SARUHANLI - Çin'in Vuhan kentindeki vakaların incelendiği bilimsel çalışma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, "Yeni coronavirüs ile ilgili yapılan son araştırmaya göre hastalık beraberinde ölümcül sonuçlar doğurabilecek farklı rahatsızlıkları da getiriyor ve virüs en çok yaşlı erkekleri etkiliyor" dedi.
 Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da ortaya çıkan ve tüm dünyayı alarma geçiren yeni coronavirüsünden ölenlerin sayısı bin 500’e yaklaştı. Diğer coronavirüslerden farklı olduğu tespit edilen ve tedavi ile ilgili araştırmaların sürdüğü virüsün 60 bini aşkın kişiye bulaştığı açıklandı. 2019-nCoV ile ilgili son olarak Çinli bilim insanlarınca, virüsün epidemiyolojik ve klinik özelliklerini netleştirmeyi amaçlayan yeni bir araştırmanın sonuçları yayınlandı. Yeni coronavirüsünün beraberinde birçok farklı ve ciddi rahatsızlığı da getirdiği ve yaşlı erkekleri etkileme olasılığının daha yüksek olduğu anlaşıldı.
Araştırma kapsamında 1-20 Ocak 2020 tarihleri arasında Vuhan Jinyintan Hastanesi’nde 2019-nCoV nedeniyle tedavi altına alınan 99 vaka incelendi. Bulgulara göre; 2019-nCoV bulaşan 99 hastanın 49'unun Huanan deniz ürünleri pazarına gittiği tespit edildi. Hastaların ortalama yaşının 55.5 olduğu, 67’sinin erkek, 32’sinin ise kadın olduğu görüldü. Hastaların 50’sinin (yüzde 51) kardiyovasküler sistem, serebrovasküler sistem, sinir sistemi, endokrin, sindirim sitemi ile ilgili kronik hastalıkları ya da kanseri olduğu belirlendi. Klinik bulgular arasında 99 hastanın 82’sinde ateş, 81’inde öksürük, 31’inde nefes darlığı, 11’inde kas ağrısı, 9’unda sersemlik, 8’inde baş ağrısı, 5’inde boğaz ağrısı, 4’ünde rinore, 2’sinde göğüs ağrısı, 2’sinde ishal ve 1’inde baş dönmesi ve kusma yer aldı. Bunun yanı sıra 74 hastada iki taraflı zatürre, 1’inde pnömatoraksa rastlandı. Organ fonksiyon bozukluğu gelişen Hastaların 17’sinde ARDS denilen akut tablo , 8’inde akut solunum yetmezliği, 3’ünde akut böbrek yetmezliği, 4’ünde septik şok ve 1’inde ventilatör ilişkili zatürre tespit edildi.
SOLUNUMU ETKİLİYOR
Araştırma hakkında bilgilendirmede bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, "Coronavirüs’ler insanlara ve birçok hayvan türüne bulaşabilen RNA virüsleridir. İnsanlarda soğuk algınlığından zatürreye kadar çok çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilirler. 2019-nCoV olarak adlandırılan yeni coronavirüs ile ilgili henüz yeterli seviyede araştırma bulunmuyor ancak her yeni araştırmanın sonucu hem virüsü anlamamız hem de tedaviye ulaşma noktasında önem taşıyor. Son yapılan araştırmanın sonuçlarını da incelediğimizde, 2019-nCoV enfeksiyonunun kümelenme başlangıçlı geliştiğini bize gösteriyor. Ayrıca virüsün komorbiditesi olan yaşlı erkekleri etkileme olasılığının daha yüksek olduğu ve akut solunum sıkıntısı sendromu gibi ölümcül sonuçlar doğurabilecek solunum yolu hastalıklarına neden olabildiği de görüldü. Daha önce yapılan araştırmalardan da yeni coronavirüsün çok hızlı gelişim gösterdiğini ve ağır bir akciğer enfeksiyonuna dönüştüğünü biliyoruz" dedi.
KİŞİSEL HİJYEN VE YAŞAM ALANLARININ DÜZENLİ HAVALANDIRILMASI ÖNEMLİ
2019-nCoV’a karşı henüz tedavinin üretilmediğini ve aşının da olmadığını hatırlatan Dr. Işık, hastalıktan korunmak için alınacak basit önlemleri ise şöyle sıraladı: “Kalabalık ortamlardan kaçınmak veya kalabalık ortamlarda özel maske kullanmak, iyi beslenmek, düzgün ve iyi uyku almak, kişisel hijyene önem vermek ve yaşam alanlarının düzenli havalandırılması gibi önlemler bu tip hastalıklardan korunmada etkilidir.”



