SARUHANLI - Saruhanlı İlçesinde Saruhanlı Kaymakamlığı, Saruhanlı İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Saruhanlı Ziraat Odası Başkanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen protokol doğrultusunda tütüne alternatif çilek üretimi projesi hayata geçirilerek ekimine başlandı.

Projeyi benimseyerek müracaat eden 6 çiftçi temin edilen çilek fidelerini toprakla buluşturdu.

Saruhanlı İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aytekin Yaralı ve Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur Ziraat Mühendisleri eşliğinde Tirkeş Mahallesinde ekimine başlanan çilek tarlalarında incelemelerde bulunarak çiftçilere konu hakkında teknik bilgi verdiler.

Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur burada yaptığı açıklamada, Kaymakamlık, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı tarafından bir süre önce ortaklaşa düzenlenen protokol doğrultusunda tütüne alternatif çilek üretimi projesini benimseyerek müracaat eden 6 çiftçinin temin edilen çilek fidelerinin ekimine başladıklarını kaydetti.

Ekimi yapılan çileği bir süre sonra verime geçeceğini belirten Okur şöyle dedi; “Bu projenin uygulanmasıyla bölgemizdeki çilek üretimi teşvik edilecek, dolayısıyla taze çilek tüketiminin arttırılması sağlanacaktır. Üretimde soğuklama ihtiyacı giderilmiş frigo fide kullanıldığından, ilk yıldan itibaren yüksek verim vermesi; uzun vadeli ve yüksek maliyetli yatırımlara ihtiyaç göstermemesi, yatırımların kısa zamanda geriye dönmesi bu projenin avantajlarındandır. Pazarlarda taze meyvenin az olduğu ilkbahar döneminde çileklerin olgunlaşması nedeniyle yüksek fiyattan pazarlanabilme şansı, üreticiyi ekonomik açıdan rahatlatacak ve hatta üretim alanlarının daha da çoğaltılması ile üreticilerimizin ana gelir kaynağı durumuna gelecektir. Böylece tarımsal açıdan belirli bir ürün bazında rekabet gücümüzün artışı sağlanacak, buna paralel olarak ihracat oranımızda da artışı olacaktır.”

Yetiştirmeyi planladığımız Camarosa çeşidine, hem iç piyasa hem de ihracat piyasası olarak yoğun talep göstermekte ancak ilimizdeki mevcut bahçelerden elde edilen üretim, ihtiyaçları karşılayamamaktadır.

Çileğin özellikle son yıllarda Dünya’da ve Türkiye’de giderek önem kazanmasında en büyük etken değişik iklim ve toprak koşullarında ekonomik olarak yetiştirilmesi olduğunu ifade eden Saruhanlı Ziraat Odası Zirai Danışmanı Ülkü Aras, şunları kaydetti;

“Çilek, pazarda taze meyvenin az olduğu dönemlerde olgunlaşması nedeniyle iyi bir pazar avantajı sağlar. Taze olarak tüketilmesinin yanında işlenerek tüketilebilen, vitamince zengin bir meyvedir. Ülkemizde çilek üretimi 1970`li yıllarda başlamış olup 1975 yılında üretim 16.000 ton iken 1995 yılında 76.000 tona ulaşmıştır. Türkiye çilek üretiminin %45.54`ünü Marmara, %30.39 Akdeniz, %13.71`ini Ege Bölgesi karşılamaktadır. Akdeniz Bölgesinin erkenci çilek yetiştiriciliği bakımından ayrı bir önemi vardır.”



Saruhanlı'dan Sesleniyor!.. Bir annenin en acı feryadı: “Birileri duysun artık sesimizi”

Şehit Öğretmen Mustafa Karınca kabri başında dualarla anıldı

Yenidoğan Çetesi davasında 5. gün! Eski bakan da duruşma salonunda

Şehit polisin adı kızının okuduğu ilkokula verildi

Şehit Polis Hasan Akoral şehadetinin 17’nci yılında anıldı

Kırkağaç'ta 37. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Emekliler Partisi Saruhanlı İlçe Kongresi Yapıldı

Manisa'da meclis toplantısı sonrası MHP ve CHP'liler arasında arbede

Manisa’da ‘Mavi Dil’ hastalığıyla mücadelede ediliyor

Atatürk ölümünün 86'ncı yılında Saruhanlı’da anıldı

KULA SANDAL MAHALLESİNDE CUMA NAMAZINDAN SONRA YAĞMUR DUASI

SARUHANLI’da CUMHURİYETİN 101. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kaymakam Acar'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyetin 101. yıl coşkusu tüm kenti sardı

CUMHURİYETİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI ÇELENK KOYMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Şehzadeler Belediyesinden Cumhuriyet'in 101. yılına özel konser

SARUHANLI İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAHSİS EDİLEN ARAÇLARIN KABUL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

PTT, 184 YAŞINDA!

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
15.09.2014 12:23:50 0

Tarih: 15.09.2014 12:23

Haberi Sesli Oku