TURGUTLU - CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Üyesi Bekir Başevirgen, Manisa’nın Turgutlu ilçesine bağlı Derbent'teki Karacaali Çayı'na tarımsal bir işletmenin kimyasal atıklarını boşaltması nedeniyle mağduriyet yaşayan bölge halkı ile bir araya gelerek Karacaali Çayı’nda incelemelerde bulundu. Turgutlu İlçe Başkanı Hüseyin Oğuz ile birlikte çevre kirliliğinin yaşandığı Karacaali Çayı'nda çiftçilerle görüşen Başevirgen, “Burada bir çevre katliamı yaşanıyor. 10 yıldır bu kirlilikle mücadele eden bölge halkının sesini duyan yok. Halk isyan ediyor.” Dedi.

“Yazık değil mi bu çaya?”

CHP’li Başevirgen’e yaşadıkları mağduriyeti anlatan çiftçiler, çayın simsiyah aktığını söyleyerek “Tarımsal işletme kimyasal atıklarını olduğu gibi buraya boşaltıyor. Kokusu Derbent’e kadar gidiyor. Arıtma tesislerini çalıştırmıyorlar. Yazın burada kokudan durulmuyor. Yazık değil mi bu çaya? Yer altı suları, hayvanlar hep zarar görüyor.” Diye dert yandılar. 

“Sesimizi duyan yok”

Tarımsal işletmenin 10 yıl önce kurulduğunu ve tesisin kurulmasından sonra çaydaki kirliliğin de arttığını söyleyen muhtar Ruhi Başkurt ise,  yaşanan kirlilikle ilgili olarak DSI yetkilileri ile görüştüğünü ancak bir sonuç alamadığını belirterek, " CİMER’e defalarca şikayet ettik hiç cevap yok. DSİ yetkilileri ile görüştük, bir sonuç alamadık.  Bu bir çevre felaketi. Ancak sesimizi duyan yok. İyilikle çözülmüyor, kanunla çözülmüyor. Bunun artık bir çözümü olsun." dedi. 

“Sadece Karacaali değil Gediz de kirleniyor”

Çaya boşaltılan kimyasal atıkların sadece Karacaali Çayını değil Gediz Nehrini de kirlettiğini söyleyen çiftçiler, “Karacaali çayı Gediz’e dökülüyor. Bu kirli su olduğu gibi Gediz’e karışıyor. Menemen havzasına kadar gidiyor. Bu asitli sular topraktan emiliyor bizim içme suyumuza da karışıyor. Sondaj kuyularımızın sularında bile bir tuhaflık var. Tarımsal amaçlı kullandığımız sular zarar görüyor. Ağaçlarımız bile kurudu” ” Diye konuştular.

“Canlı yaşamı tehlikede”

Bölgede yaşayan hayvanların da bu kirlilikten zarar gördüğünü söyleyen çiftçiler, “Bu dereden su içen arılarımızın yarısı öldü. Çünkü olduğu gibi asit. Çaydan su içen köpekler uyuz oldu, bazıları öldü. Koyunlar sudan geçtiği için telef oldu. Köpeklerimizin ayak bileklerindeki tüyler tamamen döküldü. Çayda kurbağa ve kaplumbağa kalmadı. Canlı yaşamı bitti.” Dedi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen yaptığı açıklamada, “Burada kimse fabrikaya karşı değil. Tek istedikleri fabrikanın arıtmasını yapması ve çevreyi kirletmemesi. Yetkilileri bir an önce göreve davet ediyoruz. Bu çevre felaketini yaratan işletmelerin denetlenmesini ve gerekli işlemlerin yapılmasını talep ediyoruz.” Dedi.



SARUHANLI’DAKİ HİZMETLER TÖRENLE AÇILACAK

Saruhanlı’da Vefat…

Ulaşım Artık Daha Güvenli: Deliçay Yatağında Düzenleme Tamamlandı

Manisa'nın yüksek kesimlerinde kartpostallık kar manzaraları

Saruhanlı Belediyesi’nden 42 Mahalleye Plastik Masa Desteği

İstanbullu öğrenciler Turgutlulu şehit aileleri ve gazileri duygulandırdı

SALİHLİLİ MADEN TEKNİKERİ 35 YILDA İNANILMAZ BİR DOĞALTAŞ KOLEKSİYONUNA SAHİP OLDU

ESTETİK ÖDÜLLERİNDE ÜNLÜ AKINI

İlginç iddia: Ankara'da yaşayan kadın, babasının Trump olduğunu iddia etti, dava açtı

Kontrolden çıkan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Otomobil uçuruma düştü

Genç sürücünün hayatını kaybettiği feci kazanın ardından tren yolu açıldı

Manisa'da terörle mücadele kapsamında 65 kişi tutuklandı

Manisa'da yılbaşı süresince 6 bin 904 personel görev yapacak

Kendisinden haber alınamayan kadın evde ölü bulundu

5 araçlı zincirleme trafik kazasında yaralanan sürücü kurtarılmadı

Yem kırma makinesinde çalışma yapan 26 yaşındaki genç şafta takılması sonucu öldü

Saruhanlı trafik kazası: 3 Yaralı

Çalınan koyunlar, jandarma tarafından bulundu

CHP Genel Başkanı Özel, Şehzadeler Belediyesini ziyaret etti

Apartmandan ayakkabı hırsızlığı kameraya yansıdı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Çevre 3.12.2022 13:58:00 1143 0
Tarih: 03.12.2022 13:58 Güncelleme: 03.12.2022 13:58
Haberi Sesli Oku