9367,77%3,72
34,58% 0,33
36,23% 0,01
2987,83% 0,88
4956,37% 0,00
Kartal Belediyesi’nin Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlediği “Elektromanyetik Alanlar” isimli seminerde gündelik yaşamda kullanılan elektronik cihazların insan vücudundaki etkilerine değinen İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tunaya Kalkan, cep telefonlarının ve baz istasyonlarının kanser etkisi olmadığını savundu.
Seminer sonrası açık alanda MR cihazıyla elektro manyetik ölçümü yapan Prof. Dr. Kalkan, dünyada baz istasyonları için limit değerin 41 volt / metre 10 olduğunu Türkiye’de, bu değerin 10 volt /metre olarak alındığı vurgulayarak canlı olarak yapılan ölçümlerde 0.8, 0.9 volt/metre değerine ulaştığını söyledi.
Ev eşyası olarak kullanılan mikro dalga fırınlarının insan sağlığını olumsuz yönde etkilemesinin mümkün olmadığını dile getiren Kalkan, “Ev eşyaları hepsi bir arada kullanılmadığı için tek tek o kadar fazla etkisi olmuyor. Mikro dalga fırının kendi içine verdiği ısı etkisi yemeği, suyu ısıtır. Onun dışında insana bir etkisi olmaz. Bu nedenle de insan üzerinde kanserojen bir etkisi de olmaz” dedi.
“ARTIK TEHLİKELİ SINIRI GEÇTİK”
Cep telefonunun ilk çıktığı zamanlardaki zararlı etkiyi vermediğini söyleyen Prof. Dr. Tunaya Kalkan, “Cep telefonu ilk çıktığında çok yüksek şiddetliydi ancak şimdiki teknolojide baz istasyonları sık ve yakın oldukları için kolay birbirlerini duyuyorlar kolay birbirlerini duyuyorlar. Düşük şiddette çalışıyorlar. Dünya Sağlık Örgütü ya da bizim Türkiye’de yetkili kurumların izin verilen sınırların şu anda çok çok altında kalıyor. Artık tehlikeli sınırı geçtik” ifadelerini kullandı.
Uzun saatler cep telefonu konuşması yaptığını belirten vatandaşlardan Sibel Çamalan cep telefonu kullanımının zararları olduğu düşündüğü söyledi.