ÇOCUKLARDA GÖZ HASTALIKLARININ ERKEN TEŞHİSİ ÖNEMLİ!

Göz sağlığı, çocukların genel sağlığı ve gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Göz hastalıklarının erken teşhis edilmesinin, tedavi sürecinde kritik rol oynadığını söyleyen Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Evren Tayanç Kılıç, çocuklarda göz bozukluğunun belirtileri ve hangi durumlarda ailelerin hekime başvurması gerektiği konusunda önemli bilgiler aktardı.

ÇOCUĞUNUZDA BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN!

Çocukların göz sağlığının, genel gelişim ve yaşam kalitesi açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Evren Tayanç Kılıç, çocuklarda göz bozukluğu belirtilerini şu şekilde sıraladı:

Gözde çapaklanma, kızarıklık, kaşıntı, sulanma

Sık göz kırpma

Göz bebeğinin beyaz görünmesi

Göz küresinin, kornea dediğimiz ön saydam tabakanın çok büyük ya da küçük olması

İki göz küresi arasında belirgin asimetri

Göz kapaklarında düşüklük

Gözlerin objeleri takip edememesi

Işığa aşırı hassasiyet

Gözlerin öne fırlaması

Normalden farklı baş pozisyonları

Göz bebeklerinde titreme hareketi

Gözleri kısarak bakmak

Baş ağrısı

Çift görme

Yazma ve okuma güçlükleri

GÖZYAŞI KANAL TIKANIKLIĞINI ERKEN FARK ETMEK ÖNEMLİ!

 

Çocuklarda görülebilen göz hastalıklarını; gözyaşı kanal tıkanıklığı, göz tembelliği, hipermetrop, miyop, astigmat, şaşılık, doğumsal katarakt ve doğumsal glokom olarak sıralayan Uzm. Dr. Evren Tayanç Kılıç, “Yenidoğan bebeklerde sıklıkla karşılaşılan gözyaşı kanal tıkanıklığı, gözyaşının gözde birikmesine ve sık çapaklanmaya neden oluyor.  Bu durum iyi yapılan bir masaj sayesinde genellikle bebek bir yaşına gelene kadar düzeliyor. Bir yaş sonrası ise kanala yönelik müdahale gerekebiliyor. İlk aylarda yapılan doğru ve sık masajla gözyaşı kanal tıkanıklığı düzelebiliyor. Dolayısıyla, belirtiler fark edilir edilmez hekimin gösterdiği şekilde masaja başlanması oldukça önemli oluyor.” dedi.

GÖZ TEMBELLİĞİNDE İLK 6 YAŞ KRİTİK!

Göz tembelliğinin, çocuklarda en önemli ve atlanmaması gereken durumların başında geldiğini vurgulayan Uzm. Dr. Evren Tayanç Kılıç, “Göz tembelliği gözün görme seviyesinin normal değerlere yani tam seviyesine çıkamaması durumudur. Göz tembelliği tek ya da iki gözde birden olabiliyor ve altı yaşından  önce ne kadar erken fark edilirse o kadar hızlı düzeltilebiliyor. Altı yaşından sonra ne yazık ki bu durumun düzeltilmesi çok mümkün olmuyor. Acilen gözlük kullanılması ve sağlam gözün kapatılarak tembel gözün çalıştırılması gerekiyor. Göz tembelliği; doğumsal katarakt, göz kapağı düşüklüğü gibi gözlerin önünde görmeyi engelleyici yapısal bir nedenden dolayı da oluşabiliyor. Bu nedenle daha önce sıralanan belirtiler fark edilirse zaman kaybetmeden göz kontrolünün yapılması büyük önem taşıyor.” diye konuştu.

GELİŞİM DÖNEMİNDE MİYOP DERECESİ İLERLEYEBİLİR!

Uzm. Dr. Evren Tayanç Kılıç, göz kırma kusurları ve şaşılık hakkında ise şunları kaydetti:

“Göze gelen ışınlar gözün retina tabakasında odaklanırsa görebiliriz. Bunun aksi durumlarda kırma kusuru dediğimiz miyop, hipermetrop ve astigmat oluşur. Miyop, kısaca uzağı görme sorunudur.  İlk 18 yaşta, yani gelişme çağında miyopta artış beklenir. Gözlük takılması bu ilerlemeyi durdurmaktan çok gözün görmeyi öğrenmesini sağladığı için önemlidir. Halk arasında yanlış bilinen gözlük taktıkça numara ilerler ya da göz tembelleşir, anlayışı gerçeği yansıtmıyor. Aksine gözlük, gözlerin çalışmasını sağlıyor. Yakın görme ve uzak görmenin birlikte etkilendiği hipermetrop ise özellikle yaşamın ilk altı yılında sık görülüyor. Astigmat, gözün kornea veya lens dediğimiz ön tabakalardaki yuvarlak yapısının bozulup düzensizliklerin oluşması sonucu oluşuyor. Astigmatı olan çocuklarda  baş ağrısı, ışıklarda dağılma, uzağı da yakını da bulanık ve sınırları dağınık görme gibi belirtiler gözlemleniyor. İlk altı yaşta astigmat ve hipermetrop sıklığı daha fazla olmakla birlikte 8-10 yaşlarından itibaren hızlı büyümeyle miyop sıklığı artıyor. Bu dönemde kırma kusurları ve özellikle miyop aniden ortaya çıkıp hızlı ilerleyebiliyor. Saşılık ise kısaca çocuklarda sağ ve sol gözün aynı yere bakamaması durumu olarak açıklanabilir.  Şaşılık, gözlerin eş zamanlı hareket edememesi, normal dışı baş-boyun pozisyonu, baş ağrısı, bulanık görme, derinlik hissi kaybı, çift görme gibi belirtiler gösteriyor.”

