SARUHANLI - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Saruhanlı İlçe Başkanı Hasan Levent, kentteki içme suyu ücretlerinin yeniden düzenlenmesini talep ettiklerini bildirdi.
Levent, parti binasında düzenlediği basın açıklamasında, Manisa Büyükşehir Belediyesinden talep ettikleri düzenlemeleri şöyle anlattı;
"Kartlı sayaç kullanan vatandaşların depozitolarını günümüze revize ederek ya nakit ya da ücretsiz su vererek ödenmesini, Sumatiklerden yükleme yapılırken alınan 1.25 TL. Kesintinin kaldırılmasını, Bakım ve işletme ücreti olarak alınan 3 TL + KDV kaldırılmasını, Akıllı sayacı cazip kılmak için, indirimin % 20 olmasını, Her ay TÜFE (Tüketici fiyat Endeksi) oranında otomatik olarak artan fiyat belirleme yönteminden vazgeçilmesi istiyoruz." dedi.
Tüm kartlı sayaç kullanan vatandaşların akıllı sayaçlarının iade edilmesini ve manuel sayaca geçilmesi için çağrıda bulunan Levent, "Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ü ilçeleri ziyaret etmeye, halkı dinlemeye davet ettiğimizi bildiririz" diye konuştu.
CHP’nin Büyükşehir yasasının getirmiş olduğu olumsuzlukları görerek TBMM’de bu duruma karşı çıkmasına rağmen Büyükşehir yasasının kabul edildiğini ve Manisa'da Büyükşehir Belediyesi kurulduğunu anımsatan Levent, şöyle devam etti;
"Bu yasa ile itfaiye, sular idaresi, mezarlıklar ve bazı yollar büyükşehir denetimine bırakıldı. İlçe belediyelerinin çalışma alanları iyice daraltılarak bir yetki karmaşası da başladı. Yapılan her hatadan ve yapılmayan her işten, bir vebali olmamasına rağmen mağdur duruma düşürülen vatandaş hangi belediyeyi muhatap alacağı karmaşasını yaşar bir duruma düştü. Belediye hizmetleri karmaşasında her şey oldubittiye getirilerek ortaya çıkan kaos sonucunda büyükşehir yasasının hizmetini yapanlarda bundan şikayet etmeye başladılar.
İlçe belediyelerinde bulunan sular idaresi, 2014 yılındaki seçimlerden sonra Büyükşehir Belediyesine geçti ve MASKİ adını aldı. Vatandaşın hiçbir talebi olmamasına rağmen, evlere gelip uyarı ve talep olmaksızın su sayacını değiştirdiler. Ekonomik olarak sıkıntıya düşüp mağdur olan bazı aboneler olaya tepki göstererek, mahkemelere başvurmuş, hukuksuz bu uygulamanın, Yargı tarafından yanlış olduğu hükmüne varılınca, bu vatandaşların su sayaçları tekrar yerlerine takılmıştır.
‘’Kartlı sayaçta su kesintisi yok’’, ‘’Kartlı sayaç kullanan abonelerden alınan depozitolar borcundan düşülüyor.’’ Bu söylenenler gerçeği yansıtmıyor. Vatandaştan sumatik üzerinden her su yüklemesinde peşin para ödeyen aboneden bir de 1.25tl işlem ücreti alacaksın. Depozitosunu geri ödemeyeceksin sonra da kalkıp kartlı sayaç avantajlı diyeceksin. Ayrıca kartlı sayaçların her bozulduğunda tamir için sökme ve takma adı altında ayrı ücret, tamir için ayrı ücret alındığı gibi yerine geçici olarak takılan sayaç için de sökme-takma ücreti alınmaktadır.
Saruhanlı'da bir su sıkıntısı olduğu bilinmektedir. İlçemizde yaşanan su kesintilerinin büyük bir bölümü, yeni su kaynakları araştırılmasında MASKİ’nin yetersiz bütçesinden olduğu kamuoyunca da bilinmektedir. Şöyle ki; MASKİ bütçesi 2018'de 240, 2019'da 100 milyondan fazla açık vermiştir. Borcu neredeyse yıllık gelirinden fazladır. Bu yüzden kredi almakta zorlanıyor. Geçen yıl ancak 90 milyon dolayında kredi alabilen MASKİ’nin bu krediden 50 milyonunu alacağına mukabil kesilmiştir.