CHP MANİSA MİLLETVEKİLİ BEKİR BAŞEVİRGEN: “BANKNOTLARIMIZIN TOPLAM DEĞERİ OLAN 385 LİRAYLA YARIM KİLO KIYMA BİLE ALINAMIYOR” 

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, iktidarın kötü ekonomi politikalarından dolayı paramızın her geçen gün daha da değer kaybettiğini belirtti. Başevirgen, “İktidarın kötü ekonomi politikaları her geçen gün paramızın değerini daha da yitirmesine neden oldu. Paramız, pul oldu. Öyle ki; vatandaşlarımız artık 200, 100, 50, 20, 10 ve 5 liralık banknotlarımızın toplam değeri olan 385 lirayla yarım kilo kıyma, yarım kilo kuşbaşı et bile alamıyor. Tüm banknotların toplam değeri temel gıda maddelerini bile alamazken, banknotların tek başına ise hiçbir değeri kalmadı” dedi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Türk Lirası’nın her geçen gün daha da değer kaybetmesine dikkat çekti. Tüm banknotların toplam değerinin yarım kilo kıyma almaya bile yetmediğini söyleyen Başevirgen, konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

“BANKNOTLARIMIZIN TOPLAM DEĞERİ İLE YARIM KİLO KIYMA BİLE ALINAMIYOR”

İktidarın kötü ekonomi politikaları nedeniyle her geçen gün paramızın değerini daha da yitirdiğini söyleyen Başevirgen, “Paramız, pul oldu. Öyle ki; vatandaşlarımız artık 200, 100, 50, 20, 10 ve 5 liralık banknotlarımızın toplam değeri olan 385 lirayla yarım kilo kıyma, yarım kilo kuşbaşı et bile alamıyor. Tüm banknotların toplam değeri temel gıda maddelerini bile almaya yetmezken, banknotların tek başına ise hiçbir değeri kalmadı” dedi.

“200 LİRA İLE BİR KİLOGRAM BEYAZ PEYNİR BİLE ALINAMIYOR”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) Haziran ayı gıda fiyatı verilerini paylaşan Başevirgen, “TZOB verilerine göre; ortalama kilogram fiyatı 246 lira olan beyaz peyniri en büyük paramız olan 200 lira ile satın alamıyoruz. 200 liranın yetmediği bir diğer temel gıda ise siyah zeytin. Ortalama fiyatı 200 liranın üzerinde olan zeytini almak için 200 liralık en büyük banknot yetersiz kalıyor. Yine 200 liranın satın alamadığı ürünler arasında köy yumurtası da geliyor. Bir vatandaş ortalama fiyatı 300 lira olan 30’lu köy yumurtasını almak istese, cebinden en büyük banknotlar olan 200 ve 100’lük banknotları çıkartmak zorunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

“100 LİRA İLE BİR KİLO TAVUK BONFİLE ALAMIYORUZ”

200 liradan sonra en büyük banknot olan 100 liranın bir kiloluk tavuk bonfileyi bile tek başına alamadığını belirten Başevirgen, “100 liranın alamadığı ürünler arasında yine sofralarımızın değişilmez gıdaları arasında yer alan nohut ve fasulye de yer alıyor. Kilogram fiyatı marketlerde 100 lirayı aşan nohut ve fasulyeyi en büyük ikinci banknotumuzla alamıyoruz. 50 liralık banknot ise artık neredeyse hiçbir temel gıda ürününü satın almaya yetmiyor. 50 liranın satın alamadığı ürünler arasında sofralarımızda sıkça tükettiğimiz; kırmızı-yeşil mercimek, yumurta, 1 litre ayçiçek yağı, limon, pirinç, yoğurt, tavuk gibi ürünler yer alıyor. 20 lira, 10 lira ve 5 lira ile ise, neredeyse hiçbir ürün satın alınamıyor” diye konuştu.

“ELİNİZİ ARTIK MİLLETİMİZİN CEBİNDEN ÇEKİN”

Başevirgen, 200 liranın tedavüle girdiği yıldan bu yana kaybettiği değeri de hatırlattı. 200 liranın tedavüle çıktığı 1 Ocak 2009'daki değerinin 130 dolarken, bugünkü değerinin 6 dolara kadar gerilediğini ifade eden Başevirgen, “Yani 200 lira, dolar karşısında tedavüle girdiği tarihten bu yana yüzde 95,38 oranında değer kaybetti. 2009 yılında 200 lira ile 45 litre benzin alınabilirken, 2024 yılına geldiğimizde bu miktar yalnızca 4 litreye düştü. Paramızın bu denli değer kaybetmesinin, banknotlarımızın tek başına neredeyse hiçbir ürünü satın alamayacak hale gelmesinin sebebi, 22 yıllık AKP iktidarının kötü ekonomi politikalarıdır. Acı reçeteyi daima millete çıkaran, emeklinin, emekçinin sırtından geçinenler, itibarlarından tasarruf etmeyi akıllarından bile geçirmiyor. Vatandaşlarımız ise her geçen gün daha da fakirleşmeye devam ediyor. İktidara çağrımızdır elinizi artık milletimizin cebinden çekin” açıklamasını yaptı.



'Binbir surat' dolandırıcı son işinde yakalandı

Trafik kazası husumete dönüştü: Pompalı tüfekli saldırıda 7 yaralı

Pusu kuran eski koca dehşet saçtı!

Manisa’da kaçak tütün operasyonu

Marketten poşet poşet hırsızlık: Hırsızlık anı kamerada

Soma'da orman yangını kontrol altında

Kundaklayıp kaçtılar kameralardan kaçamadılar

Silahla ateş edip "Her yerde patlatıyoruz" dediler serbest kaldılar

Salihli'de üzerinden metamfetamin çıkan zehir taciri tutuklandı

Evdeyken başına yorgun mermi isabet eden bebek hayatını kaybetti

Fethiye'de silahlı saldırı: 3 kişiyi öldürdü, 2 kişiyi yaraladı! Dehşet saçan saldırgan yakalandı

Bıçak ve tahralı dehşet! Çocuk parkında cinayet!

Cinayet suçundan aranan şahıs yakalandı

Fethiye'de aile katliamı: 3 ölü

Salihli'de yangın felaketinin yaraları sarılıyor

Bir Seçil Erzan vakası da İzmir'de: 300 milyonluk vurgun

Alaşehir’de uyuşturucu tacirlerine operasyon

Saruhanlı'da Emniyet Müdürlüğü'nden elektrikli bisiklet ve motosikletler için önemli uyarı

Kötü koku gelince ortaya çıktı: Boş arazide kadın cesedi bulundu

Silahlı çatışma: 1 ölü, 1 yaralı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 5.07.2024 09:18:00 220 0

Tarih: 05.07.2024 09:18

Haberi Sesli Oku