MANİSA - Seçim çalışmalarına Gördes'te devam eden CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören; bölgede nikel madeni çıkarmak için kullanılan sülfürik asidin, Manisa ve İzmir halkının sağlığını tehdit ettiğini söyledi. 
CHP Gördes ilçe başkanlığında partililerle bir araya gelen Milletvekili Ören, Güneşli, Çiçekli, Kayacık, Efendili, Börez, Beğel ve Kalemoğlu mahallelerinde vatandaşlarla bir araya geldi. Geçim zorluğu içinde bulunduklarını ve artık tarım yapamadıklarını belirten vatandaşlar maden işletmesinin kendilerini tedirgin ettiğini dile getirdi.
Hasan Ören de, Manisa Gördes ve Turgutlu ilçelerinde faaliyet gösteren nikel madeni şirketlerinin sık sık orman katliamları ve çevre kirliliği oluşturdukları gerekçesiyle gündeme geldiklerini söyledi.
Gördes'te, nikel üreten maden şirketinin atık depolama alnına giden sülfürik asit borularının patladığı ve asidin toprağa karışarak yeraltı sularını kirlettiğinin iddia edildiğini belirten Ören, şöyle konuştu: "Bilindiği üzere İzmir'in içme suyunun bir kısmı Gördes Barajından sağlanmaktadır. Madende yaşanan kazalar nedeniyle İzmir'in içme suyu risk altındadır. Gerekli tedbir alınmazsa ileride daha vahim sonuçlar ortaya çıkacaktır. Çaldağı`nda nikel madeni için 200 bin ağaç kestiler. Proje boyunca 18 milyon ton sülfürik asit kullanacaklar. Gördes'te de aynı şekilde milyonlarca ton sülfürik asit kullanılacak. İzmir'in içme suyunu sağlayan Gördes Barajı çevresinde ilan edilen koruma havzası dikkate alınmamaktadır. Vahşi madencilik yüzünden Manisa ve İzmir halkının sağlığı tehlike altındadır.” 
Ören, ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesini TBMM Başkanlığına verdi.
Ören, soru önergesinde Bakan Güllüce'ye şu soruları yöneltti:
Manisa Gördes ve Turgutlu ilçelerimizde faaliyet gösteren nikel madeni şirketleri sık sık orman katliamları ve çevre kirliliği oluşturduğu için gündeme gelmektedir. Gördes'te nikel üreten maden şirketinin atık depolama alnına giden sülfürik asit borularının patladığı ve asidin toprağa karışarak yeraltı sularını kirlettikleri iddia edilmektedir. Bilindiği üzere İzmir'in içme suyunun bir kısmı Gördes Barajından sağlanmaktadır. Madende yaşanan kaza nedeniyle İzmir'in içme suyu risk altındadır. Buna göre; Gördes'te faaliyette bulunan nikel maden şirketine ait atık borularının patladığı ve çevreye asitli suların yayıldığı iddiaları doğru mudur? Patlayan asit boruları nedeniyle İzmir içme suyunda yapılan tahlillerde kirlilik olduğu iddiaları doğru mudur? Bakanlığınıza bu konuda herhangi bir şikayet gelmiş midir? Gelen şikayet sonucunda hangi yasal işlemler yapılmıştır? İnsan sağlığını ve çevreyi korumakla görevli olan bakanlığınız Gördes, Manisa ve İzmir halkının sağlığı ve çevre kirliliğini önlemek için hangi tedbirleri almıştır?”



Akhisar'da hurda deposunda yangın kontrol altına alındı

Akhisar'da hurda deposunda yangın kontrol altına alındı

Saruhanlı’nın Büyükbelen ve çay mevkiinde başlayan yangınlar ekiplerin hızlı müdahalesiyle kısa sürede büyümeden kontrol altına alındı.

Saruhanlı’da Yangın…

Motosiklet ile otomobilin çarpışması sonucunda meydana gelen trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybetti .

Motosiklet ile otomobil çarpıştı: 1 ölü

Motosiklet ile kamyonetin çarpıştığı kazada, alev topuna dönen motosikletin sürücüsü feci şekilde yanarak hayatını kaybetti.

Motosiklet alev topuna döndü, sürücü yanarak hayatını kaybetti

Akhisar ve Köprübaşı ilçelerindeki orman yangınları kontrol altına alındı.

Köprübaşı ve Akhisar yangınları kontrol altına alındı

Manisa İl Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk için, kurumda görev değişikliği nedeniyle veda programı düzenlendi.

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Kırkağaç ilçesinin dünyaca ünlü kavunu AB’den tescil alan 38. ürün oldu.

Kırkağaç ilçesinin dünyaca ünlü kavunu AB’den tescil alan 38. ürün oldu

Kütahya’nın Gediz İlçesine bağlı Yeşilçay köyünde yapılan yağmur duası çevre köylerinde büyük bir katılımıyla gerçekleştirildi.

GEDİZ YEŞİLÇAY KÖYÜNDE YAPILAN YAĞMUR DUASINA YOĞUN KATILIM OLDU

Süper Amatör Lig'in yeni ekiplerinden Çınarobaspor, teknik direktörlüğe Musa Öz'ü getirdi.

Çınarobaspor'da Musa Öz dönemi

Manisa’nın Köprübaşı ilçesinde zirai alanda başlayan yangının ormana sıçraması sonrası devam eden yangına ekiplerin müdahalesi sürüyor.

Köprübaşı ilçesinde de orman yangını başladı

Alaşehir ilçesinde sürücüsünün farlarını açtığı otomobil seyir halindeyken birden alev alarak yandı. Yangın ormanlık alana sıçramadan söndürüldü.

Otomobil alev alev yandı

Yürüyüşe çıktıktan sonra kaybolan yaşlı adamdan 4 gündür haber alınamıyor.

Kayıp yaşlı adamdan 4 gündür haber yok

Kamyonundaki arızayı kontrol etmek için aracından inen sürücü, bir başka kamyonun arkadan çarpması üzerine olay yerine hayatını kaybetti.

Kamyonundaki arızayı kontrol için inen sürücü başka bir kamyonun altında kaldı

Jandarma Komutanlığı ve Narkotik Şube Müdürlüğü tarafından Alaşehir ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda 40 bin 892 sentetik ecza hapı ele geçirilirken, 1 kişi gözaltına alındı.

Manisa’da jandarmadan uyuşturucuya darbe

Kadın arkadaşını bıçaklayarak öldüren şahıs, kendisini asarak intihar etti.

Kadın arkadaşını öldürüp intihar etti

Bahçelerinin zarar gördüğünü düşünerek yangın yerine geldi

Bir asırdır antik kentte yaşayan Durmuş dedeyi zar zor ikna ettiler

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 24.03.2015 09:17:21 701 0

Tarih: 24.03.2015 09:17 Güncelleme: 24.03.2015 09:17
Haberi Sesli Oku
26.07.2025 17:03:00