Coğrafi işaretli Arslanlar biberinde hasat dönemi başladı
İzmir’in Torbalı ilçesinde yetiştirilen ve acılığıyla ön plana çıkan coğrafi işaretli Arslanlar biberinde hasat sezonu başladı. Ege Bölgesi'nde bu düzeyde acı başka bir biber bulunmadığı vurgulayan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, "Zaman zaman Urfa isotu ile karşılaştırılıyor. Şanlıurfalı vatandaşlarımıza da çağrıda bulunuyoruz. Gelin Arslanlar biberi mi daha acı, yoksa Urfa isotu mu daha acı? Bu acılığı yarıştırmak istiyoruz" dedi.
İzmir’in verimli topraklarında yetişen sayısız tarım ürünü arasında öne çıkan Arslanlar biberi, köklü geçmişiyle dikkat çekiyor. Yaklaşık 130 yıl önce, mübadele döneminde Rumeli’den İzmir’in Torbalı ilçesine bağlı Arslanlar Mahallesi’ne göç eden vatandaşlar tarafından getirilen ata tohumu, o günden bu yana aynı bölgede özenle yetiştiriliyor. İklim ve toprak yapısının Rumeli’ye benzer olması sayesinde bölgeye kısa sürede uyum sağlayan bu biber türü, zamanla yetiştirildiği köyün ismiyle anılmaya başlandı. İnce kabuğu, kendine has aroması ve acılık seviyesiyle farklılaşan Arslanlar biberi, 2022 yılında coğrafi işaret alarak İzmir’in tescillenen 35. ürünü oldu. Nisan ayında ekilen biberin hasadı temmuz ayında başlıyor ve eylül sonuna kadar devam ediyor. Tarlada kilosu 35 liradan alıcı bulan Arslanlar biberi, pazarda 50 liraya kadar satışa sunuluyor.

Mideyi yakmıyor
Arslanlar Biberi’nin Torbalı'nın ilk, İzmir’in ise 35. coğrafi işaretli ürünü olduğunu belirten Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, "yaklaşık 130 yıl önce Rumeli’den, özellikle Selanik’ten mübadele döneminde gelen göçmenler tarafından bölgeye getirilmiş. Göçmenler ata tohumu ile bu biberi Arslanlar Köyü'nde ekmeye başlamış. Bu biberin Ege Bölgesi'nde benzeri yok; kendine has, oldukça acı bir tadı var. Ancak en önemli özelliği, bu acılığın mideyi yakmaması. Bu yüzden de tüketiciler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Genellikle kebapçılarda, lahmacunlarda, et yemeklerinin yanında ve restoranlarda kullanılıyor. Ayrıca pazarda da satışı yapılıyor. Üretim alanı çok geniş değil ve ata tohumu ile yetiştirildiği için oldukça özel bir ürün. Ege Bölgesi'nde bu düzeyde acı başka bir biber bulunmadığı için zaman zaman Urfa isotu ile karşılaştırılıyor. Şanlıurfalı vatandaşlarımıza da çağrıda bulunuyoruz: "Gelin Arslanlar biberi mi daha acı, yoksa Urfa isotu mu daha acı?" Bu acılığı zaman yarıştırmak istiyoruz" sözlerini kullandı.

Kilosu 50 liradan satılıyor
Urfa isotu ve Arslanlar biberinin tadına bakıp karşılaştıran Olgun sözlerini şu şekilde noktaladı:
"Şu anda bir elimde Urfa isotu, diğer elimde Arslanlar biberi var. Önce Urfa isotunu yiyorum; ağızda ve dudaklarda yoğun bir acılık bırakmıyor. Ardından Arslanlar biberini tadıyorum. Dudaklardan başlayarak tüm ağzı saran, yoğun bir acılık hissediliyor. Ancak bu acılık mideyi yakmıyor. Urfa biberi ise ağızda hafif ama midede rahatsızlık verecek şekilde etkili oluyor. Arslanlar biberi ağızda gün boyu süren bir acılık bırakıyor. Bu yıl üretim yaklaşık 100 dönümlük arazide yapılıyor ve rekolte oldukça iyi. Çiftçi, ürünü 35 TL’den satarken pazarda 50 TL’ye kadar alıcı bulabiliyor. Sezon başında fiyatı 100 TL’ye kadar çıkabiliyor çünkü az üretiliyor ve kıymetli bir ürün. Ayrıca İtalyanların da bu bibere ilgisi var; sos olarak pizzalarda kullanmak üzere projeler geliştiriliyor. Hatta "Azap" markası altında bir ticari girişimle bu ürünün İtalya’ya satışı hedefleniyor. Genellikle evlerde, restoranlarda, kebapçılarda ve pidecilerde yaygın olarak tüketiliyor."

