:09
Haberi Sesli Oku
24.04.2025 16:59:00