Tarih: 07.03.2014 17:58

Çocukluğumda Simit Sattım, Gazete Dağıttım

Facebook Twitter Linked-in

Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Genç İşadamları Derneği (MAGİAD) tarafından düzenlenen ‘MAGİAD ile Büyükşehire, MAGİAD Soruyor Manisa Başkanını Seçiyor’ konulu panelin konuğu oldu.

İlkokul yıllarında gazete dağıtıcılığı yaparak başladığı iş yaşantısından Manisaspor’u Süper Lig’e taşıyan başkanlık dönemine ve Manisa’yı 5 yılda şaha kaldırarak değiştiren Belediye Başkanlığı sürecine kadar kendisine yöneltilen tüm soruları içtenlikle yanıtlayan Ergün, katılımcılara yaşamından güzel kesitler sundu.

MAGİAD’ın düzenlediği ‘MAGİAD ile Büyükşehire, MAGİAD Soruyor Manisa Başkanını Seçiyor’ konulu panelin ilk konuğu Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün oldu.

Kültür Merkezi Lale Salonu’nda düzenlenen panele MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün eşi Şeyda Ergün ile kızı Hande Ergün, Yunusemre Belediye Başkan Adayı Mimar Azmi Açıkdil, Şehzadeler Belediye Başkan Adayı Cem Çöllü, MTSO Başkan Vekili Yaşar Coşkun, Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, MHP İl Başkanı Tanju Balatlı, Şehzadeler İlçe Başkanı Çağrı Tuatay, Yunusemre İlçe Başkanı Nazmi Biçen, MAGİAD Başkanı Ömer Özkara ve çok sayıda davetli katıldı.

Panel, MAGİAD tarafından hazırlanan sunumun gösterimiyle başladı. Ardından Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde açılan Kemik İliği Bankası’nın tanıtımı gerçekleşti.

Başkanımızın katkısı olmasa bu panel olmazdı

Panelin açılış konuşmasını MAGİAD Başkanı ve panelin moderatörü Ömer Özkara yaptı. MAGİAD’ın 1991 yılında kurulduğunu ve Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün de kurucu başkanlar arasında yer almasından gurur duyduklarını ifade eden Özkara, derneklerinin şehrin vizyon ve misyonunu geliştirmeye katkı sağladığını söyledi. Belediye Başkan adaylarını sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya getirmek amacıyla paneli gerçekleştirdiklerini belirten Özkara, “Belediye Başkanımız bu isteğimize olumlu bakmasaydı ve katkı sağlamasaydı, bu toplantı belki de olamayacaktı. Bu nedenle kendisine teşekkür ediyoruz” dedi.

Simit de sattım, garsonluk da yaptım

Soru-cevap şeklinde gerçekleşen panelde Başkan Ergün’e ilk soru, Belediye Başkanı olmadan önce ve olduktan sonraki hayatı soruldu. İlkokulda sabah 06.00’da kalkıp gazete dağıtımı yaptığını ifade eden Ergün, “Simit sattığımı bilirim. Ortaokuldayken tezgahtarlık yaptım. Lise çağlarında da garsonluk yaptığımı biliyorum. Dikili’de yaz aylarında garsonluk yaptım. Üniversite hayatımdan sonra kooperatifçilik ve kat karşılığı inşaatlar yaptık. Ama baba mesleğimiz zahirecilikti. Kepeğinden ununa, yemine ve yağlarına kadar günde 100-200 çuval salladığımızı biliriz. O günden beri de yaklaşık 30 yılımızı müteahhitlikle geçirdik. Manisa’da binin üzerinde konut hayata geçirdik. Hiçbir zaman devlet ihalelerine girmedik. 1991 yılında MAGİAD kurucu üyeliği yaptım. İnşallah gelecekte sizlerin içinden yöneticiler çıkacak. Benim için hayatımda önemli bir dönem de 11 yıl Manisaspor’da görev yapmış olmam. O günlerde bir tavla turnuvası düzenlemişti MAGİAD. Finali ağabeyimle ben oynamıştım ve şampiyon olmuştum. Bu da güzel bir anekdottu. Daha sonra Manisaspor sürecimiz başladı. 1999-2005 yılları arasında kulüp başkanlığı yaptım. Genel Kurul’da adı değiştirilerek, Vestel Manisaspor oldu. Art arda şampiyonluklar yaşadık. Yalnızca Mustafa Denizli’nin teknik direktörlüğü döneminde 1 sene ara verdik. Belki Süper Lig’e çıkamamıştık ama çok güzel bir tanıtım yapmıştık. Sonra ligin bitmesine 5 hafta kala şampiyon olarak Süper Lig’e çıkmıştık” diye konuştu.

