Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9285,26%2,81
  • DOLAR

    34,49% 0,10
  • EURO

    36,41% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2956,69% 0,74
  • Ç. ALTIN

    4955,48% 0,56

Dere Taşkınları Masaya Yatırıldı

Dere Taşkınları Masaya Yatırıldı

SARUHANLI - Saruhanlı Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz, Türkiye'nin nehir ve derelerde yaşanan taşkın olayları nedeniyle her yıl 100 milyon dolar civarında ekonomik kayıp yaşadığını belirtti.

SARUHANLI - Saruhanlı Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz, Türkiye'nin nehir ve derelerde yaşanan taşkın olayları nedeniyle her yıl 100 milyon dolar civarında ekonomik kayıp yaşadığını belirtti.

Saruhanlı Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz Başkanlığında toplanan Saruhanlı İlçe Taşkın Koordinasyon Kurulu bu yıl ki toplantısını Saruhanlı Kaymakamlığı Toplantı Salonunda gerçekleştirdi. Toplantıya ilçe Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Aydın, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Serhat Karakuş, İlçe Emniyet Müdürü Hikmet Moray, Sarıkız Sulama Birliği Başkanı Hüseyin Göksu ve daire birimlerindeki teknik elemanlar katıldı.

Saruhanlı Kaymakamı ve Kurul Başkanı Erdoğan Kanyılmaz'ın toplantının ne için yapıldığını açıklamasının ardından, Saruhanlı'nın Gümülceli Mahallesi derelerinde yapılan müdahalelerle önlenecek ve çevrelerindeki yapılaşma sınırları söz konusu kararnamede belirtilen sınırlara çekilmesi ilgili belediyelerce sağlanması gündeme geldi. Ayrıca DSİ tarafından tespit edilerek bildirilen taşkından koruma tesislerine ve dere yataklarına müdahalede bulunanlar hakkında Kaymakamlık ve ilgili belediyeler tarafından gerekli yasal işlemler gecikmeden yapılması görüşüldü.  

Kaymakam Kanyılmaz, toplantı sonrasında gazetecilere konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dere yatağına tekniğe aykırı bent veya dolgu yapımı, moloz, sanayi ve evsel atılması, kanalizasyon şebekesinin döşenmesi taşkınların meydana gelmesinde olumsuz etki yaptığını ifade ederek şunları kaydetti; Dere yataklarında tabii olarak büyüyen ağaç ve çalıların yatak kapasitesini daraltması, inşa edilen kıyı duvarı, mahmuz gibi mevcut taşkından koruma yapılarına zarar verilmesi, DSİ'nin görüşü alınmadan akarsu ve dere yatakları içerisinde yatak stabilizesini bozacak, kıyı oyulmalarına sebep olacak şekilde kum, çakıl ve stabilize ocağı açılması deve taşkınlarına sebep olmaktadır.”

Taşkınların doğal bir olay olmasıyla birlikte ekonomi ve toplum yaşamı üzerinde olumsuz etkileri olan doğal bir afet olduğunu belirten Kanyılmaz, Mal ve can kaybının fazla olması ise genellikle insan müdahalesinden kaynaklanmaktadır. Mevcut envanter verileri itibariyle Türkiye'de taşkınlardan kaynaklanan ekonomik kayıp her yıl için ortalama 100 milyon Dolara ulaşmaktadır. Dünyada son 20 yılda sel, deprem, yangınlar, fırtına ve volkan patlamaları gibi felaketler sonucu ölümlerin yüzde 49'u taşkınlar nedeniyle birinci sırada yer almaktadır.”

Taşkın zararlarının sektörler itibariyle dağılımında ilk sırada yüzde 45 ile tarımsal alanlar olduğunu kaydeden Kaymakam Kanyılmaz, Yüzde 32'si yerleşim ve altyapıda, yüzde 7'si taşınabilir mal ve araçlarda, yüzde biri ulaşımda yüzde 15'i de diğer alanlarda olduğu tespit edilmiştir” şeklinde konuştu.

Türkiye'de 1989-2001 yılları arasında 116 taşkında 264 bin hektar alanın zarar gördüğünü ve 311 kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Kanyılmaz, 2001-2012 yılları arasında 513 taşkında 292 bin hektar alan zarar görürken 237 kişi hayatını kaybetti. 1989-2012 yılları arasında toplamda 629 taşkında 556 bin hektar alan zarar görürken 548 vatandaşımız da hayatını kaybetti” dedi.



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor