SARUHANLI - Tarımsal üretimde kullanılan amonyum nitratlı gübrelerin bomba yapımında ve terör eylemlerinde kullanıldığı iddiaları üzerine alınan tedbirler maalesef zirai ilaç ve gübre bayilerine baskı aracı olmaya başlamıştır.

Gübreden bomba yapılmasının gündeme gelmesi ile birlikte çıkarılan yönetmelik, genelge ve tebliğ hükümlerinin uygulanmasının zorluğu nedeniyle önümüzdeki günler herkes için sıkıntılı bir süreç olacaktır.

Valiliğin kurduğu güvenlik ve acil durumlar koordinasyon merkezi tarafından 24 saat kamerayla izlenecek olması, e-reçete, gübre kayıt ve takip sistemi, yol kontrol belgesi, sevkiyat belgesi gibi belgelerin düzenlenme zorunluluğu ile bayilere birçok sorumluluk yüklenmiştir.

Bu tutum sonucunda zirai ilaç ve gübre bayileri hakkında yasa dışı faaliyet sürdürüyormuş gibi bir algı oluşmasına ve sürekli izlenmesi gereken potansiyel suçlular gibi bir muameleye maruz kalmaları Anayasa’nın özel ve ticari hayatın gizliliği ilkesine aykırıdır.

Bayilerin sıkıntıları bunlarla sınırlı değildir. Ziraat Mühendisleri Odası Manisa Şubesi Başkanı İbrahim DEMRAN’ın bildirdiğine göre sadece Manisa ilimizde Ziraat Mühendisleri tarafından gübre satışı yapılan 400’ün üzerinde işyeri bulunmaktadır.

Özellikle Akhisar ve Salihli ilçelerimizde faaliyet gösteren bu işyerlerinin SİT olması, buralarda tadilat yapılamaması nedeniyle istenen şartlara uydurulması oldukça güçtür.

Yönetmelikte Bitki koruma ürünlerinin perakende satışının yapılacağı yerlerde aranacaklar şartlara “Satış yerleri, bodrum, asma katları, varsa merdiven boşlukları, merdiven altı kısımları, kolonları, ara duvarları, lavabo ve tuvalet alanı, muhafazalı oda hariç olmak üzere en az yirmi metrekare büyüklüğünde olmalıdır” hükmünün konması ve bu dönüşümün süresinin 13 Şubat 2020 tarihinde dolacak olması birçok işyerinin kapanması anlamına gelecektir.

Çünkü birçok işyeri 30-40 yıldır aynı yerde hizmet vermektedir. Getirilen zorunlulukla ortaya çıkan mali külfetin yanında, kazanılmış bir hak ziraat mühendisi bayilerin elinden alınmak istenmektedir.

Yapılması gereken Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması İle Depolanması Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesi hükümlerinin sadece yeni açılacak işyerleri için uygulanması, İşyerlerinin valilikler tarafından kamerayla sürekli izlenmesine son verilerek herhangi bir soruşturma durumunda görüntülerin izlenmesidir.

Çiftçiye, üreticiye kamu hizmeti veren Ziraat Mühendislerine veya herhangi bir meslek grubuna potansiyel suç işleyecek gözüyle bakılması doğru bir yaklaşım değildir.

 



Büyükşehir Saruhanlı'daki Şehit Kabirlerini yeniliyor

Saruhanlı Devlet Hastanesi Anne Sütünü Anlattı

Manisa Şehir Hastanesinde bir ilk

Çınarobaspor Hakan Hangül'ü transfer etti

Saruhanlı Belediyespor'da kaptan Batuhan yuvada kaldı

Paşaköy FK Nazmican Başkara ve Eren Eslik'i transfer etti

Anadolu Yıldızlar Ligi Türkiye Güreş Şampiyonası Kula'da başladı

Soma’da orman yangınıyla mücadele devam ediyor

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Manisa 1.Amatör Lig 27 Eylül'de başlıyor

15 yıl hapis cezasıyla aranıyordu jandarma yakaladı

Yunusemre’de market ve fırınlara denetim

Alaşehir yangını kontrol altına alındı

YÖRÜKLER 4. KEZ MANİSA SELENDİ OVACIK’DA ŞENLİKTE BULUŞACAK

İzmir'de 540 gram olarak dünyaya gelen bebek, hayata tutundu

Soma ve Alaşehir yangınlarıyla mücadele devam ediyor

Büyükşehir Saruhanlı'daki Şehit Kabirlerini yeniliyor

Hasar gören camiden malzeme düşmesi sonucu ölen adam toprağa verildi

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 17.01.2020 11:45:00 1037 0

Tarih: 17.01.2020 11:45 Güncelleme: 17.01.2020 11:45
Haberi Sesli Oku
12.08.2025 15:17:00