 3 YAŞ MUAYENESİ ÖZEL BİR ÖNEME SAHİP!

Çocuklarda düzenli göz muayenesinin önemine dikkat çeken Uzm. Dr. Evren Tayanç Kılıç, "Çocuklarda doğduğu andan itibaren bahsettiğimiz belirtilerden herhangi biri gözlenirse göz muayenesi için vakit kaybedilmemeli. Bu belirtiler yoksa 4-6’ncı aylarda ilk muayeneleri yapılır. Hiçbir sorun olmasa bile çocukların her yıl düzenli göz muayenesi ihmal edilmemelidir. Özellikle üç yaş muayenesi özel bir öneme sahip. Bu yaşlarda çocuklar objektif görme muayenesi yöntemlerine uyum sağlayabiliyor ve muayene sonuçları daha güvenilir oluyor. Hiç muayene olmayıp altı yaşından sonra gelen çocuklarda doğumsal birçok hastalık ve ciddi kırma kusurları için geç kalınmış olunabiliyor.” diyerek sözlerini noktaladı.



EMEKLİ ÖĞRETMENİN ATA TOHUMUYLA ÜRETTİĞİ DOMATESLER KAPIŞILIYOR

EMEKLİ ÖĞRETMENİN ATA TOHUMUYLA ÜRETTİĞİ DOMATESLER KAPIŞILIYOR

Ekrem Başkan Sayesinde Çiftçiler Su Sıkıntısı Yaşamıyor 10 MAHALLEYE DAHA SU DOLUM TESİSİ KURULDU

Ekrem Başkan Sayesinde Çiftçiler Su Sıkıntısı Yaşamıyor, 10 MAHALLEYE DAHA SU DOLUM TESİSİ KURULDU

Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Wei Xiaodong ve beraberindeki heyet, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nı (Manisa TSO) ziyaret etti.

Çin Başkonsolosundan Manisa TSO’ya ziyaret

Saruhanlı Belediyesi, ilçedeki sahipsiz sokak hayvanlarının bakımı ve rehabilitasyonu için 45 dönümlük alanda doğal yaşam alanı inşa ediyor.

Saruhanlı Belediyesi Can Dostlara Sahip Çıkıyor

Çocuk katilin cinayeti neden işlediği ortaya çıktı.

Lokanta kan gölüne dönmüştü: Çocuk katil cinayet nedenini açıkladı

Alkol sonrası çifte felaket! Kalbi durdu, arkadaşı yoğun bakımda

Alkol sonrası çifte felaket! Kalbi durdu, arkadaşı yoğun bakımda

Kocaeli Karamürsel’de karısının gözleri önünde bıçaklanan Uğur Deniz, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Karısının gözleri önünde bıçaklanarak öldürüldü

Otobüslerde emniyet kemeri denetimi yapıldı

Otobüslerde emniyet kemeri denetimi yapıldı

Önce temizlik, sonra maç

Önce temizlik, sonra maç

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Patlıcan közlerken uçurumdan yuvarlandı

Patlıcan közlerken uçurumdan yuvarlandı

motosiklet ile hafif ticari aracın çarpıştığı kazada motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti.

Motosiklet ile hafif ticari araç çarpıştı: 1 ölü

Güneş enerjisi tamiri için çıktığı çatıdan dengesini kaybedip verandanın üzerine baş aşağı düşen Yıldıray Karagöz hayatını kaybetti.

Tamir için çıktığı çatıdan düşerek öldü

Yunusemre Belediyespor, Yalova’da düzenlenen U17 Türkiye Futbol Şampiyonası finalinde Ankara ekibi Polatlı Gençlergücü’nü penaltı atışları sonucunda 5-3 mağlup ederek Türkiye şampiyonu oldu.

Yunusemre Belediyespor U17 Türkiye Şampiyonu oldu

İzmir Ticaret Odası (İZTO) temmuz ayı olağan meclis toplantısında, ekmek fiyat tarifesiyle ilgili yeni karar alındı.

İzmir'de ekmeğe zam: 200 gram ekmek 15 TL oldu

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Menteşe ilçesine bağlı Yeşilyurt Mahallesi’nde Kadın Yaşam Merkezi açıldı.

Yeşilyurt Kadın Yaşam Merkezi açıldı

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 15.08.2024 16:58:00 837 0

Tarih: 15.08.2024 16:58 Güncelleme: 15.08.2024 16:58
Haberi Sesli Oku
31.07.2025 11:12:00