SAĞLIK - Medicana Sivas Hastanesi doktorlarından Dermatoloji Uzmanı Selma Uçar, halk arasında kelebek hastalığı olarak bilinen Epidermolizis Bülloza hastalığında; giyilen dar giysilerin bül gelişimini artırabileceğini söyledi. 
Dermatoloji Uzmanı Selma Uçar, kelebek hastalarının hastaların zeminlerde yatmaması ve oturmaması gerektiğini belirterek, ?Sert giysiler, sıkı lastikli ve dar giysiler bül gelişimini artırabilir. Çarpma ve vurmalara karşı hastaların korunması ve çevrenin bu korunmalara uygun olarak düzenlenmesi önemlidir. Yiyeceklerin posalı ve yumuşak olması ağız ve yemek borusunda gelişebilecek büllerden sakınmak için önemlidir. Hastalarda dönem dönem cerrahi müdahalelere de ihtiyaç duyulabilmektedir. Hasta yakınları yara bakımı, enfeksiyon kontrolü, hastanın beslenmesi ve fiziksel tedaviler konusunda eğitilmelidir. Uygulanacak ilaç ve uygulamalar konusunda gazlı bez sarılması, dressing kullanımı, vazelinli sargılar, antiseptik, banyolar, antibiyotik krem ve merhemler konusunda hasta yakınlarının hepsi eğitilmelidir. Bu uygulamaları yapabilecek eğitilmiş sağlık personeli mevcut olmakla birlikte her zaman mümkün olmamaktadır? dedi.

Genetik bir hastalıktır
Uçar, Kelebek hastalığının; deride ve mukozalarda geliştiğini ifade ederek, ?Genellikle büller bu bölgelere uygulanan mekanik bir etki, baskı, çarpma ve benzeri olaylar sonrası gelişir. Genetik bir hastalıktır. Hastalık deriyi deri altına bağlayan yapıları oluşturan liflerdeki maddelerin bazılarının eksik yapılmasına bağlı gelişir. Bu bağlar çok hafif bir darbe ile kopar ve deri altında oluşan boşluğa çevre dokulardan sıvı sızarak bül gelişimine neden olur. Lezyonlar halk arasında kelebeğe benzetildiği için kelebek hastalığı olarak da bilinir. Kabaca hastalığın seyrine göre üç tipi bulunmaktadır? dedi. 

Enfeksiyon kapmış büller ölümcül olabilir
Hastalıkta en riskli dönemin bebeklik dönemi olduğuna dikkat çeken Uçar, "Yaygın büller ve bunların açılması ile oluşan yaralar enfeksiyon riski taşır. Bu dönemde enfeksiyonlar hızla yayılıp kana geçebilir. Ölüme neden olabilir. Yaygın hastalık varsa bu risk daha yüksektir. Çocukluk çağına ulaşan hastalarda deri kanserleri gelişebilmekte ve bunlar hayatı tehdit edici olabilmektedir. Bu kanserler daha ileri yaşlarda da olabilmektedir. Ağız içi mukozası tutulması beslenme güçlüğü yaratabilir. Yemek borusu tutulması halinde yutma problemleri yaşanabilir. Solunum yollarının tutulması solunum problemi oluşturabilir ve akciğer enfeksiyonları riskini artırır. Şiddetli olgularda çocuğun büyüme ve gelişmesi engellenebilir. Gözdeki bül gelişimi göz kapaklarında yapışıklıklara ve enfeksiyonlara yol açabilir. Genital ve anal bölgede bül gelişimi yapışıklıklara yol açarak idrar ve dışkılama zorluklarına yol açabilir? şeklinde konuştu.



SARUHANLI’DA VEFAT…

Mütevelli’de Planlı ve Kalıcı Çözüm

Saruhanlı’da Vefat!..

Kaymakam Acar Taşçı Ailesi ile İftar Sofrasında Buluştu

Kemiklidere’de Yağış Mağduriyetine Büyükşehir Desteği

Saruhanlı Ülkü Ocakları İftar Programına Yoğun Katılım

Salih Dede Türbesi’nde Bakım ve Onarım Çalışmaları Tamamlandı

Sarıçam Mahallesi’ne Çok Amaçlı Hizmet Binası

Saruhanlı Belediyesi Özel Sporcuları İlçeyi Gururla Temsil Etmeye Hazırlanıyor

Genel Sağlık-İş Sendikası Manisa Şubesi’nden Saruhanlı’da Anlamlı Etkinlik

ÇALTEPE MAHALLESİ’NDE GÖNÜLLER AYNI SOFRADA BULUŞTU

Saruhanlı'da vefat...

MHP İlçe Başkanı Ulu’dan İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Aguş’a Ziyaret

Şehit Aileleri ve Gaziler Onuruna Anlamlı İftar Programı

Halitpaşa Mahallesi’de Göçüğe Anında Müdahale

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı Belediyesi’nden Anlamlı İftar Buluşması

Kumçay’ın Debisi Zirveyi Gördü!

Başkan Cıllı Sosyal Medyadaki Çağrıya Duyarsız Kalmadı

Nuriye Mahallesi’ne Güvenlik Kamerası Sistemi Kuruldu

Yağışlar Bereket Getirdi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 2.11.2017 08:16:08 800 0
Tarih: 02.11.2017 08:16 Güncelleme: 02.11.2017 08:16
Haberi Sesli Oku