Yunusemre Kent Konseyi Kadın Meclisi, Muharrem ayı dolayısıyla aşure hayrı düzenledi.

Yunusemre Kent Konseyinden aşure hayrı

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün koleksiyon parselinde yer alan 12 asmalık Bronx Seedless üzüm çeşidinde halk arasında "çilek üzümü" olarak bilinen ürünün hasadına başlandı.

Manisa'da 'çilek uzümü' hasadı başladı

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkan MehmetYılmaz, "Basın, toplumun vicdanıdır" dedi.

Başkan Yılmaz: "Basın, toplumun vicdanıdır"

Arkadaşının karıştığı kavgayı ayırmak isteyen genç, başına aldığı darbeler sonucu ağır yaralandı.

Kavgayı ayırmaya çalışırken öldüresiye dövülen genç 1 haftadır yaşam mücadelesi veriyor

Çocuk ve gençlerin yaz tatilini verimli geçirmesi amacıyla düzenlediği ücretsiz spor kurslarıyla büyük ilgi görüyor.

Geleceğin sporcularına ücretsiz eğitim desteği

Mağdurların şikayetinin ardından Hasan U.T.’nin Didim'de yakalanarak Nazilli Adliyesi’ne getirildiği öğrenildi.

Yüksek kar vaadiyle 80 milyon liralık vurgun yaptığı iddia edildi

Yunusemre Belediyespor Olağan Genel Kurulu, Ferdi Zeyrek Millet Çarşısı’nda gerçekleştirildi. Kulüp Başkanı Bülent Kanik kongrede yeniden başkanlığa seçilerek güven tazeledi.

Yunusemre Belediyespor'da Bülent Kanik güven tazeledi

Kazada ağır yaralanan çocuğun ayakkabısı yolda kaldı.

Ticari aracın çarptığı çocuk ağır yaralandı

DEVA Partisi Manisa İl Başkanı Gökhan Görmez, son günlerde bazı mecralarda hakkında çıkan “siyasi parti değişikliği” iddialarına sert bir dille yanıt verdi.

Gökhan Görmez’den Siyasi Geçiş İddialarına Sert Yanıt: “Görevimin Başındayım”

Alacak verecek meselesi yüzünden çıkan kavga meydan savaşına döndü.

Sosyal medyada başlayan tartışma kanlı bitti

Polisin dikkati sonrası suçüstü yakalanan şüphelinin 3 milyon liralık bir işlem yaptığı öğrenildi.

Milyonluk vurgun operasyonu! Pastane buluşması kötü bitti

Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen A.D. (47), tartıştığı annesi Belkıs Durmuş'u (67) çeşitli yerlerinden bıçaklayarak öldürdü.

Tartıştığı annesini bıçaklayarak öldürdü!

Manisa Büyükşehir Belediyesi, toplum sağlığı için büyük tehdit oluşturan bağımlılıkla mücadele kapsamında farkındalık çalışmalarını sürdürüyor

Büyükşehir’den Bağımlılıkla Mücadele İçin “Bağımlılığı Terk Et” Semineri

Teknik direktör Doğan Demiran ve ekibi ile yola devam.

Develispor "istikrar" dedi

Saruhanlı Belediyesi tarafından Yılmaz Düğün Salonu bahçesinde inşa edilen Kır Düğün Bahçesi, hizmete açıldı.

Saruhanlı Yeni Bir Kır Düğün Bahçesine Kavuştu

Saruhanlı Belediye Başkanı Ekrem Cıllı, ilçeye bağlı 50 mahalle muhtarına eşit ve adil bir şekilde destek vermeyi sürdürüyor.

Ekrem Başkan’dan Muhtarlara Destek

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 24.02.2020 08:11:00 708 0

Tarih: 24.02.2020 08:11 Güncelleme: 24.02.2020 08:11
Haberi Sesli Oku
24.07.2025 17:00:00