Tarih: 03.08.2019 12:57

CHP’Lİ ÖZEL’DEN ARTAN KAÇAK ALKOL ÜRETİM VE TÜKEMİ İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

Facebook Twitter Linked-in

POLİTİKA - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, sahte ve kaçak alkol üretimi ve tüketiminde yaşanan artışın nedenlerinin saptanması ve sahte ve kaçak içki tüketimi nedeniyle yaşanan ölüm vakalarının sıfırlanması amacıyla TBMM Başkanlığı’na Araştırma Komisyonu kurulmasını içeren bir önerge sundu.

EN AZ 23 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

CHP’li Özel tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesi, sahte ve kaçak içki üretimi ve tüketiminden kaynaklanan ölüm vakalarının sıfırlanması amacıyla TBMM’de Araştırma Komisyonu kurulmasını içeriyor. Önergenin gerekçesinde, “2019 yılının ikinci yarısında sahte ya da kaçak içki bağlantılı metil alkol zehirlenmesinden dolayı Adana, Mersin, Osmaniye ve Niğde’de en az 23 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmektedir. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 18-25 Temmuz tarihleri arasında Adana, Tokat, Antalya, İstanbul, Kırşehir, Gaziantep, İzmir ve Muğla’da operasyonlar artırılmış, resmi kayıtlara göre 2019 yılında toplam 34 bin 203 litre ve 26 bin 205 şişe sahte içki, 32 bin 794 litre ve 17 bin 561 şişe etil alkol ile 7 bin 50 litre metil alkol ele geçirilmiştir” denildi. Önergenin gerekçesinde, şunlar kaydedildi:

ÖLÜMLER BİR DAHA YAŞANMAMALI

“Sahte ya da kaçak içki bağlantılı metil alkol zehirlenmesi vakalarındaki artış ve sahte içki üretiminin artışının nedenlerinin araştırılması, bu nedenden kaynaklı ölüm olaylarının bir daha yaşanmaması amacıyla gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. İktidar partisinin genel başkanları ve sözcülerinin, ‘hiçbir zaman yaşam tarzına müdahalede bulunmadıkları’ ifadelerinin aksine, alkol kullananların ödediği doğrudan vergiyi söz konusu ürünün fiyatını tüketiciye ulaşana kadar birkaç katına kadar çıkarabilen uygulamalar, hem alkol kullanan kişileri cezalandırma hem de alkollü içki tüketimini caydırmak yoluyla yaşam tarzına müdahaledir.

ADALETLİ VE DENGELİ DAĞILIM

Türkiye’de alkollü içki ürünlerindeki vergi oranı, dünyanın en yüksek oranı olarak kayıtlara geçmektedir. Oysaki Anayasa’nın ‘Vergi ödevi’ başlıklı 73’üncü maddesi, ‘Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır’ ifadelerini içermektedir. Dolayısıyla alkollü içkideki vergi yükü Anayasa’daki adaletli ve dengeli dağılım ilkelerine de aykırıdır. Kimya Mühendisleri Odası’ndan artan sahte ve kaçak içki vakaları ve ölümler nedeniyle yapılan açıklamada, alkollü içki ürünlerinden alınan ÖTV ve KDV’nin dünyanın hiçbir ülkesinde bu denli yüksek olmadığı, ortaya çıkan fahiş fiyatlamadan ötürü insanların alkollü içecek tüketememe, sektörün ise yüksek vergilerden ötürü üretim ve satış yapamama noktasına geldiği ifade edildi. Sahte içki üretimi merdiven altı tabir edilen atölyelerde olduğu kadar, bazı bölgelerde içki satışı gerçekleştirilen büfelerde dahi kaçak üretim yapılmaktadır. Gerek sahte içki üretimi gerçekleştirilen yerlerin tespit edilmesi amacıyla gerekse imalatta kullanılan etil alkolün yurt dışından kaçak yolla ülkemize getirilmesinde denetim eksikliği söz konusu olabilmekte, bu da yurttaşlarımızın hayatını kaybetmesine ve ciddi fonksiyon kayıplarına neden olmaktadır. Bu bakımdan yapılan denetimlerin artırılması ve önlem alınması gerekmektedir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —