MANİSA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) verilerini paylaşan CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Bu yılın ilk 11 ayında 85 bin 785, Kasım ayında ise 8 bin 951 esnaf kepenk kapattı. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 7 bin 275, 2021 yılının toplamında ise 81 bin 159 olmuştu. Geçen yılın tamamında kepenk kapatan esnaf sayısı bu yılın 11. ayda geçilmiş oldu ve bir yılda dükkanına kilit vuranların sayısı yüzde 20 arttı.  Esnafların pandemi döneminde yaşamaya başladıkları yıkım devam ediyor.” Dedi.

“Her ay 7 bin 800 esnaf kepenk kapatıyor”

2022 yılı başından beri her ay 7 bin 800 esnafın kepenk kapattığını söyleyen Başevirgen, “Pandemi döneminin faturasını en ağır şekilde ödeyenler esnaflar oldu. Kapanmaların ardından normalleşmeye geçilmesiyle birlikte toparlanmaya çalışan esnaf ne yazık ki ayakta kalamıyor. Vatandaşın alım gücünün düşmesi nedeniyle satış yapamamak bir yana, esnafı asıl vuran elektrik ve doğalgaz faturaları ile birlikte önlenemeyen kira artışları oldu. 2022’nin başından beri her ay, maliyetlerin altından kalkamayan 7 bin 800 esnaf kepenk kapattı.” Dedi.

“Esnaf kirayı kara kara düşünüyor”

TÜİK tarafından Kasım ayına ilişkin enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, iş yerlerindeki kira artışının Aralık ayında %70,36 olarak gerçekleştiğini söyleyen Başevirgen, “İş yerlerine, konutlardaki gibi bir kira artışı sınırlaması getirilmediği için Aralık ayından itibaren esnaflar yüzde 70 oranında bir kira artışına maruz kaldı.  Yani mevcut kira bedeli 5 bin lira olan esnaf yüzde 70,36’lık bir artışla 8 bin 518 lira kira ödeyecek. Yıllık ödenen kira bedeli ise 100 bin lirayı aşacak. Esnaf bir yılda bu kadar para kazanamıyor ki sadece kiraya bu parayı verebilsin.” Diye konuştu.

“Fahiş kira artışları için düzenleme şart”

CHP’li Başevirgen, esnafların tek tek dükkanına kilit vurduğunu söyleyerek, “Yılbaşına sayılı günler kala esnafın en büyük korkusu, kira bedellerine yapılacak olan zamlar. Dükkan kiralarına gelen ve neredeyse yüzde 100’lere varan zamlarla karşı karşıya kalan esnaf, 2023 yılbaşında dükkan kiralarına yapılacak zamları da korkuyla bekliyor. Ocak 2023’te belirlenecek olan TÜFE’ye göre yapılacak zamlar mevcut koşullarda büyük zorluklara neden olacak. Esnafımız için de konutlarda olduğu gibi bir kira artışı düzenlemesi yapılması gerekiyor.” Dedi.



Gülşah Durbay'ın ismi Yunusemre'de yaşatılacak

Manisa Coğrafi İşarette 16'ncı sırada

Saruhanlı’da Vefat…

Sındırgı yeni yıla da depremle girdi

Turgutlu'da 2 milyon avroluk soygun kamerada: Çelik kasayı metrelerce sürüklediler

SARUHANLI’DAKİ HİZMETLER TÖRENLE AÇILACAK

Saruhanlı’da Vefat…

Ulaşım Artık Daha Güvenli: Deliçay Yatağında Düzenleme Tamamlandı

Manisa'nın yüksek kesimlerinde kartpostallık kar manzaraları

Saruhanlı Belediyesi’nden 42 Mahalleye Plastik Masa Desteği

İstanbullu öğrenciler Turgutlulu şehit aileleri ve gazileri duygulandırdı

SALİHLİLİ MADEN TEKNİKERİ 35 YILDA İNANILMAZ BİR DOĞALTAŞ KOLEKSİYONUNA SAHİP OLDU

ESTETİK ÖDÜLLERİNDE ÜNLÜ AKINI

İlginç iddia: Ankara'da yaşayan kadın, babasının Trump olduğunu iddia etti, dava açtı

Kontrolden çıkan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Otomobil uçuruma düştü

Genç sürücünün hayatını kaybettiği feci kazanın ardından tren yolu açıldı

Manisa'da terörle mücadele kapsamında 65 kişi tutuklandı

Manisa'da yılbaşı süresince 6 bin 904 personel görev yapacak

Kendisinden haber alınamayan kadın evde ölü bulundu

5 araçlı zincirleme trafik kazasında yaralanan sürücü kurtarılmadı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 22.12.2022 09:39:00 1230 0
Tarih: 22.12.2022 09:39 Güncelleme: 22.12.2022 09:39
Haberi Sesli Oku