Anahtar Kelimeler: 0

ÇÖLYAK HASTALARINA ÖZEL TARHANA ÜRETTİ

 

ADİLOBA - Saruhanlı’nın Adiloba köyünde oturan ve 24 yıldan bu yana çölyak hastası Fatma Taylan, kendisi gibi aynı hastalıkla mücadele edenler için tarhana üretti.

 

'Çöltar' adını verdiği tarhananın patentini de alan Taylan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın vereceği üretim izninin ardından evinde seri üretime başlayacağını söyledi.

 

Yiyeceklerdeki besin ve proteinin emilmesini engelleyerek ince bağırsakta hasar oluşmasına yol açan sindirim sistemi hastalığı Çölyak’a yakalanınca çok sevdiği tarhana çorbasını içemeyen Fatma Taylan, bu özlemini gidermek için kafa yormaya başladı.

 

3 yıl önce izlediği bir televizyon programında çölyak hastalarının pirinç unundan yapılan gıda ürünlerini yiyebileceğini öğrendiğini anlatan Taylan, şunları söyledi:

 

"Tahılda bulunan gluten maddesi nedeniyle çölyak hastaları un içiren gıdaları alamıyor. Ancak, pirinç serbest. Bunu öğrendikten sonra pirinç unundan çeşitli gıdalar üreterek yemeye başladım. Daha sonra aklıma pirinç unundan tarhana yapmak geldi. Malzemelerimi alarak pirinç unundan tarhana ürettim. Ürettiğim tarhananın çölyak hastalarına uygun olup- olmadığına dair Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde yaptırdığım analizler olumlu çıktı.

 

Normal tahıllarda bulunan protein oranı, benim ürettiğim tarhanada yüzde 5 oranında çıkınca çölyak hastalarına uygun olduğu raporu verildi. 2012 yılı ocak ayında da 'Çöltar Tarhanası' patentini aldım. Ev kadınlarının evde ürettikleri tarhana, erişte ve mantı gibi gıda ürünlerinde vergi muafiyeti olduğunu öğrendim.

 

Vergi dairesine başvurarak tarhanamı evde daha rahat üretebilmek için vergi muafiyet belgemi aldım. Artık, ürettiğim tarhanamı piyasada satışa sunabilmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na yaptığım izin başvurusunun cevabını bekliyorum. İzni alır almaz da seri üretime başlayacağım. İçinde katkı maddesi bulunmayan, doğal kırmızı biber, domates, soğan, tarhana otu, nane, tuz, yoğurt ve pirinç unundan üreteceğim, iki yıl boyunca, nemsiz ortamda saklanabilen tarhanamı bebekler de içebilir."

 

 - ÇÖLYAK HASTALIĞI -

 

Çölyak, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan, bağışıklık sistemine bağlı bağırsak problemiyle karakterize, bağışıklık sistemini ilgilendiren bir hastalık olarak biliniyor.

 

Duyarlı kişilerde gluten içeren gıdaların alınmasından bir süre sonra ortaya çıkan bir emilim bozukluğu (malabsorpsiyon) sendromu. Beslenmek için özel gıdalara ihtiyaç duyulan hastalık, aynı zamanda şeker hastalığını da tetikleyicisi durumda. Hastalıkta un tüketimi yasak. Hastalığın tedavisi mümkün değil.

 

Haber Merkezi



Saruhanlı’dan tayini çıkan Hâkim ve Savcılara Veda Yemeği

Yangından geriye gözyaşı kaldı

Başkan Balaban, orman yangınlarına dikkat çekti

Yangında öncü araç, yaralıya uçan İHA

Çukurbağ Spor Tesisi'ne merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismi verildi

Keneyi yakmak isterken ormanı yaktı

Muhammed Yakut hayatını kaybetti: Cinayet mi ecel mi?

Bakan Yumaklı: "Yangınların 6’sı halen aktif, Akhisar’da tek noktaya yoğunlaştık"

“Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimiz yardım kapsamına alınmalıdır”

Türkiye güne akaryakıt zammıyla başladı. 6 gün sonra neler olacak neler

Fenalaşan arkadaşına müdahale etti, ikisi de kalp krizinden öldü

Manisa'daki yabancı nüfus azalmaya devam ediyor

Manisa TSO Meclis Salonuna Mimar Ferdi Zeyrek’in adı verildi

Zeki Bilgin’den “Hurda Davası”na ilişkin açıklama: "Yargılanmışım, ceza almışım gibi gösteriliyor"

Bebeklerine merhum Başkan Ferdi Zeyrek'in ismini verdiler

Sıcak çarpmasından basit önlemlerle korunmak mümkün

Ferdi Zeyrek’in kızı Nehir, TYT’ye CHP Lideri Özgür Özel ve annesiyle geldi

Alaşehir Belediyesi'nden merhum Ferdi Zeyrek için pilav hayrı

Besim Dutlulu'nun ilk ziyareti Ferdi Zeyrek'in mezarı oldu

Başkan Zeyrek'in ölümüyle sonuçlanan olayda 3 şüpheli tutuklandı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 30.11.2012 17:17:12 689 0

Tarih: 30.11.2012 17:17
Haberi Sesli Oku
4.07.2025 10:15:00