Belediye Başkanlığı aklımın ucundan bile geçmiyordu

Belediye Başkan adaylığına karar verdiği 2009 yılındaki süreçle ilgili soruyu Ergün şöyle yanıtladı: “Belediye Başkanlığı aklımın ucundan bile geçmiyordu. O dönem milletvekillerimiz Erkan Akçay, Mustafa Enöz ve Ahmet Orhan ile görüşmelerimiz olmuştu. Henüz bir karar verememiştim. Ta ki Sayın Devlet Bahçeli ile görüşünceye kadar. Sayın Genel Başkanımızın makamına girmeden önce aday değildim, çıktığımda adaydım. O günlerden bugüne geçen sürede güzel şeyleri kazandırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

Manisa’ya ikinci bir AVM için erken

Cengiz Ergün’ün Belediye Başkanı olarak gayret göstermesiyle Manisa’ya kazandırılan Magnesia AVM ve kentin yeni bir AVM’ye ihtiyaç duyup duymadığı yönündeki soruya Ergün, “Magnesia AVM Manisalıların eksikliğini duyduğu bir alandı. Şimdi özellikle gençlerimiz orada çok iyi vakit geçiriyor. Bunun dışında Manisa’ya ikinci bir AVM’yi erken buluyorum. Esnafın korunması açısından ilerleyen yıllarda nüfus 500 binlere dayandığında şehrin çok uzağında düşünülebilir” dedi.

 Muhalefetteki Belediye Başkanı olmanın sıkıntısını yaşadım

İktidar partisinin belediyesi olmamanın sıkıntı yaşatıp yaşatmadığı sorusunu da yanıtlayan Ergün, “5 senelik süre içerisinde iktidar partisinden olmamam nedeniyle bazı sıkıntılar yaşadık ancak sabrettik. Mesela bir Bedesten Meydanı’nın Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden izninin çıkması 3 yıl sürdü. 3 defa proje değiştirtildi. Bizden önceki dönemde Süreyya Park, 5 yıllığına Manisa Belediyesi’ne verilmiş. Süreyi uzatmak istedik. Red kararı geldi. Süre bitimine geldik, önümüze madde madde şartlar getirdiler. Neredeyse yeri satın aldıracaklar. Biz bırakınca ihale yaptılar ve çok daha düşük fiyata kiraladılar. İller Bankası nezdinde 2013 yılı Şubat ayında bazı taleplerimiz var. 250 bin ton asfalt yapmak üzere kredi talebinde bulunduk maalesef hala bugüne kadar cevap gelmedi. Gidip yüz yüze görüştüğümüzde bunun kabul edilemeyeceğini şifahen de olsa öğrendik. Ama kendi imkanlarımızla bunu yaptık. Kent Park ihalesinin kredisini yüzde 100 değil, yüzde 50 verdiler. Ama her sene bütçe rekorları kırarak, 2013 itibariyle 195 milyon 200 bin TL’ye getirdik. Biz dersimize çalıştık, yapılması gerekenleri yaptık. Siyasi düşünmedik. Sonucunu da iyi alınca hizmet de oluyor. 96 trilyon borcumuz varken, bunu ödeyip 57 mahallenin tamamına hizmet götürdük” diye konuştu.

Hafif raylı sistem yüksek maliyetli bir yatırım

Hafif raylı sistem projesi ile ilgili geç kalınıp kalınmadığı sorusuna Ergün, “Manisa Belediyesi bütçesinin şu anda bunu yapma imkanı yok. Hafif raylı sistemin yatırımı 10-12 milyon Dolar’dır. Bunun çalışmalarına 2 ay önce başladık. İlk belirlediğimiz güzergah mevcut halin olduğu kavşaktan Stadyum’dan geliyoruz, İstasyon’da tren yolu-hastane kavşağı ve jandarmanın olduğu alana bir kavşak projemiz var. O kavşaktan Doğu Caddesi, Lale Meydanı, OSB’ye kadar ulaşıyoruz. Muradiye yolunu atladığımızda üniversiteye kadar gidecek bir güzergah. Yüksek bir maliyet. Öncelikle ulaşım master planlarının bitmesi gerekiyor. Sadece proje hazırlığı 1-1,5 sene. Tamamının hayata geçmesi 4 yılı bulacak. Süreci kısaltmak için meclis kararı aldık ve ihale sürecini başlattık” diye yanıt verdi.

Manisalıyı damacana su içmekten kurtaracağız

Su kaynakları ile ilgili planlarının da sorulduğu Ergün, “Manisa, Spil Dağı eteklerine kurulu bir şehir. Ancak su kaynaklarının sıkıntılı olduğu bir şehir. Bugün hala Gürle’den su pompalarıyla su çekilen bir şehir. Biz Spil’de boşa giden bazı kaynakları tespit ettik ve pompa giderlerini yüzde 20’lere kadar düşürdük. Akhisar’a yapılacak olan barajdan isale hattının Manisa’ya getirilmesi konusunda ilgili bakanlıkla protokol yaptık. Bu Manisa’nın içme suyu konusuna önemli bir katkı getirecek. Manisa’nın içme suyu ile ilgili Su İşleri Müdürlüğümüzle çalışmamız var. Damacana suyundan daha etkili bir arıtma sistemini hayata geçirerek, Manisalıyı damacana suyu içmekten kurtaracağız. Allah nasip ederse 5 yıl içinde bu projemizi hayata geçireceğiz. Manisa’nın atık su arıtma tesisi şehrin atıklarının 3’te birini arıtamıyor. Bununla ilgili yapmamız gereken tüm prosedürleri bitirdik ve ihalesi için bakanlığa teslim ettik. Bu da Manisa’nın ilk etapta 400-450 bin nüfusa, ikinci etapta 750 bin nüfusa hizmet verecek bir arıtma tesisi olacak. İlçe ve köylerde paket arıtma sistemleri var. Çevre açısından büyükşehir çok iş düşüyor. Bununla ilgili gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz. Biz Manisa Belediyesi olarak büyükşehre tüm müdürlüklerimiz bünyesinde yüzde 90 hazırız” diye konuştu.

