SALİHLİ - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, üzüm üreticisinin sıkıntılarını dinlemek için incelemelerde bulunduğu Salihli’den Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, “Bakan bir ay önce dedi ki 10 TL’nin altında üzüm olmayacak. Beyzade bunu dediğinde üzüm zaten 12 TL’ydi. Birden fiyatlar geriledi, verilen fiyat, bakanın sözünün 2 TL aşağısında. Sen vatandaşı kandırdın, senin sözünü dinleyen vatandaş perişan durumda ve büyük bir panik var. Yeni bir açıklama yapmaz, TMO, verdiği söz icabı fiyatları yukarı çekmezse, bu bakan bir daha Manisa’ya gelemez, vatandaşın yüzüne bakamaz. Biz bu bakana Manisa’yı da, Meclis’i de, katıldığı toplantılara da dar ederiz” çağrısında bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Manisa milletvekilleri Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen ile birlikte Salihli’deki üzüm üreticisinin sıkıntılarını yerinde incelemek üzere ilçeye gitti. CHP milletvekilleri, ilçe Başkanı İsmet Kocabıyık ile birlikte Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç ve TARİŞ Başkanı Ali Rıza Onur ile görüştü, Toprak Mahsulleri Ofisi’nde incelemelerde bulundu. Özel, “TARİŞ’in kolu kanadı kırıldı, gücü azaltıldı. TARİŞ, kendi gücü oranında çiftçiye sahip çıkmaya çalışıyor ama üzüm üretilen yerlerde büyük bir trajedi yaşanıyor” dedi. Özel, şunları kaydetti:

BAKAN PAKDEMİRLİ’YE VERDİĞİ SÖZÜ HATIRLATIYORUZ

“Bundan 1 ay kadar önce üzümün fiyatı 12-13 TL iken ve ancak o fiyat çiftçiyi tatmin edebilecek bir fiyatken, Tarım Bakanı hemşerimiz Bekir Pakdemirli geldi ve dedi ki ‘Üzümün fiyatı 10 TL’nin altına düşmeyecek’. 12 TL’den işlem gören üzüme, 10 TL’leri telaffuz edince fiyatlar gerilemeye başladı. TARIŞ, kendi üyesine taahhüdü oranında sahip çıkmaya çalışıyor ama üzüm üreticisinde panik var. Çiftçinin elinde altın var ama bazı uyanıklar, bu altını ucuza kapatmak için piyasada panik yaratıyorlar. Bakanın sözünü tutması gereken yer TMO. Bakan bir ay önce dedi ki 10 TL’nin altında üzüm olmayacak. Beyzade bunu dediğinde üzüm zaten 12 TL’ydi. Birden fiyatlar geriledi, verilen fiyat, bakanın sözünün 2 TL aşağısında. Bakan, bugün utanmadan sıkılmadan Türkiye’nin dört bir yanında geziyorsa, ona hemşerilerine verdiği sözü hatırlatıyoruz. 10 TL’nin altında üzüm olmayacak dedin, bugün sana bağlı çalışan TMO, 8 TL’den üzüm alıyor.

BİR DAHA MANİSA’YA GELEMEZ

Sen vatandaşı kandırdın, senin sözünü dinleyen vatandaş perişan durumda ve büyük bir panik var. Yeni bir açıklama yapmaz, TMO verdiği söz icabı fiyatları yukarı çekmezse, bu bakan bir daha Manisa’ya gelemez, vatandaşın yüzüne bakamaz. Biz bu bakana Manisa’yı da, Meclis’i de, katıldığı toplantılara da dar ederiz. Kendisini uyarıyoruz. Kendi memleketine böylesine zarar veren bir bakan daha önce denk gelmedi. Geçen sefer Fakıbaba geldi, canımıza okudu. Pakdemirli, üzümü biliyor, hemşerimiz diye insanlar umutlandı ama söylediği sözün arkasında durmayan üç-dört tane ihracatçının ekmeğine yağ süren bir adamla karşı karşıyayız. İhracatçıların lehine piyasaya yön verdi. 12 TL’lik üzüm, döndü dolaştı 9 TL’den işlem görmeye başladı.”