Bu yıl rekolte yüksek
Arslanlar Mahallesi muhtarı Sedat Sunar ise "Ekim dönemi, Nisan'ın ilk haftasında başlar. Hasat, yıla göre Haziran'ın sonunda da olabilir, Mayıs'ın sonunda da. Bu sene yağmurlardan dolayı hasat Haziran'da başladı. Eylül sonuna kadar, hatta bazen Ekim başına kadar devam eder. Hava sıcak olduğu için hasat normalde sabah saat 5 ya da 5.30’da gelinmesi gerekir. Geç saatte gelince terliyoruz. Mahsul bu sene güzel, verimi iyi. Aşağı yukarı bir dönümde 3 - 3,5 ton ürün çıkar. Bugüne kadar hiç bu kadar verimli olmamıştı. Pazarlara, dönercilere, pidecilere ürün veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Çocukluğundan bu yana yaklaşık 30 yıldır tarlada çalıştığını belirten üretici Gökhan Çalgıcı da "Sulamasını, arasını, çapını, her şeyini tam gününde yaptık. Bu yüzden de hasattan çok memnunuz. Azıcık sıcaklar bastı ama sıcaklar bizi fazla etkilemedi. Köyde yetiştiğimiz için neyin ne zaman yapılması gerektiğini biliyoruz. Gününde gübresi, ilacı, sulaması ne zaman olacak, hepsini çocukluktan beri öğrendik. Bu sene başta havalar biraz serin gitti, yağmurlardan dolayı. Ama sonradan havalar ısınınca her şeyi zamanında yetiştirdik. İlaçlamasını, gübrelemesini yaptık. İşçi arkadaşlarımızla birlikte hareket ettik, onlar da bize yardımcı oldu. Sabah 6.30'da başlıyoruz, 12 gibi bırakıyoruz. Mahsullerimizi vereceğimiz yere teslim ediyoruz. Ertesi gün yine tarladayız, işin içinden hiç çıkmıyoruz. Sürekli ilgileniyoruz ve memnunuz" diye ekledi.



Turgutlu Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Maliz ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Bülent Gökmen de Elif Ela Gülseren’i ve ailesini tebrik ederek başarı dileklerini paylaştı.

Başkan Akın’dan YKS ve MSÜ'de dereceye giren öğrenciye tebrik

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), tasarımcılardaki desteklemek amacıyla uluslararası bir sempozyum düzenledi.

İzmir Ekonomi’de 'tasarım' zirvesi

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, dijital altyapısı ve güçlü akademik kadrosuyla dünya standartlarında eğitim sunuyor.

EÜ Diş Hekimliği Fakültesi, modern eğitimiyle geleceğin hekimlerini yetiştiriyor

Arslanlar biberi, Urfa isotu ile yarışmak istiyor

Coğrafi işaretli Arslanlar biberinde hasat dönemi başladı

Kordon ve Alsancak'ta korsan taşımacılığa karşı harekete geçen İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ile Kordon İş Adamları Derneği, iş birliği protokolü imzaladı.

Şoförler ve esnaf el ele: 'Korsana geçit yok'

DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, toplantıda sanayinin mevcut durumunu ve beklentilerini paylaştı.

DSO Başkanı Kasapoğlu: "Merkez Bankası‘ndan güçlü ve anlamlı bir faiz indirimi bekliyoruz"

Demirci ilçesinde kırsal mahallelerde buğday, arpa ve çavdar üreten çiftçiler hasatlarını imece usulü ile el birliği içerisinde gerçekleştiriyor.

Demirci'de buğday ve arpalar imece usulüyle hasat ediliyor

Operasyon kapsamında 5 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Manisa'da sentetik uyuşturucu operasyonu: 5 tutuklama

2025 yılı üniversiteye giriş sınavları sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Manisa, yükseköğrenime hazırlık sürecinde başarılı bir tablo çizdi.

YKS ve MSÜ’de Manisa imzası

Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban’ın eşi Serap Balaban’ın babası İsmail Çullu hayatını kaybetti.

Başkan Balaban'ın acı günü

Saruhanlı ilçesindeki iki ayrı mahallede çıkan yangınların, tarım ekipmanlarından çıkan kıvılcımlar nedeniyle başladığı belirlendi.

Saruhanlı’da orman yangınına neden olan şüpheli tutuklandı!

Salihli ilçesinde virajı alamayarak şarampole devrilen kamyon alev alev yandı. Yangın ormana sıçramadan söndürüldü.

Alev alan kamyon şarampole uçtu, yangın ormana sıçramadan söndürüldü

emekli öğretmen olan 78 yaşındaki felçli kadın son zamanlarda sık sık akciğer enfeksiyonu nedeniyle hastaneye gidiyordu.

Nefes borusuna kaçan mısır tanesi 5 ay sonra ortaya çıktı

Serinlemek için denize giren 25 yaşındaki genç, boğularak hayatını kaybetti.

25 yaşındaki genç denizde boğuldu

Dayı ve yeğeninin miras kavgasında kan aktı: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Karısını darp eden yeğenini öldürdü

"20 hanedeki 58 vatandaşımızı ve 110 küçükbaş ile 20 büyükbaş hayvanı tahliye ettik"

Afyonkarahisar’da bir köy tahliye edildi

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 23.07.2025 17:09:00 164 0

Tarih: 23.07.2025 17:09 Güncelleme: 23.07.2025 17:12
Haberi Sesli Oku
23.07.2025 16:50:00