SARUHANLI - Tarımsal üretimde kullanılan amonyum nitratlı gübrelerin bomba yapımında ve terör eylemlerinde kullanıldığı iddiaları üzerine alınan tedbirler maalesef zirai ilaç ve gübre bayilerine baskı aracı olmaya başlamıştır.

Gübreden bomba yapılmasının gündeme gelmesi ile birlikte çıkarılan yönetmelik, genelge ve tebliğ hükümlerinin uygulanmasının zorluğu nedeniyle önümüzdeki günler herkes için sıkıntılı bir süreç olacaktır.

Valiliğin kurduğu güvenlik ve acil durumlar koordinasyon merkezi tarafından 24 saat kamerayla izlenecek olması, e-reçete, gübre kayıt ve takip sistemi, yol kontrol belgesi, sevkiyat belgesi gibi belgelerin düzenlenme zorunluluğu ile bayilere birçok sorumluluk yüklenmiştir.

Bu tutum sonucunda zirai ilaç ve gübre bayileri hakkında yasa dışı faaliyet sürdürüyormuş gibi bir algı oluşmasına ve sürekli izlenmesi gereken potansiyel suçlular gibi bir muameleye maruz kalmaları Anayasa’nın özel ve ticari hayatın gizliliği ilkesine aykırıdır.

Bayilerin sıkıntıları bunlarla sınırlı değildir. Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi Başkanı İbrahim DEMRAN’ın bildirdiğine göre sadece Manisa ilimizde Ziraat Mühendisleri tarafından gübre satışı yapılan 400’ün üzerinde işyeri bulunmaktadır.

Özellikle Akhisar ve Salihli ilçelerimizde faaliyet gösteren bu işyerlerinin SİT olması, buralarda tadilat yapılamaması nedeniyle istenen şartlara uydurulması oldukça güçtür.

Yönetmelikte Bitki koruma ürünlerinin perakende satışının yapılacağı yerlerde aranacaklar şartlara “Satış yerleri, bodrum, asma katları, varsa merdiven boşlukları, merdiven altı kısımları, kolonları, ara duvarları, lavabo ve tuvalet alanı, muhafazalı oda hariç olmak üzere en az yirmi metrekare büyüklüğünde olmalıdır” hükmünün konması ve bu dönüşümün süresinin 13 Şubat 2020 tarihinde dolacak olması birçok işyerinin kapanması anlamına gelecektir.

Çünkü birçok işyeri 30-40 yıldır aynı yerde hizmet vermektedir. Getirilen zorunlulukla ortaya çıkan mali külfetin yanında, kazanılmış bir hak ziraat mühendisi bayilerin elinden alınmak istenmektedir.

Yapılması gereken Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması İle Depolanması Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesi hükümlerinin sadece yeni açılacak işyerleri için uygulanması, İşyerlerinin valilikler tarafından kamerayla sürekli izlenmesine son verilerek herhangi bir soruşturma durumunda görüntülerin izlenmesidir.

Çiftçiye, üreticiye kamu hizmeti veren Ziraat Mühendislerine veya herhangi bir meslek grubuna potansiyel suç işleyecek gözüyle bakılması doğru bir yaklaşım değildir.

 



Saruhanlı’da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 111. Yılı Törenle Anıldı

Salihli’de Motosiklet Kazası: 70 Yaşındaki Sürücü Hayatını Kaybetti

Saruhanlı'da kız futbol takımı kuruldu

Saruhanlı'da soğuk hava bağlara zarar verdi

Kemal Önal Sokak Modern Görünümüne Kavuştu

Saruhanlı’da 12. Sınıf Öğrencileri İçin Anlamlı İftar Buluşması

Saruhanlı’da Engel Tanımayan Şampiyon: Muhammed Emin Çiftçi İl Birincisi Oldu

Saruhanlı’da Vefat…

Belen Yolu Projesinde Önemli Adım: 1,6 Milyar TL’lik Sözleşme İmzalandı

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 105. Yılı Saruhanlı’da Coşkuyla Anıldı

DÜNYA BÖBREK GÜNÜ: SAĞLIKLI BÖBREKLER, SAĞLIKLI BİR YAŞAM

Saruhanlı Belediye Başkanı Ekrem Cıllı’dan 12 Mart Mesajı

Mütevellili Mahallesi’nde 1500 Kişilik İftar Sofrası Kuruldu

Başkan Cıllı’dan 8 Mart’ta Kadınlara Anlamlı Jest

Saruhanlı Devlet Hastanesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı

Saruhanlı’da Yeni Devlet Hastanesinin Yapımına Başlandı

Manisa'da hissedilen bir deprem meydana geldi

Saruhanlı'da vefat...

Büyükşehir’den Saruhanlıya 22 milyon TL’lik yatırım... Çalışmalar başladı

Saruhanlı’da dere temizliği başladı... Koku ve sinek sorunu sona erecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 17.01.2020 11:45:00 0
Tarih: 17.01.2020 11:45 Güncelleme: 17.01.2020 11:45
Haberi Sesli Oku