ANKARA - CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen iktidarın, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin söylediğinin aksine, maliyeti 40 milyar lira civarında olan ve milyonlarca çalışanı ilgilendiren vergi dilimi güncellemesi yapmaktan kaçındığını, buna karşılık Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesap sahiplerine 994 milyar liralık vergi istisnası ve muafiyet tanındığını söyledi.  

“KKM Ödemeleri 200 Milyar Liranın Üzerine Çıktı”

Bekir Başevirgen yaptığı açıklamada,  “Kur farkı için mart ayından eylül ayı sonuna kadar Hazine ve Merkez Bankası tarafından toplamda 170 milyar lira ödendi. Bu sürede Hazine’nin yaptığı kur farkı ödemesi 85 milyar liraya ulaştı ve ek bütçeye konulan 40 milyar liralık ödeneğin iki katını aştı. Merkez Bankası dövizden KKM’ye geçenlere yapılan kur farkı ödemelerini kamuoyundan ve TBMM’den saklıyor.  Merkez Bankası’nın en az hazine kadar ödeme yaptığı varsayıldığında KKM kur farkı ödemeleri şu ana kadar 170 milyara, şirketlere tanınan kurumlar vergisi ve şahıslara sağlanan stopaj muafiyetleri de hesaba katıldığında 200 milyar liranın üzerine çıkıyor.” dedi.

“İşçi ve Emekçiler Dilim Dilim Soyuluyor”

Diğer yandan, ülkeyi ödedikleri vergilerle ayakta tutan çalışanların, gelir vergisi oranlarının yüksekliği ve vergi dilimi miktarlarının düşüklüğü nedeniyle ciddi gelir kaybına uğradığını ifade eden Başevirgen, “Yüksek enflasyon nedeniyle büyük alım gücü kaybı yaşayan işçilerin, eline geçen net ücretler de artan vergi ve kesinti yükü nedeniyle düşüyor. 2000 yılında gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi asgari ücretin 21 katı iken bugün 4,9 katına indi. Yani yurttaşların sofrasından ekmeği çalınıyor, işçiler, emekçiler dilim dilim soyuluyor. İktidar sadece seyrediyor. Vergi dilimi düzenlemesinin bir an önce yapılması gerekiyor.” Dedi.

“İktidar, milyonlarca çalışanı ilgilendiren düzenleme için, feragat ettiği vergi gelirinin yüzde 4’ü kadar maliyetten kaçınıyor”

İşçi ve İşveren Sendikalarının da yaşanan sıkıntıları Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilettiklerini söyleyen Başevirgen, “İşçi kesimi bu çarpıklığın giderilmesini talep etti. Ama iktidar bu taleplere kulaklarını tıkadı. Bakan Nebati “Bize maliyeti çok” diyerek kestirip attı. Oysaki 2023 bütçesine öngörülen KKM hesap sahiplerine yapılan vergi istisnaları ve muafiyetleri kapsamında, gelecek yıl 443,4 milyar lira gelir vergisinden, 280,8 milyar lira kurumlar vergisinden, 161,8 milyar lira KDV’den, 45,8 milyar lira ÖTV’den, 62,3 milyar lira diğer vergilerden olmak üzere vazgeçilen vergi geliri toplamı 994,3 milyar lira olacak. Küçük bir kesimin menfaati için bu gelirden vazgeçen iktidar, milyonlarca çalışanı ilgilendiren vergi dilimi düzenlemesi için feragat ettiği bu gelirin sadece yüzde 4’lük kısmı kadar bir maliyetten kaçınıyor. Hatta bu miktarı, yandaş şirket ve müteahhitlerin vergi borcundan tek kalemde silebiliyor. ” Dedi.

“Halk tercihlerin bedelini ödetir”

İktidarın önceliklerini doğru belirlemesi, sözde halka vaatte bulunup uygulamada belli bir kesime hizmet etmeyi bırakması gerektiğini ifade eden Başevirgen, “Bu ülkenin, halkın ekonomik sorunlarını çözecek kaynağı var. Yeter ki iktidar bu kaynakları vergisini ödeyen halk için mi, yoksa vergi ödemeyip buna rağmen parasına para katan bir kesim için mi kullanacağının tercihini doğru yapsın. İktidar 85 milyon yerine küçük bir zümreye hizmet etmeyi sürdürürse bu halk, yapılacak ilk seçimde şu ana kadar yaptıkları tercihlerin bedelini ödetir.” Diye konuştu.



Tartışma sonucu bir kişi bıçaklanarak öldürüldü

Dehşet! Torununun dövdüğü anneanne hayatını kaybetti

Avukat olmak istiyordu, 17 yaşında kara toprağa girdi

Bağ evinde korkunç ölüm: Boşanma aşamasındaki çift intihar etti

Ankara'da eski eşini bıçaklayarak öldürdü! İlk ifadesi ortaya çıktı

Dehşet: Biri 8 kez bıçakladı, diğeri ateş etti

Davanın peşini bırakmadı, kızını sosyal medyada taciz eden sapığı 4 yıl sonra yakalattı

Eşinden cinayet itirafı: Sevgilisi 500 bin TL karşılığında tetikçi tutmuş

5 km arayla yanarak öldüler: 3 kişilik ailenin cinayet zanlısı cezaevinde intihar etti

Kan donduran cinayet! Hamile kardeşini sokak ortasında kafasından vurarak öldürdü

Kavga ettiği çocukluk arkadaşı tarafından öldürüldü

İnşaat malzemesi yüklü tır alev topuna döndü

Turgutlu’da 100 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi

Hastanede vahşi cinayet: Annesini katletti!

Figen Çoban cinayetinde karar çıktı: Öldürülen kadının kocasına ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası

Kayıp ihbarında bulunulmuştu, boğanın saldırısı ile öldüğü ortaya çıktı

Anne ve oğlu evde ölü olarak bulundu

3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 4.11.2022 18:27:00 510 0

Tarih: 04.11.2022 18:27

Haberi Sesli Oku