Anayasa Mahkemesi, CHP`nin açtığı davayı esastan görüşerek karara bağlayacak
Anayasa Mahkemesi, 6360 sayılı 13 ilde büyükşehir belediyesi ve 26 ilde ilçe kurulmasını öngören Kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemini esastan görüşerek karara bağlayacak.
CHP, "6360 Sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle 31 Ocak 2013`te Anayasa Mahkemesinde dava açmıştı.
CHP`li milletvekilleri, yaklaşan seçim nedeniyle Yüksek seçim Kurulunun seçim takvimini açıklayacağını hatırlatarak, 31 Temmuz`da Anayasa Mahkemesine dilekçe vererek görüşmenin öne alınması talebinde bulunmuştu.
Davayla ilgili ilk incelemesin tamamlayan Anayasa Mahkemesi heyeti, yarın yapacağı gündem toplantısında CHP`nin bavşurusunu esastan görüşerek karara bağlayacak.
İptali istenen hükümler
Kanunun, 1. maddesinin, "Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illerinde, sınırları il mülki sınırları olmak üzere aynı adla büyükşehir belediyesi kurulmuş ve bu illerin il belediyeleri büyükşehir belediyesine dönüştürülmüştür" şeklindeki 1 numaralı fıkrasındaki, "…sınırları il mülki sınırları olmak üzere…" ibaresinin iptali isteniyor.
Aynı maddenin, iptali istenen (2), (3), (4) ve (5) numaralı fıkraları ise şöyle:
"(2) Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırlarıdır.
(3) Birinci ve ikinci fıkrada sayılan illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içerisinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği kaldırılmış, köyler mahalle olarak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılmıştır.
(4) İstanbul ve Kocaeli il mülki sınırları içerisinde bulunan köylerin tüzel kişiliği kaldırılarak bağlı bulundukları ilçe belediyesine mahalle olarak katılmıştır.
(5) Birinci, ikinci ve dördüncü fıkrada sayılan illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği kaldırılmıştır."
Kanunun, ilçe kurulması ve sınırlarının belirlenmesine ilişkin 2. maddesinin (7), (37), (40) ve (41) numaralı fıkralarının da iptali isteniyor. 7. fıkrası, Hatay`da Defne ilçesi ve aynı adla belediye kurulmasını, 37. fıkrası, İstanbul Şişli ilçesine bağlı Ayazağa, Maslak ve Huzur mahallelerinin Sarıyer ilçesine bağlanarak Sarıyer Belediyesine katılmasını öngörüyor.
İptali istenen 40. fıkra, Ankara Yenimahalle ilçesine bağlı Dodurga ve Alacaatlı mahallelerinin çevre yolu dışında kalan kısımlarının Şehitali Mahallesi ile birleştirilmesini, Şehitali, Aşağıyurtçu, Yukarıyurtçu, Ballıkuyumcu ve Fevziye mahallelerinin, Etimesgut ilçe sınırlarına dahil edilerek, Etimesgut Belediyesine katılmasını düzenliyor.
Kanunun 41. fıkrası ise Ankara Yenimahalle ilçesine bağlı Dodurga ve Alacaatlı mahallelerinin çevre yolu içinde kalan kısmı ile Çayyolu, A. Taner Kışlalı, Ümit, Koru, Konutkent ve Yaşamkent mahallelerinin, Çankaya ilçe sınırlarına dahil edilerek, Çankaya Belediyesine katılmasını öngörüyor.
CHP, Kanunun, büyükşehir belediyesinin sınırlarının, il mülkü sınırları olduğunu öngören düzenlemelerin de iptalini istiyor.