SARUHANLI - Pandemi döneminde Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçilerin mallarına haciz işlemi başlatması tepkiyle karşılandı.
Esnafın, sanayicinin borçları yapılandırılıp ertelenirken çiftçi borçları kapsam dışı bırakıldı. Dün toplanan Bakanlar Kurulundan da çiftçiler için bir şey çıkmadı.
Borçlu çiftçiler bugün sorunlarını anlatmak için Meclise girmelerine ve açıklama yapmalarına polis izin vermedi. Çiftçiler polis araçları eşliğinde araçlarıyla geldikleri illere geri gönderildi.
Çiftçiyi Kuru Ekmeğe Muhtaç Ettiler
“Kuru ekmek bulabiliyorsan aç değilsin” diyen AKP zihniyeti, ekmeğini yediği çiftçiyi konuşturmamak için karşısına devletin polisini dikti.
Bu zor dönemde çiftçinin yanında olması gereken Tarım kredi Kooperatifleri de çiftçinin karşısında yer aldı.
Kendi ortaklarının traktörünü, tarlasını bağını bahçesini haczetmek için kolları sıvadı.
Buradaki asıl amaç AKP’nin arpalığı haline gelen ve zarar eden şirketlerin gündeme gelmesini önlemek.
Eski AKP Milletvekillerine İkinci Maaş Tarım Krediden
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinin 15 tane şirketi bulunuyor. Usulsüz şekilde atanan birliği genel müdürü Eski AKP Milletvekili Fahrettin Poyraz birçok şirketin de yönetim kurulu üyesi. Birlik iştiraki şirketlerin yönetim kurullarında eski AKP Milletvekilleri var.
Emekli Milletvekilleri birkaç tane daha maaş alsın diye buralara atanıyorlar. Bunların yönettiği şirketler de zarar ediyor dolayısıyla,
Birlik 40 Milyon Lira Zarar Etmiş
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayımlanan faaliyet raporuna göre birlik, 2019 yılında 40 milyon 880 bin lira zarar açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan alışveriş resimleriyle 32 market açan Tarım Kredi Birlik A.Ş. 2018 yılında 990 bin lira zarar etmiş.
Suriye’den Zeytinyağı Getirip Çiftçiyi Mağdur Ettiler
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği üç yıldır Suriye’nin Afrin bölgesinden ihraç kaydıyla getirdikleri zeytinyağını iç piyasaya sürerek zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının düşmesine ve çiftçinin zarar etmesine neden oldular.
Kooperatifin Ticari Sırrı mı Olur?
Tarım kredi Kooperatiflerinin 800 bin çiftçi üyesi var. Her şeyden önce üyelerine karşı şeffaflık göstermesi gereken Birliğin bütün işleri gizli saklı yürütülüyor.
Bilgi edinme yazılarımız ve soru önergelerimizdeki Suriye’den ne kadar zeytinyağı getirildiği, ne kadarının ihraç edildiği, kaç liradan alınıp kaç liraya satıldığını, bu işten ne kadar zarar edildiği sorularımıza “TİCARİ SIR” gerekçesiyle yanıt verilmedi.
800 bin çiftçinin ortağı olduğu yasayla kurulmuş bir kurumun ticari sırrı olamaz.
Ticari sırrın Birliği nasıl zarar ettirdikleri ortaya çıkmasın diye kamuflaj olarak kullanılan bir yöntem olduğu ortaya çıktı.
Çiftçi, Tarım Kredinin Müşterisi Değil Ortağıdır!
Ortaklarının yani çiftçilerin birikimleri ve katkıları ile kurdukları onlarca şirketi babalarının çiftliği gibi yöneten, zarar ettiren, yeteri kadar denetlemeyen Birlik zararlarını ortaklarından çıkarmanın peşinde.
Özellikle 2018,2019 yıllarında piyasa faizinin üzerinde faizler ile ortağına borç veren, çiftçiyi ortağı olarak değil bir müşteri olarak gören birlik bu gün bu yüksek faizli borçları ödeyemeyen çiftçinin traktörünü haczetmeye kalkıyor. Üstelik çiftçinin ekipmanının haczedilemeyeceği kanunla belirtilmişken...
Çiftçiye Yüksek Faizli Kredi
Çiftçiye sahip çıkması gereken kooperatifler zor durumda olan çiftçiye yüksek faizle kredi veriyor.
Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Kararlar ile çiftçilere düşük faizli kredi kullandırılmaktadır.
Tarım Kredi Kooperatifleri “Kaynak Kullanım Ücreti” adı altında tarımsal kredilere gizli faiz uygulamaktadır. Böylece faiz oranını ikiye katlayarak çiftçiye yüksek faizli kredi vermektedirler.
Çiftçiye Bir Darbede Kooperatiflerden
AKP zihniyetine göre kuru ekmek bulabiliyorsan aç değilsin. Eski AKP milletvekilleri tarafından yönetilen Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiye kuru ekmeği bile çok gördü...
Yüksek faizli kredileri ödeyemeyen çiftçilere Manisa Sarıgöl başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında icra tebligatları yapılmaya başlandı.
Bu insanlar üretmekten vazgeçtiğinde ülkenin gıda ihtiyacı nasıl karşılanacak, üretim nasıl artacak halka kuru ekmeği bile çok gören AKP bunu düşünmeyecek kadar saray şatafatına kendilerini kaptırmışlar.
Yapılması gereken;
Bu gün bankaların ödenmeyen kredilerdeki takip süresi 90 günden 180 güne çıkartıldı. Amaç bu olağanüstü pandemi koşullarında iflasların önüne geçmek.
Tüm dünya buna benzer uygulamalar yaparken Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklarını iflasa sürüklüyor. Bakanlığın talimatı ile Suriye'den zeytinyağı getiren, Bakanlığın operasyonel bir aracı haline gelen Birliğin varlık sebebi ortaklarıdır, çiftçidir ve Birlik bu gerçeğe uygun davranarak bu hacizleri bir an önce durdurmalıdır.
Önümüzdeki hafta esnaf ve KOBİ’lerle ilgili Meclis gelecek olan ekonomi paketinde çiftçilere de yer verilerek tarımsal kredi borçlarının bir yıl ödemesiz ve faizsiz şekilde yapılandırılması gerekmektedir.