TURGUTLU - CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Üyesi Bekir Başevirgen, Manisa’nın Turgutlu ilçesine bağlı Derbent'teki Karacaali Çayı'na tarımsal bir işletmenin kimyasal atıklarını boşaltması nedeniyle mağduriyet yaşayan bölge halkı ile bir araya gelerek Karacaali Çayı’nda incelemelerde bulundu. Turgutlu İlçe Başkanı Hüseyin Oğuz ile birlikte çevre kirliliğinin yaşandığı Karacaali Çayı'nda çiftçilerle görüşen Başevirgen, “Burada bir çevre katliamı yaşanıyor. 10 yıldır bu kirlilikle mücadele eden bölge halkının sesini duyan yok. Halk isyan ediyor.” Dedi.

“Yazık değil mi bu çaya?”

CHP’li Başevirgen’e yaşadıkları mağduriyeti anlatan çiftçiler, çayın simsiyah aktığını söyleyerek “Tarımsal işletme kimyasal atıklarını olduğu gibi buraya boşaltıyor. Kokusu Derbent’e kadar gidiyor. Arıtma tesislerini çalıştırmıyorlar. Yazın burada kokudan durulmuyor. Yazık değil mi bu çaya? Yer altı suları, hayvanlar hep zarar görüyor.” Diye dert yandılar. 

“Sesimizi duyan yok”

Tarımsal işletmenin 10 yıl önce kurulduğunu ve tesisin kurulmasından sonra çaydaki kirliliğin de arttığını söyleyen muhtar Ruhi Başkurt ise,  yaşanan kirlilikle ilgili olarak DSI yetkilileri ile görüştüğünü ancak bir sonuç alamadığını belirterek, " CİMER’e defalarca şikayet ettik hiç cevap yok. DSİ yetkilileri ile görüştük, bir sonuç alamadık.  Bu bir çevre felaketi. Ancak sesimizi duyan yok. İyilikle çözülmüyor, kanunla çözülmüyor. Bunun artık bir çözümü olsun." dedi. 

“Sadece Karacaali değil Gediz de kirleniyor”

Çaya boşaltılan kimyasal atıkların sadece Karacaali Çayını değil Gediz Nehrini de kirlettiğini söyleyen çiftçiler, “Karacaali çayı Gediz’e dökülüyor. Bu kirli su olduğu gibi Gediz’e karışıyor. Menemen havzasına kadar gidiyor. Bu asitli sular topraktan emiliyor bizim içme suyumuza da karışıyor. Sondaj kuyularımızın sularında bile bir tuhaflık var. Tarımsal amaçlı kullandığımız sular zarar görüyor. Ağaçlarımız bile kurudu” ” Diye konuştular.

“Canlı yaşamı tehlikede”

Bölgede yaşayan hayvanların da bu kirlilikten zarar gördüğünü söyleyen çiftçiler, “Bu dereden su içen arılarımızın yarısı öldü. Çünkü olduğu gibi asit. Çaydan su içen köpekler uyuz oldu, bazıları öldü. Koyunlar sudan geçtiği için telef oldu. Köpeklerimizin ayak bileklerindeki tüyler tamamen döküldü. Çayda kurbağa ve kaplumbağa kalmadı. Canlı yaşamı bitti.” Dedi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen yaptığı açıklamada, “Burada kimse fabrikaya karşı değil. Tek istedikleri fabrikanın arıtmasını yapması ve çevreyi kirletmemesi. Yetkilileri bir an önce göreve davet ediyoruz. Bu çevre felaketini yaratan işletmelerin denetlenmesini ve gerekli işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz.” Dedi.



Saruhanlı’da Engel Tanımayan Şampiyon: Muhammed Emin Çiftçi İl Birincisi Oldu

Saruhanlı’da Vefat…

Belen Yolu Projesinde Önemli Adım: 1,6 Milyar TL’lik Sözleşme İmzalandı

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 105. Yılı Saruhanlı’da Coşkuyla Anıldı

DÜNYA BÖBREK GÜNÜ: SAĞLIKLI BÖBREKLER, SAĞLIKLI BİR YAŞAM

Saruhanlı Belediye Başkanı Ekrem Cıllı’dan 12 Mart Mesajı

Mütevellili Mahallesi’nde 1500 Kişilik İftar Sofrası Kuruldu

Başkan Cıllı’dan 8 Mart’ta Kadınlara Anlamlı Jest

Saruhanlı Devlet Hastanesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı

Saruhanlı’da Yeni Devlet Hastanesinin Yapımına Başlandı

Manisa'da hissedilen bir deprem meydana geldi

Saruhanlı'da vefat...

Büyükşehir’den Saruhanlıya 22 milyon TL’lik yatırım... Çalışmalar başladı

Saruhanlı’da dere temizliği başladı... Koku ve sinek sorunu sona erecek

İmamoğlu’nun mektubu Saruhanlı’da okundu

Koldere’de Gönülleri Isıtan İftar Buluşması

SARUHANLI DEVLET HASTANESİ’NDE “GEBE OKULU”NDAN MEZUNİYET SEVİNCİ

SARUHANLI’DAN PALETLİ YÜZMEDE MADALYA YAĞMURU

PRESTİJ CADDELERİ IŞIL IŞIL OLDU

Manisa Şampiyonu Öğrencilerden İlçe Millî Eğitim Müdürü Aguş’a Ziyaret

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 3.12.2022 13:58:00 1185 0
Tarih: 03.12.2022 13:58 Güncelleme: 03.12.2022 13:58
Haberi Sesli Oku