Haberi Sesli Oku
  • BIST 100

    9285,26%2,81
  • DOLAR

    34,49% 0,10
  • EURO

    36,41% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2956,69% 0,74
  • Ç. ALTIN

    4955,48% 0,56

CHP’li Başevirgen’den Yeni Tarım Bakanı’na  Çağrı “Üretim Seferberliği İlan Edin“

CHP’li Başevirgen’den Yeni Tarım Bakanı’na  Çağrı “Üretim Seferberliği İlan Edin“

CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, meclis genel kurulunda görüşülen İYİ Parti Grup önerisi üzerine söz alarak yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’yi üretim seferberliği yapma

MANİSA - CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, meclis genel kurulunda görüşülen İYİ Parti Grup önerisi üzerine söz alarak yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’yi üretim seferberliği yapmaya davet etti.

Pandemi ile birlikte tüm dünyada gıda ürünlerinin stratejik bir boyut kazandığını, ülkemizde ise, benimsenen ithalatçı tarım politikaları nedeniyle bu süreçte dışa bağımlılığın hızla arttığını söyleyen Başevirgen, “ Tarımsal girdi maliyetlerindeki yüksek artış ise çiftçilerin üretim yapmalarının önündeki en büyük engel haline geldi.  Üretimin azalması, gıdaya erişimi zorlaştırırken bizleri de kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya bıraktı. TÜİK’in gizleyemediği rakamlara göre bile, tarımsal girdi fiyat endeksi yıllık yüzde 57,26, Mart ayında ise 10,12 artarak hem yıllık hem aylık bazda rekor seviyeye yükseldi.” Diye konuştu.

“Gübre 5 Kat, Mazot 3 Kat, İlaç 2 Kat Arttı”

Gübre fiyatlarının 5 kat, mazot fiyatlarının 3 kat, ilaç fiyatlarının ise 2 kat arttığına dikkat çeken Başevirgen,  “Tohum, sulama ve enerji giderlerine yetişmenin imkanı yok. Bitkisel üretimde durum bu kadar kötüyken hayvancılık da bu kötü tablodan nasibini aldı.  Bir çuval hayvan yeminin fiyatı 300 lira oldu. İşçilik, elektrik ve diğer giderler aldı başını gitti.” Dedi.

“34 Milyon Dönüm Tarım Arazisi Ekilmiyor”

Çiftçilerin ve yetiştiricilerin para kazanamadığı için tarımsal faaliyetten elini çekmeye başladığını söyleyen Bekir Başevirgen, “34 milyon dönüm tarım arazisi ekilmiyor. 700 binden fazla çiftçi üretimi bıraktı Süt fiyatları para etmediği için binlerce hayvan kesime gidiyor ve  milyonlarca lira harcanarak yapılan hayvancılık işletmeleri bir bir kapanıyor. Maalesef kendi çiftçimiz değil, ithalat yanlısı politikalarla yabancı çiftçi destekleniyor.” Dedi.

“Çiftçi Borçları Devasa Boyutlara Ulaştı, Üretim Azaldı, Ama İktidara Göre Sorun Yok”

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, son bir yılda çiftçinin bankalara olan borcunun 171 milyar lira olduğunu dile getirerek  “Tarım Kanunu gereği çiftçiye ödenmesi gereken yüzde 1’lik destek hiçbir zaman ödenmedi.  Çiftçiye 467 milyar lira destek verilmesi gerekirken sadece 194 milyar lira ödendi. Çiftçinin tarım kanununa göre iktidardan hala 273 milyar lira alacağı var. İktidar ise üretimde sıkıntı yok, her şey kontrol altında diyor ama 10 milyon ton buğday ithal ediyor.  Buğdayda, dünyada 1 numaralı ithalatçı haline geldik. Bundan 20 sene önce Rusya bizimle aynı miktarda, yani 20 milyon ton civarında buğday üretirken, Rusya bugün 85 milyon ton, biz ise 17,5 milyon ton buğday üretiyoruz. Tarıma önem verip üreticisini destekleyen ülke ile, çiftçisini desteklemeyen ülke arasındaki fark bu tabloda ortaya çıkıyor.” Diye konuştu.

“Yeni Bakana Seslendi: Üretim Seferberliği İlan Edin”

Manisa Milletvekili Başevirgen meclis kürsüsünden yeni Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye seslenerek, “Dünyada gerek pandeminin gerekse Rusya Ukrayna savaşının etkileriyle tarımsal arzda meydana gelebilecek daha kötü tablolar, önlem alınmazsa maalesef bizi kıtlıkla vuracak. Gelen rakamlara göre bu yıl pancar ekiliş alanlarında büyük azalmalar olacağı ortada. Maalesef önümüzdeki yıl büyük bir şeker kıtlığı ile de karşı karşıya kalabiliriz. İktidara ve yeni Bakan’a sesleniyoruz. Amasız, fakatsız çiftçilerimize destek olun. Tarımsal destek programını yeniden revize edin. Ürün alım garantisi ve kur korumalı taban fiyat açıklayın. Hayvancılıkta et ve süt fiyatlarını gerçek enflasyon oranları üzerinden yeniden fiyatlandırın. Çiftçi borçlarını uzun vadeli olarak yeniden yapılandırın ve faiz yükünü çiftçinin üzerinden kaldırın. Tahıl, şeker, süt ve et krizi yaşamamak için üretim seferberliği ilan edin. Yabancı çiftçiyi değil kendi çiftçimizi destekleyin.” Diye konuştu.

Video İndirme Linki : https://we.tl/t-mWTlauHUHq

 



ASAYIŞ


POLİTİKA


SON DAKİKA


MEDYA


Foto Galeri Tümü


TÜM HABERLER


Yükleniyor