BİR NUMARA VAR

Özel, Salihli’de 44 köyden katılımlarla düzenlenen yarışmada üzümü kalite bakımından ilk üçe giren Yeşilova Muhtarı Yunus Satmaz’ın üzümüne TMO’nun 9 TL 70 kuruşluk fiyat verdiğine dikkati çekerken, “Şampiyona 9 TL 70 kuruş vermişler. Bu, sözün tutulmadığının en bariz kanıtıdır. Biz noter gibi, TARİŞ’e verdiği üzümlerin numunelerini aldı götürdü, şampiyon üzüme bile 10 TL’nin altına para veren bir ofis var. Bir gerçek var, bu numaralarda bir numara var. Tarım Bakanı, üzümün numarasıyla vatandaşa numara çekiyor. 10,5 numara üzüme 9 numara veriyorsan bu işte bir numara var. Bakan, bağcıya numara çekmeyi bırakacak, verdiği sözü tutacak” dedi.

SIRTIMIZ YERDEN KALKMIYOR

Özel, “Eski sistemde bir şehirden bakan çıkınca, ‘Şehrimizden bakan çıktı, sırtımız yere gelmez’ diye davul çalınırdı. Bizim şehrimizden Tarım Bakanı çıktı ama sırtımız yerden kalkmıyor. Tarım Bakanı, ya hemşerilerine sahip çıkacak, ya verdiği sözü tutacak ya da gelip de bir daha kimsenin gözünün içine bakamayacak. Çiftçiye felaketi gösteriyor, ihracatçıya teslim olun, parayı onlar kazansın, kaymağı onlar yesin, ceremesini çiftçi çeksin diyor. Çiftçi, bağcı, üzüm üreticisini küçük gören, kendini yukarıda gören bir anlayışa karşı çiftçimizin yanındayız. Herkes ayağını denk alsın. Üzümcü sahipsiz değildir” ifadesini kullandı.



Bahis soruşturmasında Manisa FK’da iki oyuncu gözaltına alındı

Üniversitede 2'nci kattan düşen Selda yaşamını yitirdi

Manisa Oryantiringde fırtına gibi esti

Nefes borusuna mandalina kaçan öğrenciyi Heimlich manevrasıyla kurtardı

Ferdi Zeyrek davası: Sanıklar suçlamaları reddetti

Manisa'ya Türkiye'de 6'ncı Adli Toksikoloji Laboratuvarı yetkisi

Büyükbelen Yolunun İhalesi 7 Ocak 2026’da

Manisa GSB Kadın Voleybol Takımı Türkiye ikincisi oldu

1 kişinin öldüğü kazada belediye başkanının oğlu da ağır yaralandı

Sahte içki operasyonu: 2 bin 850 litre etil alkol ele geçirildi

Motosiklet kazasında ölü sayısı 2'ye çıktı

Yolcu minibüsü devrildi: 7 yaralı

Kavga değil adeta meydan muharebesi: Taş, sopa ve silah kullanıldı, 1 kişi yaralandı

Gündem yaratacak iddia: Memura 30 bin TL'lik seyyanen zam teklifi geri çekildi

Yılbaşı öncesi kaçak içki operasyonu

Park halindeki otomobil küle döndü

Alkolün etkisi ile araçta sızdı, vatandaşlar hayatından endişe etti

Kaybolan çocuk için arama çalışmaları başlatıldı

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Cuma günü görev yapacak doktorlar

Şehzadeler Belediyesi’nden Başkan Gülşah Durbay’ın Sağlık Durumuna İlişkin Açıklama

Saruhanlı Belediyesi’nden Kırsal Yollara Dokunuş

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 18.09.2019 17:01:00 879 0
Tarih: 18.09.2019 17:01 Güncelleme: 18.09.2019 17:01
Haberi Sesli Oku