Manisalıların güzel dilekleri Ergün’ü duygulandırdı

Panelin ilerleyen bölümlerinde derneğin Manisalılarla yaptığı sokak röportajları gösterildi. Vatandaşların Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak kimi görmek istediği soruları yanıtladığı röportaj, Ergün’ü oldukça duygulandırdı. Bu tür güzel dilekleri duymanın kendisini mutlu ettiğini ifade eden Ergün, “Halkımızdan aldığımız bu manevi güç, bize bu güzel hizmetleri yaptırıyor” dedi. Manisa’nın en büyük sorunu olan otopark ile ilgili sorulara da yanıt veren Ergün, “Mevcut Emekliler Parkı’nın olduğu yerle ilgili 2,5 sene bir süreç kaybettik. 7-8 ay ihaleye itirazlar nedeniyle kaybettik. Bunlar insanın elini, kolunu bağlıyor. Ben de isterim bir günde buna başlayabileyim ama kanunlara uymak zorundayız. Yol daraltma konusunda ise, kentte bir değişim başlattıysak, sokak ve caddeleri de buna dahil etmek zorundayız. İnsanlarımızın hoşça dışarıda vakit geçirebilmesi için bunlar oldu. Bazı şeyler önünüze ket getiriyor. Otopark alanlarını Manisa’da çoğaltmamız lazım. Son imar planlarımızda Manisa’da 7-8 otopark noktası belirlemiştik” dedi.

‘Ulaşılamayan Başkan’ söylemleri kasaba siyaseti

Siyasi söylemler içerisinde şahsına kendisine ulaşılamadığı yönünde eleştiriler yöneltildiğini ve buna kesinlikle karşı olduğunu ifade eden Ergün, “Seçim sürecindeyiz. Çeşitli ortamlarda aleyhimize söylemler var. 5 senede her hafta bir mahallede vatandaşlarımızla oturduk, çaylarını içtik, sokakları gezdik. Belediye başkanlığı bir makamdır, makamın da bir ağırlığının olması gerekiyor. Protokol var, 27 müdürlüğümüz var, icraatlar var. Projelerin hayata geçirilmesi var, sivil toplum kuruluşları, odalar, dernekler, spor kulüpleri, okul aile birlikleri hep randevu talep ediyor. Dışarıda bir işteyken, randevu veya toplantıdayken gelip bizi soran vatandaşımıza ‘yok’ denildiğinde ‘vay başkana ulaşamıyoruz’ deniyor. İcra makamıysan işlerini takip etmek zorundasın. Ben işlerimi ince ayrıntılara kadar irdelerim, bazen zaman yetmiyor, incelenecek evrakları eve götürüyorum. Gece 3’lere kadar evde oturur, çalışırım. Bir yığın rapor geliyor. Böylesine meşakkatli bir süreç. Diğer söylemler kasaba siyaseti, ben bunlara cevap bile vermiyorum” diye konuştu.

Manisa’dan İzmir’e gidişi sonlandıracağız

Manisa’dan İzmir’e giden Manisalıları, Manisa’da tutmak için bir dönüşüm başladığına değinen Ergün, “Manisa’da 30 binlere ulaşan öğrenci vardı. Bunlardan yalnızca bin tanesi Manisa’da kalıyordu. Bugün Manisa’da 5-6 binin üzerinde öğrenci kalıyor. Sosyal alanların çoğaltılması, vakit geçirebilecekleri alanların arttırılması buna katkı sağladı. Ufuk Plaza ve Malta Parkı’na alkol ruhsatı verdik. Benden önceki dönemde Şehitler İlkokulu’nun karşısında bulunan mekana ruhsatı kim verdi? Manisa Lisesi’nin karşısındaki Metal-Sen’in lokaline, Öğretmenevi’ndeki restorana kim ruhsat vermiş? Bunlar görülmüyor, bizim verdiğimiz iki ruhsat ‘Şehzadeler şehri meyhaneler şehri oluyor’ yaygarası koparılıyor. Manisa’ya yeni bir alan geliyor. 170 dönümlük alan üzerinde inşa edilen Kent Park. Bu alanların daha da iyiye gideceğine inanıyorum” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —