SARUHANLI - Şüphesiz herkes estetik bir yüze ve gülümserken rahatça gösterebileceği dişlere sahip olmak ister. Fakat bu konuda her birey yeterince şanslı değildir. Günümüzde şiddetli çene ve yüz problemi olan hastalara ortognatik cerrahi önerilmektedir. Prof. Dr. Tancan Uysal, “Ortognatik Cerrahiyi”, şiddetli iskeletsel probleme sahip vakalarda kişilerin yüz, çene ve dişlerinin düzgün olması için yapılan ortodonti-cerrahi işbirliği tedavisi olarak tanımlayarak, hastalara önerilerde bulundu.
ŞİDDETLİ VAKALARDA İDEAL TEDAVİ
Prof. Dr. Tancan Uysal alt çenenin aşırı önde olması, sağa ya da sola kayık olması, yüzde asimetrilerin görülmesi, üst çenenin çok geride olması, alt çene küçüklüğü, dikey yönde yüzün aşırı uzun olması, dişlerin ön kısmının şiddetli düzeyde açıklığının olduğu vakalarda sadece tellerle yapılan ortodontik uygulamaların yetersiz kaldığını, ideal estetik değerlere bu şekilde ulaşılamadığını ve hastaların beklentilerine göre ortognatik cerrahi tedaviyi planladıklarını ifade etti.
ÖNCE ORTODONTİ İLE AMELİYATA HAZIRLIK
Ortodontik tedavi ile dişler ve çene dokularının birbirleriyle olan bozuk ilişkilerinin düzeltildiğini söyleyen Pros Estetik Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Ortodonti Uzmanı Prof. Tancan Uysal, “Hastaların detaylı muayenelerini uzman doktorlarımız gerçekleştirip, ihtiyaca göre tomografileri, yan kafa filmleri, panoramik filmleri ve fotoğrafları çekildikten sonra yapılan planlamanın ardından hastalarımızın önce ortodontik tedavisi yapılıyor. Yıllarca bu bozuk duruma adapte olmuş olan dişlerdeki kompanzasyon denilen uyumlar açılıyor ve ameliyata hazırlanıyor. Daha sonra Ortognatik çene ameliyatı yapılıp birkaç ay daha ortodontik tel tedavisi bitirilip tedavi sonuçlandırılıyor” dedi.
HASTANIN BEKLENTİSİNE GÖRE ÇÖZÜM
Prof. Uysal, diş çene ve yüz deformitelerinin tedavisi multidisipliner yaklaşımla yapılır. Öncelikle hastanın şikayeti ve beklentileri öğrenilir. Çene ve yüz görünümünden şikayeti olan hastalarda problemin şiddetine göre ortodonti uzmanı, plastik cerrah ya da çene cerrahisi uzmanı, protez uzmanı, konuşma terapisti gibi doktorlar konsültasyon içerisinde tedaviyi takip eder ve sonuçlandırırlar” şeklinde konuştu.
KEMİK YAŞI ÖNEMLİ
Prof. Uysal, “Ortognatik cerrahi, çene eklemleri ilişkili faktörler nedeniyle çiğneme, ısırma, yutma ve konuşma problemleri yaşayan herkese uygulanabilir. Ayrıca kronik çene-çene eklemi ağrıları olan ve iki çene arasında kapanış bozuklukları bulunan tüm hastalara ortognatik cerrahi planlanabilir. Ancak yüz kemiklerinin gelişimi dikkate alındığından ortognatik cerrahi operasyonlarının çoğunlukla hastanın kemik gelişimi tamamlandıktan sonra uygulanması uygun olacaktır”şeklinde konuştu.
ÇENE ESTETİĞİ İLE YAŞAM KALİTESİ ARTIYOR
Ortognatik cerrahi ile yalnızca tek çene yani alt ya da üst çene düzeltilebildiği gibi, çift çene ameliyatı adı altında her iki çeneye de müdahale edilebiliyor. Genel anestezi ile yapılan operasyon sonunda hastalar, ameliyat öncesine oranla daha estetik bir görüntü kazanırken, konuşma ve çiğnemeleri ise daha iyi duruma geliyor. Böylelikle hasta yaşam kalitesinde artış yaşarken, varsa solunum problemleri de ortadan kalkıyor.