İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı tarafından, çocuk psikiyatrisi polikliniğine gönderilen cinsel istismar mağduru çocuk ve ergenlerin, sosyodemografik ve istismarla ilişkili özelliklerini, istismar sonrası gelişen ruhsal bozukluk tanılarını incelemek amacıyla “Cinsel İstismar Mağduru Çocuk ve Ergen Olgularımızın Sosyodemografik ve Klinik Özellikleri” adlı akademik çalışma yapıldı.
GERÇEK MAĞDUR ÜZERİNDE ÇALIŞMA
“Cinsel İstismar Mağduru Çocuk ve Ergen Olgularımızın Sosyodemografik ve Klinik Özellikleri” adlı akademik çalışmanın, Ocak 2008- Haziran 2013 yılları arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağılığı ve Hastalıkları polikliniğine adli rapor düzenlenmesi amacıyla gönderilen cinsel istismara uğramış 0-18 yaşları arasındaki 215 mağdur çocuk ile ilgili bilgiler üzerinden yola çıkılarak gerçekleştirildiği kaydedildi.
YÜZDE 73’NÜN AİLESİNİN GELİRİ DÜŞÜK
Araştırma sonucuna göre; cinsel istismar mağduru olan 215 çocuğun yüzde 73’ünün ailesinin sosyoekonomik düzeyinin düşük olduğu ve aylık gelirinin asgari ücret veya altında olduğu, yüzde 25.6’sının ailesinin ise aylık gelirinin asgari ücret ile 3 bin TL arasında olduğu, yüzde 1.4’ünün ailesinin ise sosyoekonomik durumunun yüksek olduğu ve aylık gelirinin 3 bin TL üzeri olduğu tespit edildi.
YARISINDAN FAZLASI İLKÖĞRETİME GİDİYOR
Cinsel istismar mağduru çocukların yüzde 5’ninin okul yaşında olmadığı, yüzde 2.8’inin hiç okula gitmediği, yüzde 5’inin ilköğretimi bitirmeden terk ettiği, yüzde 59’unun ilköğretime devam ettiği, yüzde 2.8’inin ilköğretim mezunu, yüzde 5.6’sının liseyi bitirmeden terk ettiği, yüzde 17.7’sinin liseye devam ettiği, yüzde 1.9’unun ise lise mezunu olduğu kaydedildi.
YÜZDE 80’İ ANNE VE BABASIYLA YAŞIYOR
Cinsel istismara uğrayan çocukların yüzde 80’inin anne ve babasıyla birlikte yaşadığı kaydedilirken, yüzde 8.4’ünün annesi ile, yüzde 6’sının babası ile, yüzde 2.8’nini akrabalarının yanında ve yüzde 2.8’inin ise bir kurumda yaşadığı aktarıldı.
YÜZDE 40’I BİRDEN FAZLA İSTİSMAR MAĞDURU
Cinsel istismar mağduru çocukların yüzde 59.5’nin bir kez cinsel istismara, yüzde 40.5’nin ise birden fazla cinsel istismara uğradığı belirlenirken, çocukların yüzde 22’sinin yine birden fazla istismarcının saldırısına maruz kaldığı kaydedildi.
İSTİSMARCILARIN 58’İ TANIDIK
Araştırmacıda çocuklara cinsel istismarda bulunanların yakınlıkları ile ilgili çalışma da ise, yüzde 7.4’ü aile içi (baba, üvey baba, abi), yüzde 8.8’i geniş aile (büyükbaba, amca, dayı, kuzen, enişte), yüzde 41.4’ü aile dışı tanıdık ve yüzde 42.3’ü ise yabancı olarak belirlendi. Cinsel istismar sonrasında çocukların yüzde 5.1’nin gebe kaldığı da tespit edildi.
YÜZDE 81’İNDE RUHSAL BOZUKLUK GELİŞTİ
Cinsel istismar sonrası mağdurların ruhsal değerlendirme sonuçları ile ilgili incelemede ise mağdur çocukların yüzde 81.9’unun istismar sonrası en az bir ruhsal bozukluk gelişmiş olduğu tespit edildi. Buna göre; çocukların yüzde 25.6’sında Akut Stres Bozukluğu (ASB), yüzde 33’unda Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), yüzde 25,1’inde Major Depresif Bozukluk (MDB), yüzde 2,8’inde Davranım Bozukluğu (DB) gelişti. Ayrıca mağdurların yüzde 6’nda hafif düzeyde zeka geriliği, yüzde 1,4’ünde ise orta düzeyde zeka geriliği saptandı.