SARUHANLI - Saruhanlı İlçesinde Saruhanlı Kaymakamlığı, Saruhanlı İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Saruhanlı Ziraat Odası Başkanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen protokol doğrultusunda tütüne alternatif çilek üretimi projesi hayata geçirilerek ekimine başlandı.

Projeyi benimseyerek müracaat eden 6 çiftçi temin edilen çilek fidelerini toprakla buluşturdu.

Saruhanlı İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aytekin Yaralı ve Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur Ziraat Mühendisleri eşliğinde Tirkeş Mahallesinde ekimine başlanan çilek tarlalarında incelemelerde bulunarak çiftçilere konu hakkında teknik bilgi verdiler.

Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur burada yaptığı açıklamada, Kaymakamlık, İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı tarafından bir süre önce ortaklaşa düzenlenen protokol doğrultusunda tütüne alternatif çilek üretimi projesini benimseyerek müracaat eden 6 çiftçinin temin edilen çilek fidelerinin ekimine başladıklarını kaydetti.

Ekimi yapılan çileği bir süre sonra verime geçeceğini belirten Okur şöyle dedi; “Bu projenin uygulanmasıyla bölgemizdeki çilek üretimi teşvik edilecek, dolayısıyla taze çilek tüketiminin arttırılması sağlanacaktır. Üretimde soğuklama ihtiyacı giderilmiş frigo fide kullanıldığından, ilk yıldan itibaren yüksek verim vermesi; uzun vadeli ve yüksek maliyetli yatırımlara ihtiyaç göstermemesi, yatırımların kısa zamanda geriye dönmesi bu projenin avantajlarındandır. Pazarlarda taze meyvenin az olduğu ilkbahar döneminde çileklerin olgunlaşması nedeniyle yüksek fiyattan pazarlanabilme şansı, üreticiyi ekonomik açıdan rahatlatacak ve hatta üretim alanlarının daha da çoğaltılması ile üreticilerimizin ana gelir kaynağı durumuna gelecektir. Böylece tarımsal açıdan belirli bir ürün bazında rekabet gücümüzün artışı sağlanacak, buna paralel olarak ihracat oranımızda da artışı olacaktır.”

Yetiştirmeyi planladığımız Camarosa çeşidine, hem iç piyasa hem de ihracat piyasası olarak yoğun talep göstermekte ancak ilimizdeki mevcut bahçelerden elde edilen üretim, ihtiyaçları karşılayamamaktadır.

Çileğin özellikle son yıllarda Dünya’da ve Türkiye’de giderek önem kazanmasında en büyük etken değişik iklim ve toprak koşullarında ekonomik olarak yetiştirilmesi olduğunu ifade eden Saruhanlı Ziraat Odası Zirai Danışmanı Ülkü Aras, şunları kaydetti;

“Çilek, pazarda taze meyvenin az olduğu dönemlerde olgunlaşması nedeniyle iyi bir pazar avantajı sağlar. Taze olarak tüketilmesinin yanında işlenerek tüketilebilen, vitamince zengin bir meyvedir. Ülkemizde çilek üretimi 1970`li yıllarda başlamış olup 1975 yılında üretim 16.000 ton iken 1995 yılında 76.000 tona ulaşmıştır. Türkiye çilek üretiminin %45.54`ünü Marmara, %30.39 Akdeniz, %13.71`ini Ege Bölgesi karşılamaktadır. Akdeniz Bölgesinin erkenci çilek yetiştiriciliği bakımından ayrı bir önemi vardır.”



Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
15.09.2014 12:23:50 1073 0

Tarih: 15.09.2014 12:23
Haberi Sesli Oku
26.04.2025 09:13:00